Market Beat: Σύμφωνα με τη στατιστική, η ώρα της αλήθειας για την ανοδική ορμή του 25άρη πλησίασε

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 10:14
UPD:11:18
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Μπορεί στο εσωτερικό να προβάλλεται η αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στις ανανεωμένες απαιτήσεις της τρόικας και να τονίζεται η διαφωνία για το έλλειμμα, αλλά στα μάτια των ξένων θεσμικών το ποσό είναι μικρό και δεν είναι ικανό να απειλήσει την πορεία της βελτίωσης της οικονομίας της χώρας. Οι δε ανακοινώσεις μακροοικονομικών δεδομένων από τις ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν το σενάριο που έχουν υιοθετήσει οι αναλυτές που θέλει να διατηρεί η Fed αμετάβλητο το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Μέρος αυτής της φθηνής ρευστότητας συνεχίζει να εισρέει στο ΧΑ που και χθες κινήθηκε με δυναμική που χρησιμοποίησαν οι θεσμικοί του ΧΑ αρκετές φορές μέσα στις δυο προηγούμενες εβδομάδες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Άφησαν την προσφορά από ρευστοποιήσεις θέσεων για εγγραφή κερδών βραχυπρόθεσμων επενδύσεων να εκδηλωθεί και μάζευαν μετοχές στα χαμηλά. Αλλά όταν στέρεψε η προσφορά οι εντολές αγοράς που εισήχθησαν στο «παρά πέντε» και στις δημοπρασίες μετά το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης εκτίναξαν τις τιμές μετοχών και δεικτών σε θετικό πεδίο και σε νέα υψηλά ημέρας που έγιναν και τιμή κλεισίματος των βασικών δεικτών.

Η δυναμική των μετοχών του ΧΑ, παρά τις «εκκλήσεις» των εγχώριων αναλυτών για αναγκαία διόρθωση, απαραίτητη για να συνεχιστεί η άνοδος του β εξαμήνου, αποτελεί υπόδειγμα εμφάνισης αγοραστικού ενδιαφέροντος.  Εκείνου του είδους που εκφράζεται με τρόπο που να αφήνει έξω από το τρένο της ανόδου εκείνους που διστάσανε ή θεώρησαν εδώ και μερικές μέρες πως δεν θα συνεχιστεί.  

Η θέση μας είναι ότι μπορεί ο ΓΔ να σημειώνει νεώτερα υψηλά για το 2013 αλλά άξονας του ΧΑ είναι με βάση το συναλλακτικό ενδιαφέρον ο 25άρης και τα blue chip του. Για την πορεία του ΧΑ σημαντικό είναι πως θα αντιδράσουν οι θεσμικοί όταν αυτός ο δείκτης φθάσει στο άνω όριο της ζώνης τιμών που αποτελεί την οροφή για το τρέχον έτος του 25άρη που σχηματίστηκε το Μάιο και δεν έχει ακόμα προσεγγιστεί.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

Ευρώπη


Mε θετικό πρόσημο έκλεισαν για ένατη ημέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία ήταν απογοητευτικά αλλά ενισχύουν τις προσδοκίες πως η Fed θα καθυστερήσει κι άλλο την μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ο δείκτης  FTSEurofirst 300 σημείωσε νέο υψηλό πέντε ετών και έκλεισε με άνοδο 0,49%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε κέρδη 0,62% στα υψηλά 5 μηνών, ο γερμανικός DAX  έκλεισε με κέρδη 0,91%, ο γαλλικός CAC 40  ενισχύθηκε 0,43%, ενώ στο -0,25% και στο +0,57% έκλεισαν ο ισπανικός IBEX και ο ιταλικός FTSE MIB, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν πως τον Σεπτέμβριο προστέθηκαν 148 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, και πως η ανεργία μειώθηκε ελαφρώς κατά 0,1% στο 7,2%. Αυτή η απογοήτευση ωστόσο ενισχύει τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Fed δεν θα βιαστεί να αλλάξει την τρέχουσα πολιτική της και θα διατηρήσει ως έχουν τα μέτρα τόνωσης, τα οποία έχουν οδηγήσει τα χρηματιστήρία σε πολυετή υψηλά επίπεδα.

Η συζήτηση γύρω από το «πότε» του tapering της Fed, δεν πρόκειται να σταματήσει, όπως σημειώνει ο Μάνις Σινγκ, επικεφαλής επενδύσεων στην Crossbridge Capital.

 Όπως προσθέτει, αν και τα στοιχεία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ δεν ήταν και τόσο δραματικά, ωστόσο, η επιβράδυνση είναι υπαρκτή. Αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές εκτιμουύν πως η Fed θα επιμείνει στην υποστηρικτική για την οικονομία πολιτική της, που είναι ένα πολύ καλό νέο για τις μετοχές.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Νovartis ενισχύθηκαν 0,5% μετά τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου που ήταν σε αντιστοιχία των εκτιμήσεων των  αναλυτών.

Οι μετοχές της ισπανικής FCC σημείωσανν ράλι 10,31%, μετά την ανακοίνωση ότι ο Μπιλ Γκέιτς έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, με μερίδιο 6%.

Οι μετοχές της Swedbank ενισχύθηκαν κατά 4,42% μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου.

Οι μετοχές της ΚΡΝ σημείωσαν άνοδο 1,66% μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα κερδοφορίας του τρίτου τριμήνου.

ΗΠΑ

Οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ ανέβηκαν την Τρίτη, και ο S&P 500 οδηγήθηκε σε ένα ακόμη ρεκόρ , μετά την ασθενέστερη από την αναμενόμενη δημιουργία θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα, που ενίσχυσε τις επενδυτικές προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα κρατήσει το πρόγραμμα των QE ως το επόμενο έτος.

Οι εργοδότες στις ΗΠΑ προσέλαβαν 148.000 εργαζόμενους τον περασμένο μήνα , πολύ κάτω από τις 180.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Τα δεδομένα θεωρήθηκαν ως στήριξη στην απόφαση της Fed να διατηρήσει στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, που έχουν αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για να καταγραφεί το ράλι του S&P 500 κατά +23% το 2013.

Ωστόσο, τα κέρδη περιορίστηκαν στο Nasdaq αφού κάποιοι από τους μεγαλύτερους νικητές της χρονιάς , όπως η Netflix Inc, άλλαξαν πορεία για να κινηθούν χαμηλότερα. Οι μετοχές της Netflix υποχώρησαν 9%, δίνοντας πίσω τα κέρδη που ακολούθησαν την ανακοίνωση των κερδών της εταιρείας τη Δευτέρα. Η Apple υποχώρησε κατά -0,3% στα 519,87 δολάρια, αν και οι απώλειες ελαττώθηκαν αφού η εταιρεία παρουσίασε μια νέα σειρά από iPads .

Ο Dow Jones Industrial Average κέρδισε 75,46 μονάδες ή 0,49% κλείνοντας στις 15.467,66 , ο S&P 500 κέρδισε 10,01 μονάδες ή 0,57% φθάνοντας στις 1.754,67 και ο Nasdaq Composite ανέβηκε 0,24%, στις  3.929,6 μονάδες. Τα κέρδη σηματοδότησαν την τέταρτη συνεχόμενη εγγραφή νέου ρεκόρ για το δείκτη S&P 500.

Σύμφωνα με την Thomson Reuters από τη ροή των δεδομένων έως το πρωί της Τρίτης, από τις 128 εταιρείες του S & P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα , το 63,3% ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών σχεδόν ανάλογα με το ρυθμό υπέρβασης των προσδοκιών από το 1994, αλλά κάτω από το ποσοστό 66% που ίσχυσε κατά τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Με βάση τα έσοδα των εισηγμένων, το 52,3% των εταιρειών του S & P 500 που έχουν δημοσιοποιήσει αποτελέσματα έχουν υπερβεί τις προσδοκίες της Wall Street, λιγότερο από το 61% που είναι το ποσοστό από το 2002, αλλά λίγο πάνω από το 49% που ήταν το ποσοστό κατά τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα .

Τεχνική ανάλυση

Οι θεσμικοί χθες έβαλαν τον 25άρη μέσα στη ζώνη τιμών που όρισαν οι δύο σημαντικότερες συνεδριάσεις του έτους, αναφορικά με τα υψηλά του το 2013. Στην πρώτη και ανοδική, που έλαβε χώρα στις 17/5, ο 25άρης με διακύμανση από τις 393,24 ως τις 407,36 έκλεισε στις 406,3 μονάδες με άνοδο 2,84%. Στην αμέσως επόμενη που ήταν καθοδική, με πτωτική μεταβολή -2,87%, είχε κλείσιμο στις 394,6 με μέγιστο μέρας τις 410,8 μονάδες και ελάχιστο τις 386,03. Στην σημερινή, ή την επόμενη διαπραγμάτευση  αν συνεχιστεί η άνοδος, θεωρούμε ότι θα έχουμε την «ώρα της αλήθειας», αναφορικά με το άνω όριο της ζώνης που αποτελεί οροφή του FTSE για το τρέχον έτος.   

Τεχνικά θεωρούμε απίθανο να μην κοντοσταθεί ο 25άρης, όταν πλησιάσει επίπεδα λίγο πάνω από τις 410 μονάδες, αλλά η μελέτη για τις δυνατότητες ανοδικής κίνησης των blue chip αποκάλυψε, πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις με βάση την στατιστική ανάλυση να ξεπεραστεί η οροφή του Μαΐου και να περάσει την κεφαλαιοποίησή του το ΧΑ πάνω από τα 80 δις ευρώ.

Οι εκτιμήσεις μας σε σχέση με την στατιστική εικόνα κάθε blue chip είναι οι ακόλουθες:

Για την ΑΛΦΑ η αντίσταση κατά την εκτίμηση μας εντοπίζεται στα δεδομένα της συνεδρίασης στις 5/11 του 2012 όταν η τιμή της μετοχής κορύφωσε την πορεία της και ξεκίνησε μια πολύ υπολογίσιμη κάθοδος. Η τιμή της οροφής είναι στα 0,72 ευρώ.

Η ΒΙΟΧΚ είχε χθες καθαρά ανοδική πορεία μετά τα πρώτα λεπτά, όταν και ενέγραψε τα ελάχιστα ημέρας και βρίσκεται σε επίπεδα τιμών που αποτελούν νέο υψηλό πενταετίας, ενώ σημαντική οροφή θα συναντήσει μόνο όταν η τιμή της προσεγγίσει τα 8 ευρώ. Τιμές που σημειώθηκαν τον Μάιο του 2008 και συγκεκριμένα στις 2/5/2008 με κλείσιμο στα 7,92 ευρώ και μέγιστο ημέρας τα 8,04 ευρώ.

Η ΔΕΗ κινήθηκε κάτω από το κλείσιμο της Δευτέρας χθες και έχει ως οροφή από τον Ιούλιο του 2011 τα 10,7 ευρώ, που ήταν μέγιστο ημέρας στις 4/7/2011 με κλείσιμο στα 10,5 ευρώ. Αυτή την εποχή ως οροφή λειτουργούν τα επίπεδα στα 10,28 ευρώ.

Η ΕΕΕ έχει οροφή από τις συναλλαγές στις 5/8 και στις 23 του φετινού Αυγούστου τα 21,50 ευρώ και χθες είχε κίνηση σε αρνητικό πεδίο, αλλά με σταθερή ανοδική κλίση.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κινήθηκε ανοδικά και η αντίστασή της προκύπτει στα 3,24 ευρώ που ήταν μέγιστο και κλείσιμο στις 3/5/2011. Ήταν ανάμεσα στις 10 μετοχές με τον καλύτερο τζίρο.

Τα ΕΛΠΕ έχουν οροφή κοντά στα 10,6 ευρώ από συναλλαγές που έλαβαν χώρα στα μέσα Μαΐου του 2008.

Η ΕΤΕ κινήθηκε διαρκώς ανοδικά και έκλεισε στο μέγιστο ημέρας, στα 4,70 ευρώ, με πρώτη αντίσταση στα 5,44 ευρώ από τις συναλλαγές στις 31/5 όταν έκλεισε στα 5,3 ευρώ με κέρδη 15,97% και μέγιστο μέρας  τα 5,44 ευρώ. Αφού άρχισε κατόπιν η πτώση που την έφερε στο ελάχιστο του βίου της στο ευρώ.

Η ΕΥΔΑΠ έχει πλέον περάσει σε επίπεδα τιμών για τα οποία υπάρχουν στατιστικές αντιστοιχίσεις που αφορούν συναλλαγές το 2008 και ειδικά τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς. Πρώτη  σημαντική οροφή εντοπίζουμε στα 9,2 ευρώ.

Η μετοχή που η πρόσφατη πορεία της την έφερε σε επίπεδα με αντιστοίχηση σε συναλλαγές του τέλους του 2007 είναι η ΕΥΠΡΟ, που η πρώτη της αντίσταση εντοπίζεται λίγο πάνω από τα 11 ευρώ με χθεσινό κλείσιμο τα 9,27.

Η ΕΧΑΕ έπεσε πάνω στην αντίσταση των 8 ευρώ που σχηματίστηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου του  2009, αλλά πιθανά θα την ξεπεράσει, για να συναντηθεί με την υπολογίσιμη αντίσταση των 9,2 ευρώ, που σχημάτισαν οι συναλλαγές τον Οκτώβριο του 2009.

Η ΙΝΛΟΤ κινήθηκε ανοδικά χθες, γιατί δεν πέρασε μεγάλο χρόνο σε αρνητικό πεδίο αλλά δεν την συνόδευσε ισχυρή ανοδική ορμή και έκλεισε πάνω από τα 2 ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί από τον φετινό Ιούνιο με πιθανή αντίσταση τα 2,22 ευρώ.

Η ΦΦΓΚΡΠ έχει ανάλογη της ΕΥΔΑΠ στατιστική εικόνα και από τον Σεπτέμβριο του 2008 προκύπτει ως αντίσταση το επίπεδο οριακά πάνω από τα 23 ευρώ.

Η ΜΕΤΚ επέστρεψε πρόσφατα σε τιμές που αντιστοιχούν σε συναλλαγές του Μαΐου του 2008 ήτοι προ παγκοσμίου υφέσεως και στα τρέχοντα επίπεδα θα ταλαιπωρηθεί, αν ισχύει η στατιστική μνήμη σε μετοχές που τότε δεν ήταν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Η επόμενη αντίσταση της, αν ξεπεράσει τα 14 ευρώ, εντοπίζεται στα 15,3, από συνεδριάσεις στην αρχή του 2008 και συγκεκριμένα στις 30/1 εκείνης της χρονιάς.

Στην ΜΙΓ η προσέγγιση στην αντίσταση λίγο πάνω από τα 0,500 ευρώ στις 21/10 προκάλεσε ήδη πτώση χθες, και αφού ολοκληρωθεί η τρέχουσα διόρθωση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 0,564 ευρώ με βάση τις συναλλαγές στην αρχή του 2013.

Η ΜΟΗ είχε καθοδική δυναμική, αφού οι επενδυτές υπολογίζουν τις αντιστάσεις που σχημάτισαν οι συναλλαγές στις 13/3 και στις 28/2 φέτος και αν ξεπεραστούν αυτά τα επίπεδα, στα 8,9 ευρώ, η επόμενη αντίσταση θα εντοπιστεί στα 9,15 ευρώ.

ΜΠΕΛΑ για την ώρα οι θεσμικοί αναγνώρισαν φέτος τον Οκτώβριο την αντίσταση που σχημάτισαν οι συναλλαγές στις 30/1/2008 που όρισαν οροφή στα 10,6 ευρώ  με την επόμενη αντίσταση, αν ξεπεραστεί η πρόσφατη οροφή, στα επίπεδα των 12,3 ευρώ.   

ΜΥΤΙΛ η μετοχή πήρε ανάσες, αλλά αντίσταση στην άνοδο της που γίνεται με μεγάλα βήματα από τις 28/8 και μετά, εντοπίζουμε μεταξύ των 6,4 και 6,6 ευρώ.

ΟΛΠ μετοχή με «δική της» διακύμανση στο τρέχον έτος και μακριά από τα υψηλά του φετινού Μαίου που είναι πάνω από τα 21 ευρώ, με οροφή, από συναλλαγές τον Φεβρουάριο, λίγο πάνω από τα 19 ευρώ.

ΟΠΑΠ σκάλωσε σε αντιστάσεις που σχηματίστηκαν τον Αύγουστο του 2011 αλλά γερή αντίσταση θα συναντήσει μόλις πλησιάσει τα 12 ευρώ με κλείσιμο χθες λίγο πάνω από τα 9.

Η μετοχή του ΟΤΕ βρέθηκε στα 9,2 ευρώ αλλά αντίσταση με βάση συναλλαγές που έγιναν το Μάρτιο του 2010  εντοπίζουμε στα 9,5 ευρώ και επόμενη αντίσταση εκτιμούμε πως θα βρεθεί 10,7 ευρώ.

Η ΠΕΙΡ θα βρει αντίσταση πάνω από τα 2,2 ευρώ

Η ΣΩΛΚ παρουσιάζει μια πορεία από το Μάη και μετά που περιορίζεται μεταξύ των 2,3 ευρώ και στα 1,95 ευρώ.

Η ΤΕΝΕΡΓ έπεσε πάνω στην αντίσταση που σχηματίστηκε από τις συναλλαγές στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου του 2011, γύρω από τα 3,7 ευρώ, και αναμένουμε τη συνέχεια με ενδιαφέρον.

Η ΤΙΤΚ εμφάνισε χθες καθοδική δυναμική, αλλά είναι φυσικό, αφού μια ζώνη από τα 18,7 ευρώ ως τα 20,7 αποτέλεσε αντίσταση από τις 29/1/2010 ως τις 11/5 του ίδιου χρόνου και αυτή την ζώνη αντίστασης επισκέφθηκε η μετοχή και παραμένει εντός της από τις 4/10 και μετά.  

Η ΦΡΙΓΟ στις 10/10 και στις 22/10 έδειξε να αναγνωρίζει την αντίσταση που σχημάτισαν οι συναλλαγές στην περίοδο της κορύφωσης του 25άρη τον Μάιο φέτος που ορίστηκε στα 5,85  ευρώ και τον Οκτώβριο τη σεβάστηκαν οι θεσμικοί, ενώ η αμέσως ψηλότερη αντίσταση εντοπίζεται στα 6,26 ευρώ.
 
Στο Χ.Α.

«Έπιασε» και «κράτησε» τελικά τις 1.200 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση όπου ο Γενικός Δείκτης άλλαξε αρκετές φορές... γνώμη, κινούμενος πότε στα θετικά και πότε στα αρνητικά, χωρίς ωστόσο να σημειώνονται υπερβολές και εντάσεις, αγγίζοντας έτσι νέα υψηλά 26 και πλέον μηνών. Ράλι σε Eurobank και Attica Βank. Ισχυρή η Εθνική. Πτώση σε MIG, Μυτιληναίο, OΠΑΠ, ΕΛΠΕ.

Δεν έσπασε τελικά το ανοδικό σερί στο Χ.Α και έτσι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και τις 1.202,27 μονάδες, με κέρδη 0,45%, ενώ ο τζίρος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά τον τραπεζικό κλάδο, συνέχισε και σήμερα να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα και στα 148,91 εκατ. ευρώ, και ο όγκος διαμορφώθηκε στα 111 εκατ. τεμάχια.

Αυτό το επίπεδο αποτελεί νέο υψηλό 26 και πλέον μηνών, αφού κλείσιμο πάνω από τις 1.200 είχαμε ξαναδεί στις 29 Ιουλίου του 2011. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 4,43%, ο FTSE Large Cap έκλεισε με κέρδη 0,55% και ο FTSE Mid Cap υπεραπέδωσε ( λόγω Eurobank και Attica Βank) κλείνοντας στο +4,79%.

Στο σημερινό τραπεζικό ράλι, πρωταγωνιστές αυτή τη φορά ήταν η Eurobank με άνοδο 28,7% και η Attica Bank ΑΤΤ+9,15% με κέρδη 9,15% ενώ ισχυρά κέρδη σημείωσε και η Εθνική που έκλεισε στο +6.82%, αλλά και η Πειραιώς στο +2,94%. Στον αντίποδα, η Alpha Bank ΑΛΦΑ-0,71% υποχώρησε κατά 0,71%.

Στα υπόλοιπα blue chips σημειώθηκαν μικτές τάσεις, χωρίς να λείπουν τα εντυπωσιακά κέρδη όπως της Βιοχάλκο ΒΙΟΧΚ+6,72% στο +6,72% και της Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ+7,79% +7,79%.  Κέρδη 4,73% σημεώισε η Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ+4,73% 1,52% η Μέτκα, ΜΕΤΚ+1,52% 1,51% η Ιντραλοτ και 1,42% η Σωλ. Κορίνθου.

Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι MIG -3.54%, Mυτιληναίος -2,01%, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-1,84% -1,84%, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-1,76% -1,76%, ΤιτάνΤΙΤΚ-1,54% -1,54%, Μοτορ Οιλ ΜΟΗ-1,69% -1,69%, ΕΛΠΕ -1,05%, ΔΕΗΔΕΗ-0,88% -0,88% και ΟΤΕ ΟΤΕ-0,43% -0,43%.

Σήμερα

«Η αργή ανάπτυξη στην οικονομία των ΗΠΑ είναι ανησυχητική για τις παγκόσμιες αγορές σε μακροπρόθεσμη βάση. Αλλά στο εγγύς μέλλον , εκτεταμένη ρευστότητα θα λειτουργήσει υπέρ των μετοχών»

Σε αυτή τη φράση κρύβεται το πνεύμα που επικράτησε στην έναρξη των συναλλαγών της ημέρας στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, με το δολάριο μετά τα στοιχεία για την ανεργία να οδηγείται σε νέο χαμηλό διετίας, έναντι του ευρώ σήμερα. Ο Nikkei στο Τόκιο παρουσίασε πτώση της τάξης του -1,6% αφού πρώτα άγγιξε το υψηλό 22 ημερών γιατί η ισχυροποίηση του γεν επέβαλλε «πρόστιμο» στις μετοχές.   

Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας διατηρήθηκε σε θετικό πεδίο αν και έπεσε από τα υψηλά της μέρας, με οριακή μεταβολή από την κορυφή πέντε μηνών. Στην Αυστραλία ο ASX 200  ενισχύθηκε οριακά αφού έγραψε νέο υψηλό πέντε ετών γιατί τα δεδομένα από το μέτωπο του πληθωρισμού εξάτμισαν τις προσδοκίες για ακόμα μια ελάττωση των βασικών επιτοκίων.

Η απόδοση των 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε μέχρι 2,494%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου, μετά το κλείσιμο των συναλλαγών των ΗΠΑ που την έφερε στο 2,512%.

Στο μέτωπο εμπορευμάτων , οι ανησυχίες για ένα βραχυπρόθεσμο πλεόνασμα αργού στις ΗΠΑ, βοήθησε να πιεστούν οι τιμές αργού στις ΗΠΑ κατά -0,5% στα 97,86 δολάρια το βαρέλι.

Ο χαλκός υποχώρησε από τα υψηλά σχεδόν ένός μήνα, καθώς οι traders κατοχύρωσαν κέρδη μετά την έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που ενίσχυσαν τα αδύναμα θεμελιώδη του μετάλλου σχετικά με τις προοπτικές του στο άμεσο μέλλον, προκαλώντας πτώση -1,0% στα 7.260 δολάρια τον τόνο .

Ο χρυσός κατέγραψε οριακή πτώση -0,1% κλείνοντας χαμηλότερα στα 1.338,54 δολάρια η ουγγιά, έχοντας οδηγηθεί προηγούμενα σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν στα υψηλότερα τεσσάρων εβδομάδων μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

«Τα κέρδη τα δίνουν οι θέσεις και όχι το trading και καλό θα ήταν ένα χαρτοφυλάκιο να διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό σε εταιρείες που του αρέσουν»

Τα ξένα funds παίρνουν θέσεις χωρίς να βλέπουν αποτιμήσεις, μιας και τους ενδαφέρει η αποτίμηση των μετοχών του ΧΑ  όταν η οικονομία πάρει την ανιούσα, αναφέρουν εγχώριοι αναλυτές με αισιόδοξη οπτική για τα πράγματα στο ΧΑ.

Παρατηρούν ότι το πότε θα διορθώσει η Αγορά κανείς δεν το ξέρει, παρόλα αυτά το 1380-1500 έχει όλες τις πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα για τον ΓΔ μεσοπρόθεσμα. Προτρέπουν σε παρατήρηση της Αγοράς ανά τίτλο και όχι στο σύνολό της, μιας και οι μετοχές κινούνται με ταχύτητα και διορθώσεις με διαφορετικούς ρυθμούς. Μέχρι στιγμής οι διορθώσεις είναι ενδοσυνεδριακές ή διαρκούν το πολύ μιάμιση μέρα. Η Αγορά περιμένει και από τον MSCI να εισρεύσουν μεγάλα κεφάλαια, ενώ οι υπάρχοντες αγοραστές έχουν σχηματίσει στιβαρές θέσεις  μετά το μάζεμα τόσων μηνών. Μια παρατήρηση που πρωτοδιαβάσαμε είναι και ότι ο ένας ξένος φέρνει τον άλλον με αποτέλεσμα να βιώνουμε καταστάσεις που θυμίζουν άλλες εποχές αλλά διαπιστώνουν ότι οι εγχώριοι επενδυτές μειώνουν θέσεις αργά και βασανιστικά.

Επειδή η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά είναι πολύ "ρηχή" έχουμε το φαινόμενο επανάληψης κινήσεων με μια τάση που δεν εναλλάσσεται και ως βασικό επενδυτικό μήνυμα στέλνουν ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό "σε μία "bullish" Αγορά σκεφτόμαστε 3 φορές πριν πουλήσουμε και 1 πριν αγοράσουμε και το αντίθετο ακριβώς στην "bearish".
 
Ξένοι αναλυτές

Barclays: Τα νέα για το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και η άνοδος  στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κίνα, είχαν αρνητική επίδραση στην ψυχολογία σήμερα στην Ασία, και οι περισσότεροι αγορές μετοχών κινήθηκαν χαμηλότερα. Ενώ το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα πρέπει να αναμένεται , δεδομένου ότι η PBOC πρόσφατα σταμάτησε την ένεση ρευστότητας, το AUD και NZD έχουν υποτιμηθεί σημαντικά. Η αδυναμία του δολαρίου Αυστραλίας από μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού το τρίτο τρίμηνο. Το USD είναι γενικά ασθενέστερο έναντι των άλλων νομισμάτων της Ασίας σήμερα, με το γεν μεγαλύτερη δικαιούχο της ενίσχυσης.

Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ συνέχισαν να μειώνονται μέσα από τη σύνοδο της Ασίας, καθώς προέκυψαν  αυξημένες προσδοκίες ότι η Fed δεν θα αρχίσει το tapering για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους . Στην Ασία, ομόλογα υψηλής απόδοσης, όπως της Αυστραλίας, της Ινδονησίας και της Ινδίας, έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις.

Τώρα πια αναμένουμε η Fed να αρχίσει το tapering Μάρτιο του 2014. Η έκθεση μισθοδοσίας Σεπτέμβριο ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς ( 180000 ) και τις προσδοκίες μας ( 200000 ). Υπό το φως των μετριοπαθών τόνων της έκθεσης για την απασχόληση τον Σεπτέμβριο, έχουμε βγει έξω από τις προσδοκίες μας.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προγραμματιστεί για να ξεκινήσουν σήμερα οι ανακοινώσεις κερδοφορίας τρίτου τριμήνου του 2013 Q3 13 κέρδη αναφέρουν σήμερα . Θα παραμείνουμε με τη σύσταση  για μεγαλύτερο βάρος έκθεσης στις BNP Paribas , Societe Generale , BBVA , Santander και Lloyds και ελάττωση της έκθεσης σε  Commerzbank , Intesa Sanpaolo και Unicredit.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, λόγω των πιο υποστηρικτικών παγκόσμιων συνθηκών για τη λίρα και τον πληθωρισμό εκτός καυσίμων και τροφίμων.
 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Στα 2,632 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός κατά το φετινό εννεάμηνο, έναντι 2,624 δισ. ευρώ βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που είχαν ανακοινωθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.657 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12.719 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 8.273 εκατ. ευρώ.
  • Δεν πρόκειται  να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς και να μειωθούν οι κύριες συντάξεις διαβεβαιώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τους ίδιους η κυβέρνηση επεξεργάζεται παρεμβάσεις μόνο για  το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις,
  • Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του ελληνικού προγράμματος το 2014, υπογράμμισαν σήμερα από τις Βρυξέλλες πηγές της Ε.Ε., κάνοντας λόγο για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Ξεκαθάρισαν, πάντως, ότι για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό είναι αναγκαία η λήψη συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων και όχι μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα, όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αντιθέτως, θεωρούν ότι είναι πρωταρχικής σημασίας για το ελληνικό πρόγραμμα η δημιουργία πλεονασμάτων σε μόνιμη βάση.
  • Ο TAP συνεργάζεται σήμερα με περίπου 14 ελληνικές επιχειρήσεις που στην πορεία κατασκευής του έργου θα αυξηθούν, σύμφωνα με τον Kjetil Tungland, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Trans Adriatic Pipeline (TAP) - Ελβετία, που αναφέρει σε συνέντευξή του στη «N» τους Έλληνες προμηθευτές, τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη βιομηχανία και τις τοπικές κοινότητες αλλά και τις προοπτικές προσέλκυσης νέων επενδύσεων μετά την κατασκευή του ΤΑP, έργο που θα αρχίσει το 2015.
  • Τουλάχιστον 3.500 τραπεζοϋπάλληλοι θα αποχωρήσουν ως τα τέλη του έτους μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου τα οποία δρομολογούν οι τράπεζες. Πιο κοντά στην υλοποίηση βρίσκεται η Eurobank καθώς το σχέδιο για την αποχώρηση περίπου 700 ατόμων θα εξεταστεί αύριο 24 Οκτωβρίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενώ δεν έχει πλήρως σχηματοποιηθεί το αντίστοιχο πρόγραμμα της Alpha Bank ΑΛΦΑ-0,71% που εκτιμάται ότι θα αφορά περί τα 800 άτομα. Τον επόμενο μήνα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να λάβει η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+6,82% την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εθελούσια που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες και αφορά τουλάχιστον 2.000 άτομα.
  • Μηδενική ανάπτυξη και ανεργία στο 29,3% αναμένει για το 2014 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Στην τετραμηνιαία έκδοσή του «Οικονομικές εξελίξεις», το ΚΕΠΕ προβλέπει για φέτος ύφεση 3,55%, ηπιότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του, καθώς, όπως λέει, υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία βαίνει προς πορεία εξόδου από την ύφεση. Τον Ιούνιο, προέβλεπε ύφεση 4,1% περίπου για το 2013 και ύφεση 0,55% για το 2014.
  • Πολύ δύσκολο στοίχημα χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση την επίτευξη συμφωνίας, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο όπως επιθυμεί ο Πρωθυπουργός, με τους δανειστές μας. Κι αυτό διότι η εμμονή των Βρυξελλών στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 2 δισ. εντός του 2014, η απαίτηση για κλείσιμο των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και φυσικά τα προαπαιτούμενα για την υποδόση του ενός δισ. σε συνδυασμό με τις αντοχές της κοινωνίας, αλλά και της Κ.Ο. της Ν.Δ. συνιστούν ένα πρόβλημα που πολύ δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει η κυβέρνηση χωρίς σοβαρές επιπτώσεις..
  • Την 1η Νοεμβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των 4.204.400 νέων δωρεάν ονομαστικών μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Επίσης, η 24η Οκτωβρίου ορίστηκε ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών της εταιρείας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τον Νοέμβριο εάν το Ευρωκοινοβούλιο δεν εγκρίνει συμπληρωματικό και διορθωτικό προϋπολογισμό ύψους 2,7 δισ. αυτή την εβδομάδα, επεσήμανε ο πρόεδρός του, Μάρτιν Σουλτς, στους ευρωβουλευτές.
  • Εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα 2,7 δισ. ευρώ που απαιτούνταν προκειμένου να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε έκτακτη συνεδρίασή της η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την πρόσθετη χρηματοδότηση των 2,7 δισ. ευρώ που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο κήρυξης στάσης πληρωμών.
  • Η Γαλλίδα Ντανιέλ Νουί είναι η επικρατέστερη υποψήφια για την θέση του επικεφαλής της νέας ευρωπαϊκής αρχής εποπτείας των τραπεζών, η οποία θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, που επικαλείται δηλώσεις τεσσάρων αξιωματούχων της ΕΚΤ. Οι δηλώσεις έγιναν υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας τους, καθώς η διαδικασία επιλογής υποψηφίου είναι σε εξέλιξη.
  • Ανάπτυξη της τάξης του 1,7% αναμένει η Γερμανία για το 2014 - εκτίμηση ελαφρώς υψηλότερη από το 1,6% του Απριλίου - σύμφωνα με πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για φέτος η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 0,5%.
  • Κατά 148.000 αυξήθηκαν οι μισθοδοτούμενοι εργαζόμενοι το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 7,2%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας και ήτνα κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Η πτώση κατά 0,1% της ανεργίας ( από 7,3% τον Αύγουστο σε 7,2 τον Σεπτέμβριο ) αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.
  • Αύξηση σχεδόν 3% αναμένεται να σημειώσει η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση κατά μέσο όρο το χρόνο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας και της επόμενης δεκαετίας, ενώ, συγκεντρωτικά, αυξάνοντας έως το 2030 τη συνολική ζήτηση κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με τα τωρινά της επίπεδα.


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα