Market Beat: Αύξηση στη μεταβλητότητα και πιθανή επανάληψη συσσώρευσης των τιμών

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 09:56
UPD:11:02
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Στο Χ.Α. συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα η άνοδος των τιμών των μετοχών του 25άρη με οκτώ μόνο από τις 25 μετοχές του να εμφανίζουν εβδομαδιαίες απώλειες έναντι εννέα του FTSEM και ανάμεσά τους δεν ήταν οι τράπεζες. Η προς τα κάτω κλιμάκωση των όγκων είναι το αρνητικότερο δεδομένο, με αμέσως επόμενο, την επιμονή των εγχώριων παραγόντων στη θέση πως η υπερβολή της πτώσης δεν δικαιολογεί σε κανένα βαθμό την υπερβολή στην άνοδο των τιμών του ΧΑ, χωρίς σημαντικές ενδιάμεσες διορθώσεις.

Αυτό το αντιλαμβάνονται οι θεσμικοί από το εξωτερικό, που στο διήμερο που σημάδεψε την αρχή της περασμένης εβδομάδας μοιάζουν να εγκλωβίζονται, από τους υψηλούς όγκους εκείνων των ημερών, αν δεν υπάρξει ανοδική συνέχεια και αν αυτή τη βδομάδα ξεκινήσει ένας κύκλος πιέσεων. Αρκετοί από τους αναλυτές που δεν μπορούν να ερμηνεύσουν την ως τώρα άνοδο με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη, την αποδίδουν στο αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ξένων οίκων για το ΧΑ, μετά την υποβάθμισή του σε ομάδα αγορών που μπορεί να ανταγωνιστεί καλύτερα από την εποχή που ήταν ανάμεσα στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη μόνο.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η προεξόφληση όσων αναμένουν να γίνουν το Νοέμβριο για το ταμπλό (MSCI) και την ελληνική οικονομία (τρόικα- σχέση με τους εταίρους και τους δανειστές) θα είναι ο άξονας των συναλλαγών αυτή τη βδομάδα που ξεκίνησε με την αργία της 28ης Οκτωβρίου στο ΧΑ και μια μέτρια πτώση στα χρηματιστήρια των χωρών που ανήκουν στην ευρωζώνη χθες.

Οι επενδυτές αν και περιμένουν κάποια σήματα από την Fed  αυτή τη βδομάδα, προεξοφλούν συνέχεια του προγράμματος των QE  όσο διαρκεί το 2013, με βάση την αγοραστική διάθεση που είχαν στις αγορές της Ασίας χθες. Όσο η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα περιμένει να μην αλλάξουν οι ρυθμοί παροχέτευσης φθηνής ρευστότητας στην Wall Street και όχι μόνο, η στήλη εκτιμά πως θα συνεχίζεται η γοητεία του ΧΑ για τους ξένους διαχειριστές. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να ανατρέψουν αυτό το κλίμα, αλλά για την ώρα όλα εξελίσσονται χωρίς θόρυβο και δεν επηρεάζουν το φρόνημα όσων θεσμικών αποφάσισαν να αυξήσουν την έκθεσή τους στο ΧΑ το δεύτερο εξάμηνο.
 
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

Ευρώπη


Οι μετοχές των ευρωπαϊκών αγορών κατέγραψαν οριακές απώλειες τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με την τοποθέτηση μεγάλων  στοιχημάτων, πριν από την δημοσίευση εκθέσεων που παρουσιάζουν την πορεία που είχαν σημαντικά οικονομικά στοιχεία από ΗΠΑ, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, που θα μπορούσαν να παράσχουν ενδείξεις ως προς το πότε η Federal Reserve ενδέχεται να περιορίσει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,1% στις 1,282.93 μονάδες . Τα Blue - chip της ευρωζώνης που εκπροσωπεί ο Euro Stoxx 50, εν τω μεταξύ, έκλεισαν 0,4% χαμηλότερα στις 3,022.04.

Οι traders λένε ότι η εστίαση αυτή την εβδομάδα θα αφορά στις ΗΠΑ για τα στοιχεία του Οκτωβρίου, για την απασχόληση, την Τετάρτη και τον ISM την Παρασκευή.

Ο FTSEurofirst 300 είναι 0,7% χαμηλότερα από ένα υψηλό σε βάθος πέντε ετών που σημειώθηκε αυτό το μήνα. Η αβεβαιότητα προκλήθηκε από το κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης και με αφορμή την δημοσίευση ανάμικτων οικονομικών στοιχείων, επικράτησε η άποψη ότι η Fed θα καθυστερήσει την έναρξη του tapering για το επόμενο έτος.

ΗΠΑ

Με οριακές μεταβολές  έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε αναμονή για τη συνεδρίαση της Fed την Τρίτη όπου θα αποφασιστεί η έναρξη ή μη της μείωσης του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων στις ΗΠΑ.
Στη Wall Street με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι μετοχές της Procter & Gamble Co/ και της Coca-Cola Co/, στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της Merck & Co Inc  United Technologies.
Ο δείκτης Dow jones ^DJI-0,01% υποχώρησε κατά -0.01%  στις 15,568.90 μονάδες, ο δείκτης S&P τερμάτισε με άνοδο 0.13% στις 1,762.11 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC-0,08% έκλεισε με απώλειες -0.08% στις 3,940.13  μονάδες.

Τεχνική ανάλυση

Ο 25άρης «χρωστάει» την υπέρβαση των υψηλών  για το τρέχον έτος, γιατί υπάρχουν μετοχές που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να πλησιάσουν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών  και αυτές είναι:

Η ΑΛΦΑ που το υψηλό της πάνω από τα 0,82 ευρώ ως το προηγούμενο κλείσιμο και σημειώθηκε στις 26/10 του 2012 και σήμερα το υψηλό 12 μηνών πέφτει στα 0,8 ευρώ αφού αυτό ήταν το υψηλό στη συνεδρίαση της 29/10/2012. Με κλείσιμο στα 0,665 ευρώ και υψηλό εβδομάδας τα 0,709 ευρώ η μετοχή φαίνεται να έχει ακόμα δρόμο για να προσεγγίσει τα υψηλά 12μήνου.

Η ΕΕΕ με μέγιστο έτους τα 23,8 ευρώ και κλείσιμο στα 21,44 έχει να ξεπεράσει την σοβαρή αντίσταση των 22,3 ευρώ πριν επαναπροσεγγίσει  το υψλό του 2013 που σημειώθηκε φέτος τον Σεπτέμβριο.

Με υψηλό για το 2013 τον Μάιο πάνω από τα 12,6 ευρώ, η ΕΤΕ στα 4,2 ευρώ, με μέγιστο εβδομάδας και τελευταίων 3 μηνών τα 4,7 είναι από τις μετοχές που απέχουν πολύ από το max έτους και κρατά τον 25άρη κάτω από την οροφή του για το 2013.

Η ΙΝΛΟΤ με κορυφή το 2013 τα 2,41 ευρώ από τις 16/5 συσσωρεύει γύρω από τα 2 ευρώ κάτι που το έχει ξανακάνει για αριθμό συνεδριάσεων και τον Απρίλιο του 2013 και τον Δεκέμβριο του 2012.

Η ΜΙΓ είναι μια ανάσα πριν από τον οροφή της για το 2013 που σημειώθηκε τον Ιανουάριο και ήταν τα 0,564 ευρώ ενώ αυτή τη βδομάδα είχε μέγιστο τα 0,513 που έγινε και μέγιστο τελευταίων τριών μηνών.

Η ΜΟΗ με υψηλά για το τρέχον έτος πάνω από τα 9,35 ευρώ τα 9,01 της περασμένης εβδομάδας την εντάσσουν στις μετοχές που κάνουν τον 25άρη να υπολείπεται από την κορύφωσή του για το τρέχον έτος παρά το πλήθος των blue chip που έχουν βρεθεί σε επίπεδα που είχαν να σημειωθούν εδώ και αρκετά χρόνια.   

Ο ΟΛΠ είναι τίτλος που έχοντας υψηλό από το Μάιο τα 21,68 ευρώ έχει κλείσει στα 17,95 έχοντας πρόσφατα υποχωρήσει μετά από την πρόσκρουση του στα 19,2 ευρώ ήτοι αρκετά χαμηλότερα από την οροφή για το 2013.

Η ΠΕΙΡ με κλείσιμο στα 1,64 ευρώ με υψηλό εβδομάδας και τριμήνου τα 1,76 ευρώ  απέχει πολύ από την κορυφή της στα 6,3 ευρώ που την έγραψε στα μέσα Μαίου. Σημαντική αντίσταση εντοπίζουμε κοντά στα 2,4 ευρώ για τον τίτλο που συμβάλλει στην εικόνα του 25άρη που υστερεί στατιστικά από εκείνη του ΓΔ.

Στην ίδια ομάδα εντάσσεται και η ΣΩΛΚ που με κλείσιμο στα 2,16 ευρώ έχει μπροστά της, πριν συναντήσει την οροφή για το 2013 που είναι στα 2,59 ευρώ, να περάσει πάνω από μια ισχυρή αντίσταση που εντοπίζεται λίγο πάνω από τα 2,3 ευρώ.

Η ΦΡΙΓΟ με μέγιστο λίγο πάνω από τα 6,2 ευρώ από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους φαίνεται πως κόλλησε στην αντίσταση των 5,85 ευρώ και τη βδομάδα που πέρασε και άρα έχει δρόμο για να περάσει την τιμή της μετοχής του σε ανώτερα επίπεδα πριν το τέλος του έτους.

Μια χρήσιμη άποψη που επιλέξαμε σαρώνοντας το διαδίκτυο ήταν η ακόλουθη:

Τεχνικά η εικόνα μπορεί μεν να αποφορτίστηκε μετά την σφοδρή ημερήσια διόρθωση της περασμένης Τετάρτης, οι υπερτιμήσεις ωστόσο παρέμειναν στους βασικούς ταλαντωτές. Η διόρθωση ήταν εντός των αναμενομένων αναλογιών για την άνοδο που έχει προηγηθεί, για να θεωρηθεί ωστόσο ότι έχει περαιωθεί, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να δώσει άμεσα ένα νέο υψηλό. Παρά την έντονη διόρθωση που συντελέσθηκε την εβδομάδα που πέρασε, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η Αγορά έχει επαρκώς απορροφήσει τα σημαντικά κέρδη των προηγούμενων ημερών. Επιπλέον οι τζίροι, αν και παραμένουν πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία που όσο να είναι δεν μπορούν να υποστηρίξουν υψηλότερα επίπεδα τιμών. Υπό αυτό το πρίσμα οι πιθανότητες για το επικρατέστερο σενάριο της τρέχουσας εβδομάδας παραμένουν υπέρ μιας συσσώρευσης και ενδεχομένως μιας πλάγιας πτωτικής κίνησης που θα "εξομαλύνει" αρκετές βραχυπρόθεσμες υπερβολές.

Στο ΧΑ

Το ΧΑ για άλλη μια εβδομάδα κινήθηκε προς ανώτερα επίπεδα τιμών, με τον μέσο όρο να σημειώνει νεώτερα υψηλά για το τρέχον έτος, που ήταν πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων. Ωστόσο, την πρώτη εβδομάδα της κυριαρχίας των σειρών Νοεμβρίου οι επενδυτές στα παράγωγα αρκετές μέρες προεξόφλησαν μια διόρθωση, στην ανοδική πορεία διαρκείας των βασικών δεικτών. Το ίδιο περίμενε ικανός αριθμός εγχώριων αναλυτών. Είναι πολλά τα επιχειρήματα των απαισιόδοξων εγχώριων αναλυτών αλλά ενώ τα στατιστικά της ΕΧΑΕ δίνουν την πληροφορία πως οι Έλληνες πουλάνε και οι ξένοι θεσμικοί αγοράζουν τους μήνες που ο ΓΔ και ο 25άρης ανεβαίνουν σταθερά, δεν έχει ακόμα κάποιος παραδεχθεί πως ήταν λάθος εκτίμηση - η προσδοκία μεγάλης διόρθωσης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, που ετοιμάζεται να τελειώσει, με μόνο τρεις πτωτικές συνεδριάσεις στο ενεργητικό του.  

Ο τρόπος με τον οποίο κατάφεραν οι τιμές να κινηθούν ψηλότερα ήταν διαφορετικός από τις προηγούμενες ανοδικές εβδομάδες. Πρώτα από όλα υπήρχε ελάττωση του ρυθμού συναλλαγών και των όγκων, δεύτερο και εξίσου σημαντικό ήταν η εγκατάσταση μιας νευρικότητας, που οδηγούσε τους βασικούς δείκτες μέσα στη μέρα σε αλλαγή κατεύθυνσης αρκετές φορές. Ο κλάδος που πρωταγωνίστησε σε όγκους και κατά συνέπεια κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος των θεσμικών ήταν ο τραπεζικός, αλλά ενώ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν μόνο σε μια συνεδρίαση καθοδικά των τραπεζών μετά την συνεδρίαση της Τρίτης πέρασε μεγάλες δοκιμασίες.

Η συνεδρίαση που σφράγισε την εβδομάδα, ήταν της Τετάρτης και σε αυτή το επενδυτικό κοινό συντονίστηκε με την αποστροφή προς τον κίνδυνο που επικράτησε διεθνώς, μετά την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Ήταν κατώτερα των προσδοκιών και απογοήτευσαν αρχικά.  Τις επόμενες μέρες όμως αποτέλεσαν τη βάση των προσδοκιών πως η Fed δεν θα προχωρήσει στο tapering μέσα στο τρέχον έτος και θα συνεχίσει τα QE, δηλαδή την παροχή φθηνής ρευστότητας και στο ερχόμενο έτος. Από αυτή επωφελούνται τα χρηματιστήρια της περιφέρειας της ευρωζώνης, που σταδιακά βγαίνει από την ύφεση, προκαλώντας το ενδιαφέρον των θεσμικών του δολαρίου.

Η κλιμάκωση προς τα κάτω των όγκων και η εμφανής νευρικότητα δίνουν την εντύπωση πως οι μέρες της ξένοιαστης ανόδου πέρασαν και ξεκίνησε μια φάση που οι θεσμικοί αναδιαρθρώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους  περιμένοντας ένα θερμό Νοέμβριο για διάφορους λόγους με κυριότερο την αλλαγή της θέσης  του ΧΑ στους δείκτες του MSCI και την αναμετάδοση της διαβούλευσης των κυβερνητικών παραγόντων με την τρόικα.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν ελαφρά από την ζώνη τιμών που διακυμάνθηκαν πρόσφατα και το δολάριο δεν απομακρύνθηκε πολύ πάνω από τα πρόσφατα χαμηλά του σήμερα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την έκβαση της συνάντησης της επιτροπής που αποφασίζει επί της πολιτικής της αμερικανικής Federal Reserve αυτήν την εβδομάδα. Οι αυστραλιανές μετοχές έπεσαν περίπου 0,3% μετά άνοδο 1% τη Δευτέρα που οδηγήθηκε σε νέο υψηλό πενταετίας, ενώ Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας διακυμάνθηκε μέσα και έξω από θετικό έδαφος.

Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε περίπου 0,1% τοις εκατό, αλλά ήταν πάνω από τα χαμηλά ημέρας, αφού ενισχύθηκε από στοιχεία που δείχνουν αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στην Ιαπωνία το Σεπτέμβριο, καθώς οι καταναλωτές προβαίνουν σε αγορές πριν από μια αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων το επόμενο έτος.

Οι οικονομολόγοι και οι συμμετέχοντες στην Ασιατική κεφαλαιαγορά θεωρούν πιθανότερο να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς της Fed ύψους 85000 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διήμερη συνεδρίαση της FOMC που λήγει την Τετάρτη. Οι περισσότεροι προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα να καθυστερήσει το tapering τουλάχιστον ως τον Μάρτιο του επόμενου έτους .

Τα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ τη Δευτέρα δεν προσφέρονται για να αλλάξει αυτή η  άποψη. Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ μόλις που αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο και οι συμφωνίες για την αγορά παλαιών κατοικιών, υποχώρησαν τα μέγιστα σε βάθος χρόνου 3-1/2 έτη, δεδομένο που δείχνει πως η οικονομική δραστηριότητα είχε βρεθεί σε αδύναμη βάση, πριν ακόμη και από την 16 - ημερών μερική διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, που αναμένεται ότι θα επηρεάσει το τέταρτο τρίμηνο της ανάπτυξης.
Τα futures του S&P 500 ήταν ελαφρώς προς τα κάτω αφού τη Δευτέρα ο δείκτης έκλεισε σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων, ενισχύθηκε περίπου 0,2% στις 79,346 μονάδες, έναντι  χαμηλού εννέα μηνών στις 78,998 την Παρασκευή.

Το ευρώ ήταν σχεδόν επίπεδο στα 1,3781 δολάρια, όχι μακριά από το υψηλό της Παρασκευής στα 1,3832 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2011.

Η τιμή spot του χρυσού ήταν ελαφρώς χαμηλότερα στα 1.351, 56 η ουγγιά μετά την άνοδό της στα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων των 1.356,50 την Δευτέρα.

Ο χαλκός υποχώρησε περίπου 0,5% στα  7.154,75 στον απόηχο των απαισιόδοξων εκτιμήσεων που προκύπτουν από τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ η τιμή του αργού υποχώρησε περίπου 0,2% στα επίπεδα των 98 δολαρίων το βαρέλι, αλλά βρίσκονται σε επαφή με τα υψηλά μιας εβδομάδας καθώς η κατακόρυφη πτώση στις εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την μελλοντική προσφορά. Το μπρεντ υποχώρησε 0,5% μετά από άνοδο 2,68 δολαρίων στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Λιβύης έχουν μειωθεί σε λιγότερο από το 10% της δυνατότητας - χωρητικότητας τους καθώς οι διαμαρτυρίες έχουν σταματήσει τις εργασίες των δυτικών λιμένων και των πεδίων άντλησης.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Την άποψη που θεωρούμε ότι εκφράζει μια μεγάλη μερίδα εγχώριων παραγόντων παρουσιάζουμε σήμερα θεωρώντας πως αξίζει να παρουσιαστεί για την ισορροπία που υπάρχει στην αγορά της Αθήνας, αφού όταν κάποιοι πωλούν κάποιοι άλλοι αγοράζουν. Υποστηρίζουν πως το ΧΑ εξακολουθεί να προσελκύει ρευστότητα και να μετακυλύει τα κέρδη σε "νέες ιδέες" αντισταθμίζοντας πιέσεις σε κλάδους ή μετοχές που έχουν παρουσιάσει πρόσφατα μεγάλα κέρδη. Η εικόνα αυτή οδηγεί τους επαγγελματίες σε αγορές καλαθιών του Δείκτη και λιγότερο σε επιμέρους επιλογές, με στόχο να προσαρμόσουν την απόδοση του χαρτοφυλακίου τους με τις αποδόσεις της Αγοράς.
 
Θεωρούν ότι μετά από ένα διάστημα ισχυρών στρεβλώσεων σε επίπεδο υποτιμήσεων, η Σοφοκλέους έχει γυρίσει σε στρεβλώσεις, σε επίπεδο ανατιμητικών υπερβολών πριμοδοτώντας ζημιογόνες εταιρείες ή αυξάνοντας την απόσταση της αποτίμησης από την καθαρή θέση ή την καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων σε βαθμό που θα δικαιολογούσε ακόμα και σε προτροπή για ρευστοποιήσεις θέσεων.
 
Το γιατί η Αγορά αδιαφορεί προς το παρόν για αυτές τις στρεβλώσεις, έχει να κάνει με την μεταβατική περίοδο που διανύει το ΧΑ και την προσδοκία ενίσχυσης του από εισροές εντός του Νοεμβρίου από την ταξινόμησή του σε αναδυόμενη Αγορά. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει κάποιο γεγονός, ή εξέλιξη, που δικαιολογεί το κλίμα και τα απανωτά ρεκόρ του Χρηματιστηρίου, καθώς αποκρατικοποιήσεις, αναβαθμίσεις, τρόικα και ρύθμιση του Ελληνικού χρέους δεν παρουσίασαν κάποιο νεότερο δεδομένο.

Ξένοι αναλυτές

S&P:
Οι αγορές χρέους και μετοχών εξακολουθούν να επωφελούνται από την επίλυση του shutdown της κυβέρνησης των ΗΠΑ και από την πιθανή καθυστέρηση στη σταδιακή μείωση του QE από τη Fed μέχρι το επόμενο έτος. Τα επιτόκια στα μακροπρόθεσμα ομόλογα έχουν μειωθεί, ενδέχεται να υποστηρίξουν την έκδοση δομημένων ομολόγων για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 7,2 % από 7,3 % τον προηγούμενο μήνα.

Παρά το γεγονός ότι οι ανάδοχοι εκδόσεων ομολόγων έχουν καθυστερήσει κάποιες προσφορές, η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης είχε περιορισμένη επίδραση στην καθαρή έκδοση δομημένων ομολόγων. Στοιχεία για τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα αναμένονται σχετικά με το λιανικό εμπόριο και τις πωλήσεις αυτοκινήτων, και θα ανακοινωθεί η πορεία του S&P Case- Shiller HPI που αφορά στην εξέλιξη των τιμών των κατοικιών. Από τα Ευρωπαϊκά δεδομένα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις πληροφορίες για την απασχόληση, τη στέγαση, καθώς και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • «Κοκτέιλ» φορολογικών επιβαρύνσεων σχεδιάζει για το 2014 η κυβέρνηση, μέσω της κατάργησης των φορολογικών εκπτώσεων που έχουν απομείνει και των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά και θα αποτυπωθούν στο νέο κρατικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή.
  • Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΛΠ  ΟΛΠ-0,17% και η Cosco, ώστε να συνυπογράψουν το φιλικό διακανονισμό που θα προβλέπει νέες επενδύσεις ύψους 220 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της δυτικής πλευράς του προβλήτα ΙΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ που θα εκτινάξει τη συνολική δυναμικότητα του Σταθμού στα 6,2 εκατ. teu ετησίως, με παράλληλη αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος μέχρι το ΑΕΠ της χώρας να επιστρέψει στα επίπεδα του 2008 συν 2% ετησίως.
  • «Δεν θίγουμε κανέναν, δεν αιφνιδιάζουμε», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, όσον αφορά τη φημολογία για τις νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Σε συνέντευξή του στον τ/σ Mega o κ. Βρούτσης τόνισε με έμφαση ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης της υφιστάμενης νομοθεσίας, ούτε θα θιγούν οι μητέρες με ανήλικο τέκνο που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. 
  • Απαντήσεις στα μείζονα θέματα της διατήρησης της κυβερνητικής συνοχής, της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και της αποφυγής μιας κοινωνικής ανάφλεξης, αναζητεί η κυβέρνηση. Θέματα αλληλοεξαρτώμενα που πολλές φορές προσπαθώντας να βρεις λύσεις στο ένα, «ανοίγουν» οι ασκοί του Αιόλου για το άλλο, εκτιμά συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Η λεπτή ισορροπία πάνω στην οποία είναι αναγκασμένη να κινείται η κυβέρνηση έχει χρονικό ορίζοντα τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Μέχρι τότε, θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα, διαπιστώνει ο ίδιος συνεργάτης.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Οι γερμανοί χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες δεν κατάφεραν, στις χθεσινές τους διαβουλεύσεις,να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στα επίμαχα ζητήματα της διαχείρισης της «ευρωκρίσης» και της τραπεζικής ενοποίησης, ωστόσο συμφώνησαν στην καθιέρωση του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
  • Να διαχωρίσουν τις ικανότητές τους στην παρακολούθηση από τις πράξεις τους ζήτησε από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς κορυφώνεται η κρίση εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών χωρών που έγιναν στόχος των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας. «Τούς δίνουμε οδηγίες. Αλλά τα τελευταία χρόνια οι ικανότητές τους αναπτύχθηκαν και επεκτάθηκαν. Για τον λόγο αυτόν προχώρησα σε επανεξέταση των δραστηριοτήτων αυτών για να είμαι βέβαιος ότι αυτό που είναι ικανές να κάνουν δεν συμπίπτει με αυτό που κάνουν», είπε ο κ. Ομπάμα αναφερόμενος στην εθνική υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA). Στη συνέντευξή του στο νέο τηλεοπτικό δίκτυο Fusion του ομίλου ABC, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε πάντως να αναφερθεί στο θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Άγκελα Μέρκελ επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.
  • Τουλάχιστον 60 εκατομμύρια τηλεφωνήματα από τον Δεκέμβριο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2013 υπέκλεψε στην Ισπανία η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ σύμφωνα με με την ισπανική εφημερίδα El Mundo, ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μαδρίτη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις. Σύμφωνα με έγγραφο που αναφέρεται ότι προέρχεται από τον πρώην τεχνικό της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν και δημοσιεύει η εφημερίδα El Mundo, η υπηρεσία αυτή «υπέκλεψε 60,5 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδιαλέξεις στην Ισπανία» από τις 10 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου του 2013, εκ των οποίων «τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια τηλεφωνήματα την ημέρα της 11ης Δεκεμβρίου»
  • Δεν ηρεμεί, όπως φαίνεται η θύελλα που έχει ξεσπάσει στην Ε.Ε. αναφορικά με τις υποκλοπές από την NSA, ιδιαίτερα στη Γερμανία έπειτα και από τις αποκαλύψεις για τη φερόμενη κατασκοπεία ενός κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Μέρκελ. Για το λόγο αυτό οι Γερμανοί βουλευτές θα αφιερώσουν στις 28 Νοεμβρίου μια έκτακτη σύνοδο της βουλής στην υπόθεση αυτή.
  • Αρνητικό ρεκόρ σημειώνει η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας BVA. Συγκεκριμένα, η δημοτικότητα του Ολάντ έχει κατρακυλήσει στο 26% και είναι η πρώτη φορά που δημοσκόπηση της εταιρείας BVA τοποθετεί ένα Γάλλο πρόεδρο κάτω από το 30%. Σύμφωνα με την έρευνα, η δημοτικότητα του Ολάντ είναι η χαμηλότερη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο, οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια των 32 ετών που η BVA διεξάγει δημοσκοπήσεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα