Στις αρχές Νοεμβρίου η επιστροφή της τρόικας

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 18:36
UPD:21:18
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Αρχές Νοεμβρίου θα βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα η αποστολή της τρόικας (φωτογραφία αρχείου).

Η αποστολή της τρόικας θα βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Όπως ανέφερε ο Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων.

Από πλευράς του ΔΝΤ επικεφαλής της αποστολής θα είναι και πάλι ο Πόλ Τόμσεν, ανέφερε ο εκπρόσωπος  του ταμείου προσθέτοντας ότι με τις ελληνικές αρχές θα συζητηθούν τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού, καθώς και ο προϋπολογισμός του 2014 και όχι η βιωσιμότητα του χρέους.

Παρεμβάσεις και όχι  νέα διορθωτικά μέτρα εάν χρειαστεί

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο «επιπρόσθετων μέτρων» επανέλαβε την πρόσφατη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον ότι αν χρειαστούν νέα μέτρα, δεν θα είναι επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν θα είναι οριζόντια, αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα και δεν πρόκειται, όπως τόνισε, να έχουν τη μορφή πρόσθετων οριζόντιων μέτρων και αδιάκριτων περικοπών σε μισθούς ή συντάξεις.

ΔΝΤ

Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα θα γίνει σε δόσεις και θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο, ο κ. Μάρεϊ υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Σε άλλες ερωτήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τον χρόνο εξέτασης του θέματος, όπως επίσης τη δέσμευση των Ευρωπαίων και την υλοποίηση των δεσμεύσεων από μέρους της Ελλάδας, ο κ. Μάρεϊ δεν θέλησε στο παρόν στάδιο να αναφερθεί στις προθέσεις του Ταμείου.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Τετ α τετ με Σαμαρά - Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Νωρίτερα, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Σαμαράς είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. 

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της 20λεπτης συνάντησης του Πρωθυπουργού με την 'Αγκελα Μέρκελ, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Δ. Βαρτζόπουλος: Θα πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς νέα μέτρα

Στην Αθήνα, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Βαρτζόπουλος εξέφρασε σε αντιπροσωπεία του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα πετύχει, χωρίς νέα μέτρα, τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και το 2014, όπως τους πέτυχε και το τρέχον έτος.

Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν συντρέχει ο παραμικρός λόγος για οποιαδήποτε συζήτηση περί της πιθανότητας τρίτου μνημονίου, κάτι που, όπως είπε, έχουν καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο ΓΓ Συντονισμού επεσήμανε στους Γερμανούς βουλευτές ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο αποτελεί ουσιαστικό συστατικό της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Σημείωσε ακόμη ότι στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος είναι εύλογο να υπάρχουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας και ότι αυτές ακριβώς οι διάφορες είναι το αντικείμενο των συνεχών διαπραγματεύσεων.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του δημοσίου χρέους της χώρας, ο κ. Βαρτζόπουλος ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι, δεδομένης της επίτευξης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, η Ελλάδα θεωρεί αυτονόητο πως θα υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν η απόφαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) για την ελάφρυνση του χρέους.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα