ΟΟΣΑ: «Boυτιά» για την αίσθηση ευημερίας στις χώρες της κρίσης

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 15:19
UPD:16:21
FOSPHOTOS/Philippos Messinis

Από τη δημοσκόπηση διαπιστώθηκε πως η βαθμολογία της ικανοποίησης από τη ζωή σημείωσε τα πέντε τελευταία χρόνια, ως το 2012, πτώση κατά περισσότερο από 20% στην Ελλάδα.

A- A A+

Η ικανοποίηση των πολιτών από τη ζωή τους βρίσκεται σε κάθετη πτώση στις χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, καθώς η πίστη στην ικανότητα των κυβερνήσεών τους να τους ανακουφίσουν από την πίεση έχει μειωθεί πάρα πολύ. 

Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ευημερία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

OECDEN

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως η επίδραση της κρίσης, που διαρκεί ήδη πέντε χρόνια, δεν περιορίζεται στις απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδημάτων.

Ο οργανισμός χρησιμοποίησε τις απαντήσεις από παγκόσμια δημοσκόπηση του οργανισμού Gallup, στο πλαίσιο της οποίας ερωτήθηκαν περίπου 1.000 άνθρωποι σε περισσότερες από 30 ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίοι κλήθηκαν να βαθμολογήσουν από το 1 ως το 10 την ικανοποίησή τους από τη ζωή.

Από τη δημοσκόπηση διαπιστώθηκε πως η βαθμολογία της ικανοποίησης από τη ζωή σημείωσε τα πέντε τελευταία χρόνια, ως το 2012, πτώση κατά περισσότερο από 20% στην Ελλάδα, ενώ στην Ισπανία μειώθηκε κατά 12% και στην Ιταλία κατά 10%.

«Οι άνθρωποι αισθάνονται πως η κυβέρνηση είναι ανίκανη να τους βοηθήσει να βγουν από την κρίση» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η επικεφαλής των στατιστικολόγων του ΟΟΣΑ Μαρτίν Ντιράν.

Η μελέτη πάντως διαπιστώνει πως η κρίση δεν διέβρωσε την εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς μόνο στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, αλλά και σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες του ΟΟΣΑ.

Μόνο 40% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο της έρευνας είχαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2006.

Η έκθεση, η οποία καλύπτει τις 34 χώρες του ΟΟΣΑ καθώς και τη Βραζιλία και τη Ρωσία, εντάσσεται σε μια προσπάθεια του ΟΟΣΑ να προχωρήσει πέρα από τα παραδοσιακά οικονομικά μέτρα, όπως το ΑΕΠ, εξετάζοντας δείκτες για πράγματα όπως η εκπαίδευση, η ισορροπία εργασίας-ζωής και η στράτευση των πολιτών.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία σε ό,τι αφορά μια γενικής αίσθησης ευημερίας, περιλαμβανομένης της ικανοποίησης από τη ζωή.

Η Χιλή, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, το Μεξικό, η Πορτογαλία και η Τουρκία είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή