Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 19:27
UPD:19:35
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Φωτογραφία αρχείου.

Mε θετικό πρόσημο έκλεισαν για ένατη ημέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία ήταν απογοητευτικά αλλά ενισχύουν τις προσδοκίες πως η Fed θα καθυστερήσει κι άλλο την μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ο δείκτης  FTSEurofirst 300 σημείωσε νέο υψηλό πέντε ετών και έκλεισε με άνοδο 0,49%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε κέρδη 0,62% στα υψηλά 5 μηνών, ο γερμανικός DAX έκλεισε με κέρδη 0,91%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,43%, ενώ στο -0,25% και στο +0,57% έκλεισαν ο ισπανικός IBEX και ο ιταλικός FTSE MIB, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν πως τον Σεπτέμβριο προστέθηκαν 148 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, και πως η ανεργία μειώθηκε ελαφρώς κατά 0,1% στο 7,2%. Αυτή η απογοήτευση ωστόσο ενισχύει τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Fed δεν θα βιαστεί να αλλάξει την τρέχουσα πολιτική της και θα διατηρήσει ως έχουν τα μέτρα τόνωσης, τα οποία έχουν οδηγήσει τα χρηματιστήρία σε πολυετή υψηλά επίπεδα.

Η συζήτηση γύρω από το «πότε» του tapering της Fed, δεν πρόκειται να σταματήσει, όπως σημειώνει ο Μάνις Σινγκ, επικεφαλής επενδύσεων στην Crossbridge Capital.

 Όπως προσθέτει, αν και τα στοιχεία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ δεν ήταν και τόσο δραματικά, ωστόσο, η επιβράδυνση είναι υπαρκτή. Αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές εκτιμουύν πως η Fed θα επιμείνει στην υποστηρικτική για την οικονομία πολιτική της, που είναι ένα πολύ καλό νέο για τις μετοχές.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Νovartis ενισχύθηκαν 0,5% μετά τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου που ήταν σε αντιστοιχία των εκτιμήσεων των  αναλυτών.

Οι μετοχές της ισπανικής FCC σημείωσανν ράλι 10,31%, μετά την ανακοίνωση ότι ο Μπιλ Γκέιτς έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, με μερίδιο 6%.

Οι μετοχές της Swedbank ενισχύθηκαν κατά 4,42% μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου.

Οι μετοχές της ΚΡΝ σημείωσαν άνοδο 1,66% μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα κερδοφορίας του τρίτου τριμήνου.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα