Φονική κακοκαιρία πλήττει τη βορειοδυτική Ευρώπη

Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013 15:44
UPD:22:06
REUTERS/STEFAN WERMUTH

Κύματα χτυπούν ένα τρένο που ταξιδεύει κατά μήκος της παραλιακής σιδηροδρομικής γραμμής Dawlish στο Ντέβον της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

A- A A+

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σε διάφορες ευρωπαϊκές  πόλεις, χιλιάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί, υπολειτουργούν οι αστικές συγκοινωνίες εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη βορειοδυτική Ευρώπη.

Βρετανία: Η καταιγίδα «Κρίστιαν» χαρακτηρίσθηκε  ως η  χειρότερη καταιγίδα των τελευταίων δέκα ετών, με τους ανέμους να πνέουν με ταχύτητα τουλάχιστον 130 χλμ. την ώρα και τη μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για τον κίνδυνο πλημμυρών.

Μια 17χρονη σκοτώθηκε από την πτώση δένδρου πάνω στο προκατασκευασμένο σπίτι όπου κοιμόταν και ένας 50χρονος σκοτώθηκε όταν ένα δένδρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του.

Τα πτώματα ενός άνδρα και μιας γυναίκας βρέθηκαν στη συνέχεια το απόγευμα μέσα στα συντρίμμια τριών σπιτιών που κατέρρευσαν έπειτα από έκρηξη που προκλήθηκε πιθανόν από τη ρήξη αγωγού αερίου εξαιτίας της καταιγίδας.

Στο Σάσεξ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη ενός 14χρονου αγοριού το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά το απόγευμα της Κυριακής ενώ έπαιζε με τους φίλους του.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από την κακοκαιρία καταγράφηκαν κυρίως στις συγκοινωνίες.

Στο αεροδρόμιο του Χίθροου ακυρώθηκαν 130 πτήσεις. Σοβαρά προβλήματα υπήρξαν και στα αεροδρόμια του Γκάτουικ, του Στάνστεντ, του Λούτον, του Σάουθεντ. Εκτός λειτουργίας τέθηκε το σιδηροδρομικό δίκτυο στη νότια Βρετανία. Εκπρόσωπος της εταιρίας σιδηροδρόμων δήλωσε ότι η λειτουργία του δικτύου θα αποκατασταθεί το νωρίτερο αύριο.

Περίπου 460.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στη Βρετανία. Στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), 166.000 βρετανικά νοικοκυριά εξακολουθούσαν να είναι χωρίς ηλεκτροδότηση. Ο βρετανικός πυρηνικός σταθμός του Ντάντζνες Β Πάουερ (νότια Αγγλία) διέκοψε για λίγο τη λειτουργία του για προληπτικούς λόγους.

Η καταιγίδα «Κρίστιαν» εγκατέλειψε τη Βρετανία αργά το πρωί και κατευθύνθηκε προς την Ολλανδία, τη Δανία και τη βόρεια Γερμανία.

Η πρώτη φθινοπωρινή καταιγίδα που σαρώνει την Ευρώπη

EURONEWSGREEK
κράτησε δεμένα στα λιμάνια τα οχηματαγωγά που εκτελούν το δρομολόγιο μεταξύ του Καλέ (βόρεια Γαλλία) και του Ντόβερ (νότια Βρετανία), ενώ κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη σήραγγα της Μάγχης.

Στη δυτική και βόρεια Γαλλία 75.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα όταν κόπηκαν καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Γαλλίας (ERDF), 35.000 σπίτια δεν είχαν ρεύμα στη Νορμανδία, 30.000 στη Βρετάνη και 10.000 στην περιοχή Νορ-πα ντε Καλέ, η οποία που βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Γαλλίας.

Η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει κινητοποιήσει συνεργεία της από χθες στις περιοχές που απειλούνται από την καταιγίδα και σήμερα εστάλησαν ενισχύσεις από άλλες πόλεις προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Οι άνεμοι φυσούν με ταχύτητα έως 139 χλμ. την ώρα στην Βρετάνη, σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία η οποία προβλέπει ενίσχυση των ανέμων στη βόρεια περιφέρεια της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό μια 47χρονη παρασύρθηκε σήμερα το πρωί από τα κύματα στο Μπελ-Ιλ (δυτικά) και το πτώμα της βρέθηκε σε μια παραλία μερικές ώρες αργότερα.

Στη Γερμανία, μια γυναίκα, ένας 39χρνος και ένα παιδί σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που προκλήθηκαν από πτώσεις δένδρων στο Γκέλσενκίρχεν, στη δυτική Γερμανία, και στην Κάτω Σαξονία (βορειοδυτική). Ακόμη δύο παιδιά τραυματίθηκαν.

EURONEWSGREEK

Δέντρα που ξεριζώθηκαν, διακοπές ηλεκτροδότησης, ακυρώσεις πτήσεων, ακτοπλοϊκών και σιδηροδρομικών δρομολογίων, νεκροί και τραυματίες.

Στην Ολλανδία ισχυροί άνεμοι που η ταχύτητά τους που έφτανε μέχρι και τα 130 χιλιόμετρα την ώρα  ξερίζωσαν δέντρα και διέκοψαν την κυκλοφορία σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο του Άμστερνταμ.

Όπως  έγινε γνωστό μια γυναίκα σκοτώθηκε και ένας άνδρας τραυματίσθηκε από την πτώση ενός δένδρου στο Άμστερνταμ, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία συμβούλευσε τους πολίτες να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια

Τουλάχιστον 50 πτήσεις ακυρώθηκαν από το αεροδρόμιο το Άμστερνταμ.

Στη Δανία, ένας άνδρας σκοτώθηκε από την πτώση ενός τούβλου που ξεκόλησε από πολυκατοικία σε περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. βορειοδυτικά της Κοπεγχάγης.

Τα περισσότερα σιδηροδρομικά δρομολόγια δεν πραγματοποιήθηκαν και σχεδόν 500 επιβάτες έμειναν αποκλεισμένοι μέσα σε 35 αεροπλάνα στο διεθνές αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης επειδή οι σφοδροί άνεμοι δεν επέτρεπαν να αναπτυχθούν οι αερογέφυρες (φυσούνες) για να επιτραπεί η αποβίβαση.

Πολλές σημαντικές γέφυρες έκλεισαν στη Δανία και τη Σουηδία εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ανάμεσά τους και η μήκους 7,8 χλμ. γέφυρα Όρεσουντ που συνδέει τις δύο χώρες.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή