Στη γραμμή εκκίνησης κυβέρνηση και τρόικα

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 09:00
UPD:09:07
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Η κυβέρνηση ξεκινά σήμερα τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, έχοντας κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα μέτρα και νέο μνημόνιο.

A- A A+

Εντός ενός εξόχως σύνθετου πολιτικού σκηνικού -είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες η γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να «αποδεσμεύσει» τον πρόσφατο κύκλο βίας στην Ελλάδα από τα μνημόνια- ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας των εξελίξεων είναι το γεγονός ότι χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να στείλει, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης στο Mega, το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα μέτρα και νέο μνημόνιο, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, από το Όστιν του Τέξας, διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα δεν θα βγει οικεία βουλήσει από την ΟΝΕ.

Πρόκειται, έλεγε χθες, παλαιός πολιτικός και στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης «για την αγωνία του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι».

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ ο κ. Σαμαράς είχε σύσκεψη για περισσότερες από δύο ώρες με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη.

Στην έξοδό του από το Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε, όχι άνευ νοήματος, λέει συνεργάτης του, στο προσχέδιο προϋπολογισμού, που έχει καταθέσει το οικονομικό επιτελείο. Το βασικό διαπραγματευτικό ατού των κυβερνώντων είναι η πίστη ότι το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και συνεπώς δεν απαιτούνται για το 2014 πρόσθετα μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η εν λόγω θέση κλείδωσε μετά και τα στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου που προσκόμισε ο κ. Σταϊκούρας για την πορεία των εσόδων τους τελευταίους εννέα μήνες, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα είναι υψηλότερα κατά 37% από τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί από την ίδια την τρόικα. Η σημαντική αυτή υπέρβαση του στόχου των εσόδων του Σεπτεμβρίου πέρα από το γεγονός ότι μείωσε την απόκλιση των εσόδων από 5,7% το οκτάμηνο σε 1,4% σε επίπεδο εννεαμήνου 2013 δημιουργώντας  βάσιμες ελπίδες για ένα πολύ καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα στα τέλη του 2013, ενισχύει και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 δεν θα υπερβαίνει τα 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ.

Δύσκολα είναι τα πράγματα για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών και συγκριμένα για τα ΕΑΣ. Αν η τρόικα επιμείνει στον «ξαφνικό θάνατο» και όχι στην εκκαθάριση εν λειτουργία που προκρίνει η κυβέρνηση τότε η τελευταία γραμμή άμυνας θα είναι τουλάχιστον οι απολύσεις να προσμετρηθούν προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.000 εντός του 2013.

Τέλος, στο ακανθώδες θέμα των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων  -η προγραμματισμένη συνάντηση με την τρόικα είναι στις 4 το απόγευμα -η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ελπίζουν πρώτον ότι θα πείσουν τους δανειστές μας για την ορθότητα των μέτρων για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των 500 εκατ. ευρώ και δεύτερον και κυριότερο  ότι αυτά δεν θα προκαλέσουν κοινωνική ανάφλεξη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή