Κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 12:39
UPD:15:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο του νέου ελέγχου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Από το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων των εκπροσώπων της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ενώ απουσιάζει ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πολίτης εισέρχεται σε περιπολικό της αστυνομίας επιεδή πέταξε κέρματα στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν κατά την άφιξη του στο υπουργείο Οικονομικών.

Η άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών στο υπουργείο ήταν επεισοδιακή, καθώς την ώρα που εισερχόταν στο κτήριο ο κ. Τόμσεν, πολίτης εκτόξευσε προς το μέρος του κέρματα. Τα κέρματα δεν πέτυχαν τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, καθώς είχε προλάβει να μπει στο υπουργείο, ενώ ο πολίτης οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ.

Δίνοντας το στίγμα της στάσης του εν όψει της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να στείλει, μέσω της τηλεοπτικής συνέντευξής του στο Mega, το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα μέτρα και νέο μνημόνιο, ενώ σε δηλώσεις του μετά από χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου και ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ρεαλιστικό προσχέδιο προϋπολογισμού. Βασικό διαπραγματευτικό ατού των κυβερνώντων είναι η πίστη ότι το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και συνεπώς δεν απαιτούνται για το 2014 πρόσθετα μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα στις φθινοπωρινές της προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα η Κομισιόν κάνει λόγο για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 4% το 2013, έναντι 6,4% το 2012, και ανάκαμψη την επόμενη χρονιά, με ρυθμό ανάπτυξης 0,6%, ενώ αποφεύγει να προσδιορίσει το ύψος του δημοσιονομικού κενού του ελληνικού οικονομικού προγράμματος για το 2014.

Προειδοποιεί, ωστόσο  ότι τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος θα υπονομεύσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνη πυξίδα της κυβέρνησης η προσήλωση στο μνημόνιο

Για υποταγή στην τρόικα κατηγόρησε στο μεταξύ την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Και επίσημα ο κ. Σαμαράς σφύριξε τη λήξη του επικοινωνιακού παιχνιδιού των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα. Στη χθεσινή του παρέμβαση ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι η στρατηγική της υποταγής στους δανειστές θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, ελπίζοντας σε δωράκια φιλανθρωπίας από την τρόικα», παρατήρησε η Κουμουνδούρου.

Επέρριψε επίσης στην κυβέρνηση ότι «βασιζόμενη σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα προϊόν λογιστικής αλχημείας και σε ένα success story που υπάρχει μόνο στη φαντασία της» δεν έχει να επιδείξει καμία πρόταση της χώρας.

«Μόνη της πυξίδα η προσήλωση στο μνημόνιο της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και των εξοντωτικών φόρων», επεσήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι μόνη ελπίδα του λαού είναι η ανατροπή της κυβέρνησης.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Απαιτούν προκλητικά νέα σκληρά μέτρα

«Ενώ τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν αποδεικνύουν την πλήρη αποτυχία του μνημονίου, με βαθιά ύφεση και μαζική ανεργία στο 27%, ο Τόμσεν και η παρέα του, με προκλητικό τρόπο, απαιτούν τη λήψη και νέων σκληρών μέτρων κατά του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού», σχολίασε με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ν. Μαριάς.

ΔΗΜΑΡ: Να μη δεχθεί νέα επιβαρυντικά μέτρα η κυβέρνηση

Ορατό χαρακτήρισε τον κίνδυνο νέων μέτρων «με την επωνυμία είτε των "διαρθρωτικών" ή των "στοχευμένων"» η Δημοκρατική Αριστερά, σε ανακοίνωσή της με αφορμή το νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση «να καταστήσει απολύτως σαφές ότι η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί τη λήψη νέων επιβαρυντικών μέτρων, με όποια επωνυμία επιχειρηθεί να επιβληθούν».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα