Το δύσκολο στοίχημα της κυβέρνησης

Τρόπους να καλυφθούν οι απαιτήσεις της τρόικας χωρίς οριζόντια μέτρα αναζητούν τα συναρμόδια υπουργεία
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 17:58
UPD:21:05
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το Μαξίμου αναγνωρίζει ότι στην παρούσα φάση η ενδοκυβερνητική συνοχή είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

A- A A+

Πολύ δύσκολο στοίχημα χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση την επίτευξη συμφωνίας, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο όπως επιθυμεί ο Πρωθυπουργός, με τους δανειστές μας. Κι αυτό διότι η εμμονή των Βρυξελλών στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 2 δισ. εντός του 2014, η απαίτηση για κλείσιμο των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και φυσικά τα προαπαιτούμενα για την υποδόση του ενός δισ. σε συνδυασμό με τις αντοχές της κοινωνίας, αλλά και της Κ.Ο. της Ν.Δ. συνιστούν ένα πρόβλημα που πολύ δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει η κυβέρνηση χωρίς σοβαρές επιπτώσεις.

Πολλώ δε μάλλον που η συζήτηση για το μείζον θέμα των χρηματοδοτικών κενών των επομένων χρόνων και της απομείωσης του ελληνικού χρέους θα ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές.

Επί του παρόντος οι εμπλεκόμενοι υπουργοί επεξεργάζονται λύσεις με βασικό μέλημα την αποφυγή λήψης οριζόντιων μέτρων.

Ενδεικτική είναι η προαναγγελία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ότι το δημοσιονομικό κενό των επόμενων χρόνων θα καλυφθεί μέσω αναδιαρθρώσεων δημοσίων επιχειρήσεων και της στοχευμένης κατάργησης προνομιακών συνταξιοδοτικών κεκτημένων. Άλλωστε πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζουν εδώ και καιρό ότι για να κλείσει η τρύπα των 2 δισ. του δημοσιονομικού κενού δεν χρειάζονται περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά σημαντική μείωση των δαπανών.

Παράλληλα το Μαξίμου αναγνωρίζει ότι στην παρούσα φάση η ενδοκυβερνητική συνοχή είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο προκαλέσει γκρίνιες στην Κ.Ο. της ΝΔ.  Γι’ αυτό και έσπευσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να καλύψει πλήρως τον Ευ. Βενιζέλο για την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά χαρακτηρίζοντας «ωμά συκοφαντική και ανυπόστατη» την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για το θέμα.

Την ίδια ώρα ερωτήματα προκαλεί έγγραφο που εστάλη στις 15 Οκτωβρίου στους δήμους από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη , με το οποίο ζητείται από τους δήμους της χώρας να γνωστοποιήσουν μέχρι την 1η Νοεμβρίου «την επάρκεια των καλπών και παραβάν για τον εφοδιασμό των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειάς τους… εν όψει των διπλών αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014 καθώς και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Κι αυτό όχι μόνο διότι το εν λόγω έγγραφο στάλθηκε εφτά μήνες πριν τις εκλογές της 18ης και της 25ης Μαΐου του 2014 αλλά διότι ουδείς γνωρίζει ακόμη ούτε το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές, ούτε τον αριθμό των ΟΤΑ που θα προκύψουν μετά την συμφωνημένη κατάτμηση καλλικρατικών ΟΤΑ. 

Σημειώνεται πάντως πως κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών τονίζουν ότι πρόκειται για τυπική διαδικασία εν όψει των ευρωεκλογών και των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό συμπληρώνεται από το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς επιχειρηματίες-επενδυτές αλλά και υπουργούς, μιλώντας σε εργαζόμενους του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Α. Τσίπρας: Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά

Απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στους εργαζόμενους στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)

 Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε όσους επενδύτες θα έρθουν, όπως είπε, «να κερδοσκοπήσουν αγοράζοντας κομμάτια της ελληνικής περιουσίας» ότι  «θα χάσουν και τα λεφτά τους και θα βρεθούν υπόλογοι στη Δικαιοσύνη».

Παράλληλα προανήγγειλε και παραπομπή στη Δικαιοσύνη των υπουργών και των πολιτικών που θα βάλουν τις υπογραφές τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή