Market Beat: Οι θεσμικοί θα εκφραστούν με βάση χρηματιστηριακά και όχι πολιτικά κριτήρια

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 09:54
UPD:13:01
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Η αγορά της Αθήνας για εκείνους που δεν παρακολουθούν τα δελτία ειδήσεων κινήθηκε δικαιολογημένα ανοδικά, μέσα στο πλαίσιο της ανακούφισης σε παγκόσμια κλίμακα από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, συνεχίζοντας να προσελκύει το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών. Όσοι όμως επηρεάζονται από τις ειδήσεις, όπως τις αξιολογούν και τις μεταφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές στο κοινό τους, θεωρούν παράλογη αυτή την άνοδο, αφού υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα. Τόσες, που καθιστούν αβέβαιο το μέλλον της πορείας της ανάπτυξης στη χώρα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Περιμένουμε υποχώρηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος και προσπάθεια αφομοίωσης των νέων υψηλών δευτέρου εξαμήνου. Αξίζει ο διαχωρισμός μεταξύ της δυναμικής του πρώτου εξάμηνου του τρέχοντος έτους και του δεύτερου γιατί ήταν διαφορετικά τα κίνητρα που οδήγησαν  στην άνοδο κάθε εξάμηνο. Στο πρώτο, οι επενδυτές στο ΧΑ πανηγύρισαν την επιτυχία της προσπάθειας, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, για ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών Τραπεζών. Στο δεύτερο ήταν κύρια οι αγορές μετοχών του 25άρη από τον Σεπτέμβριο και μετά από ξένους θεσμικούς, που θεωρούν σημάδι ότι σταματάει η κατηφόρα της ελληνικής οικονομίας, το δεδομένο ότι κάποια μακροοικονομικά μεγέθη εμφανίζουν βελτίωση, μετά από αλυσίδα πολλών τριμήνων που χειροτέρευαν.   

Φυσικά με κληρονομιά την ισχυρή ανοδική ορμή της περασμένης βδομάδας αν το διεθνές κλίμα επιτρέψει δεν αποκλείουμε να υπάρξει πρώτα προσέγγιση της ισχυρής αντίστασης στην γειτονιά των 392 μονάδων πριν αρχίσει μια αφομοιωτικού χαρακτήρα διόρθωση. Οι traders στα παράγωγα που «τους βγαίνει» οκτώ στις δέκα φορές το «ποντάρισμα» για την τάση της επόμενης συνεδρίασης, περιμένουν σήμερα κιόλας κάθοδο, αν λάβουμε υπόψη την τιμή που έδωσαν στα ΣΜΕ του 25άρη στη σειρά Νοεμβρίου που ξεκινά σήμερα σαν κυρίαρχη σειρά, αλλά και στη σειρά Δεκεμβρίου που είναι η τελευταία για το 2013.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν να κινούνται στους ρυθμούς ράλι, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, μετά το νέο ρεκόρ στη Wall Street αλλά και τα πολύ θετικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,79% και βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2008, με όλους τους βασικούς δείκτες στην Ευρώπη, να κλείνουν σε θετικό έδαφος μετά και το νέο ιστορικό ρεκόρ που σημειώνει σήμερα ο δείκτης S&P 500 στην Wall Street.

Έτσι, ο FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε κέρδη 0,71%, ο CAC 40 έκλεισε στο +1,09% , ο DAX ημείωσε άνοδο 0,60%, 0,38% υψηλότερα έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB , ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 0,84% σκαρφαλώνοντας πάνω από τις 10.000 μοναδές, για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2011.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Federal Reserve θα καθυστερήσει την σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, συνεχίζοντας έτσι να παρέχει επιπλέον ρευστότητα στην αγορά, μία πολιτική που έχει ωθήσει τα χρηματιστήρια υψηλότερα το τρέχον έτος.
Τα πολύ θετικά στοιχεία για τη  δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, επίσης «ανέβασαν» την επενδυτική ψυχολογία. Συγκεκριμένα η Κίνα αναπτύχθηκε κατά 7,8% το τρίτο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση, από 7,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

ΗΠΑ

Με άνοδο ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές την Παρασκευή στη Wall Street με τον  S&P 500 να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό για δεύτερη διαδοχική ημέρα. Σε αυτό συνέβαλε η άνοδος των μετοχών της General Electric, της Morgan Stanley αλλά και της Google η οποία για πρώτη φορά ξεπέρασε τα 1.000 δολάρια.

Ένας ακόμη πρόσθετος λόγος για τη σημερινή άνοδο ήταν και οι εκτιμήσεις ότι η Fed θα καθυστερήσει κι άλλο να αλλάξει την τρέχουσα πολιτική της και να προχωρήσει στη μείωση του προγράμματος αγοράς  ομολόγων.

Στη Wall Street με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι μετοχές της General Electric Co και της  Verizon Communicatio, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της UnitedHealth Group I και της  Home Depot Inc/The
Ο δείκτης Dow jones ^DJI+0,18% ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 15,399.70 μονάδες, ο δείκτης S&P τερμάτισε επίσης με άνοδο 0,65% στις 1,744.50 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+1,32% έκλεισε με κέρδη 1,32% στις 3,914.28 μονάδες.

Γενικά

Ο S&P 500 κέρδισε 2,4% με επίδοση 22,3% από την αρχή του έτους, και ο Dow αυξήθηκε κατά 1,1% με κέρδη στο 2013 17,5%. Ο Nasdaq100 υποχώρησε 3,7% αλλά αποδίδει 26% φέτος, και ο δείκτης Morgan Stanley High Tech κέρδισε 2,6%.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων ανέβηκαν κατά 2 bps στο 6,15% με μείωση κατά 60 bps από την αρχή του έτους. Οι αποδόσεις στα Ιταλικά 10ετή υποχώρησαν 11 μονάδες βάσης στο 4,16% με μείωση κατά 34 bps στο 2013. Τα επιτόκια των Ισπανικών υποχώρησαν κατά 4 bps και έφθασαν στο 4,24% και είναι κάτω κατά 103 bps φέτος. Οι αποδόσεις του bund έπεσαν 3 μονάδες βάσης στο 1,83% με άνοδο το 2013 51 bps. Το ίδιο έγινε στις των Γαλλικών αποδόσεις αφού υποχώρησαν κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,34% με άνοδο το 2013 34 bps. Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς βυθίστηκε 46 bps στο 8,19% με υποχώρηση κατά 228bps το 2013. Τα επιτόκια του Βρετανικού 10ετούς  gilt έπεσαν στο 2,71% με άνοδο φέτος 89bps.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 1,1% και ανέβηκε μέχρι 40,1 % έναντι του τέλους του 2012. Ο γερμανικός δείκτης μετοχών DAX κέρδισε 1,6% σε ρεκόρ υψηλού με κέρδη 16,5 % το τρέχον έτος. Ο IBEX της Ισπανίας αυξήθηκε 3,5% σε υψηλά επίπεδα δύο ετών με κέρδη το 2013 22,5 %. Ο FTSE MIB της Ιταλίας κέρδισε 2,1 % και βρέθηκε επίσης σε υψηλά επίπεδα δύο ετών με άνοδο φέτος 18,4%. Οι αναδυόμενες αγορές κινήθηκαν επίσης οι περισσότερες ψηλότερα.

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά τα εργαλεία που επιλέγουμε δείχνουν πως η ανοδική δυναμική δεν έχει εμφανίσει σημάδια κόπωσης και εκείνοι που θεωρούν ότι το ενδιαφέρον εκδηλώνεται κυκλικά, υπονοώντας πως δεν υπάρχει αυθεντική ζήτηση αλλά τακτικές εισόδου - εξόδου των κεφαλαίων από μια ομάδα blue chip σε μια άλλη, ας απαντήσουν πώς στην εικόνα των εβδομαδιαίων μεταβολών των μετοχών του 25άρη, ΜΟΝΟ η μετοχή της ΜΠΕΛΑ εμφάνισε πτώση -2,91%, και μετοχές με μικρά κέρδη ήταν οι ΦΡΙΓΟ +0,9%, ΟΛΠ +1,4%, και ΕΥΔΑΠ +1,44%.

Τα υπόλοιπα blue chip κατατάσσονται

Α) Σε αυτά που κέρδισαν πάνω από +2% αλλά λιγότερο από τον 25άρη που ενισχύθηκε κατά 5,1% όσο και ο ΓΔ.  Ήτοι ΦΦΓΚΡΠ +2%, ΜΟΗ και ΕΥΠΡΟ +2,1%, ΔΕΗ και ΣΩΛΚ +2,5%, ΕΕΕ +3,1%, ΕΛΠΕ +3,4% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,6%.
Β) Οι μετοχές με μεταβολή κοντά στου 25άρη ήτοι ΜΕΤΚ +3,9%, ΤΕΝΕΡΓ +4,1%, ΟΤΕ +4,4%, ΑΛΦΑ +4,6%, ΒΙΟΧΚ +4,7%
Γ) Ακολουθούν οι μετοχές με κέρδη πάνω από τον δείκτη που θα χαρακτηρίζαμε σαν νικήτριες της εβδομάδας η ΕΤΕ +13,7%, ΠΕΙΡ +9,7%, ΟΠΑΠ +9,5%, ΜΥΤΙΛ +7,7%, ΙΝΛΟΤ +6,6%, ΕΧΑΕ και ΜΙΓ +6,1%, και ΤΙΤΚ +5,33%.

Περιμένουμε λοιπόν αυτή την εβδομάδα να υπάρξουν συνεδριάσεις με μικρή μεταβολή και πιθανά μερικές να είναι καθοδικές, χωρίς να απειληθεί σοβαρά η μεσοπρόθεσμη τάση. Ειδικά κάθοδο υπολογίσιμη θα δούμε αν οι εντολές αγοράς φέρουν τον 25άρη κοντά στην ζώνη μεγάλης αντίστασης με κάτω όριο το επίπεδο των 392,55 μονάδων (που ήταν υψηλό ημέρας και τιμή ανοίγματος στην δεύτερη πτωτική συνεδρίαση μετά την κορύφωση του 25άρη, στις 21/5) με άνω όριο στα επίπεδα των 395 μονάδων (το κλείσιμο και υψηλό ημέρας στη συνεδρίαση ακριβώς πριν εκείνης που κορύφωσαν οι τιμές ήτοι στις 16/5).  Συμφωνώντας έστω και με αυτόν τον τρόπο με τις προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών για υπολογίσιμων «διαστάσεων» διόρθωση πριν το τέλος του έτους. Η στήλη συνιστά διακράτηση των νικητών και όχι βεβιασμένες κινήσεις ξεφορτώματος στην πρώτη καθοδική καταιγίδα, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η εκτόνωση μιας τάσης μπορεί να συμβεί μέσα στην ίδια μέρα.    

Στο ΧΑ

Εν μέσω της γενικότερης ευφορίας που από νωρίς προκλήθηκε λόγω του σημαντικού deal Μυτιληναίου - Fairfax, το Χρηματιστήριο κατέγραψε χθες άνοδο 2,38%, φθάνοντας στα υψηλότερα από τον Αύγουστο του 2011 επίπεδα, με το Γενικό Δείκτη να τερματίζει στις 1.166 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,38%.

Η αμέσως υψηλότερη τιμή του δείκτη συναντάται 1η Αυγούστου του 2011 (1.182,76 μονάδες), ενώ χθες καταρρίφθηκε το ρεκόρ έτους που καταγράφηκε το Μάιο με 1.152,6 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός δείκτης κέρδισε 5,2%, ενώ αυξημένος ήταν την Παρασκευή και ο ημερήσιος τζίρος ο οποίος διαμορφώθηκε σε 162,3 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται πως οι βραχυχρόνιες εξελίξεις διαψεύδουν τα σενάρια που ήθελαν διόρθωση για την αποκόμιση των σημαντικών κερδών. Αντιθέτως, η κίνηση του Γενικού Δείκτη συνέχισε να είναι απνευστί ανοδική, οδηγώντας στην υψηλότερη επίδοση του έτους (1.166 μονάδες) και με τη αξία των συναλλαγών να εδραιώνεται σε τριψήφια επίπεδα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διάχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος και πέραν των βασικών δεικτοβαρών μετοχών (τραπεζικές κυρίως που υπεραποδίδουν) σε επιλεγμένους τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της αγοράς, όταν ο διαχειριστής του μεγαλύτερου μακροπρόθεσμου ενεργητικού αμοιβαίων κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές ύψους 815 δισ. δολαρίων βρίσκεται στη χώρα μας και δηλώνει ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα, όταν ταυτόχρονα ο ίδιος εξετάζει 41 υποψήφιες επενδυτικές επιλογές στο ελληνικό Χρηματιστήριο και δηλώνει ότι η ενεργητική διαχείριση είναι στόχος του, θεωρεί δε ότι η δρομολόγηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι μονόδρομος για τη Γερμανία, τότε όλα οφείλουν να επανεξεταστούν σε σχέση με τις προοπτικές του Χ.Α.

«Οι τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο»

Ο εκπρόσωπος του τμήματος ξένων θεσμικών της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Ανδρέας Κοντογούρης, εκτιμά ότι «στο ελληνικό χρηματιστήριο ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Παρατηρούμε βελτίωση στο spread μεταξύ δανείων και καταθέσεων, μια μικρότερη ανάπτυξη του ρυθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ παράλληλα η τρόικα πιέζει τις τράπεζες να πωλήσουν μη αμιγώς τραπεζικές θυγατρικές για να βελτιώσουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1). Το δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται τώρα στο 8,2% επιτόκιο.

O τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 186 μονάδες, τι θα γίνει εάν η πρώτη ελληνική τράπεζα εκδώσει ομόλογα έπειτα από αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης στο τέλος του 2013;». Και καταλήγει ότι «η Alpha & Piraeus bank διαπραγματεύονται στο 0.85 P/BV του 2013, όμως αρκετά τραπεζικά νέα μπορούν να σπρώξουν τον δείκτη FTSE/ATHEX Banks στις 200 μονάδες.

Η Alpha Bank ΑΛΦΑ+2,16% είναι όπως πάντα solid with prudent management, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+5,30% έχει τεράστια δυνατότητα συνεργειών, ενώ η Εθνική έχει την Pangea και τον Αστέρα προς πώληση σε στρατηγικό επενδυτή, που μπορούν να ανεβάσουν το Core Tier 1 από 9% πάνω από 10,3%.

Στη Eurobank το Δημόσιο έχει συμμετοχή 94%, ενώ αναμένονται σοβαρές εξελίξεις έως τις αρχές του 2014. Το Χ.Α. είναι υπεραγορασμένο ίσως λόγω MSCI flows αλλά ποιος είπε ότι δεν μπορεί “να μείνει ακριβό” για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα;».

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημάδεψαν την έναρξη των συναλλαγών της ημέρας στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά με άνοδο που οδήγησε τις αυστραλιανές μετοχές στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών σήμερα, αντλώντας την εμπιστοσύνη από ένα ακόμα ρεκόρ στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η Federal Reserve θα αναβάλει το tapering μέχρι το επόμενο έτος .

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Fed θα είναι επιφυλακτική έναντι κάθε μέτρου μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης μέχρις να γίνει σαφής ο οικονομικός αντίκτυπος από τη μερική διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ 16 ημερών. Αυτό ανάγκασε το δολάριο σε άμυνα. Οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα αντιμετωπίζουν έναν κατακλυσμό από στοιχεία των ΗΠΑ, με την έκθεση για τις μισθοδοσίες το Σεπτέμβριο εκτός του αγροτικού τομέα την Τρίτη, να θεωρείται ως η πιο σημαντική.

Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας είχε οριακή αύξηση 0,2% κλείνοντας σε υψηλό πέντε μηνών.

Στη Νέα Υόρκη, από τις 98 εταιρείες του S&P 500 που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει κέρδη τριμήνου, τα δύο τρίτα είτε ξεπέρασαν είτε ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς, σύμφωνα με την Thomson Reuters StarMine. Ο δείκτης δολαρίου που παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, ήταν 79.676 τη Δευτέρα, όχι μακριά από το χαμηλό οκτάμηνου των 79.478 που άγγιξε την Παρασκευή.

Το δολάριο ήταν σταθερό στα 1,36775 δολάρια απέναντι στο ευρώ μετά το χτύπημα στα 1,3704 δολάρια στην προηγούμενη συνεδρίαση. Αυτό που μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση είναι η εικόνα της αγοράς εργασίας αν αυτή είναι καλύτερη της αναμενόμενης και ρίξει το ποσοστό ανεργίας μπορεί να φέρει πάλι στο τραπέζι το tapering και να εκτιναχθεί το δολάριο.

Στις αγορές εμπορευμάτων , το μπρεντ ενισχύεται 0,1% και είναι λίγο πάνω από 110 δολάρια το βαρέλι, με βάση 0,8% αύξηση της Παρασκευής. Κερδισμένος χρυσός 0,2% στα  1,318.7 δολάρια περίπου η ουγγιά, αφού σημείωσε την περασμένη εβδομάδα την καλύτερη εβδομαδιαία άνοδο μέσα σε δύο μήνες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Χωρίς τη διάθεση να «απολογηθούν» αφού ειδοποιούσαν για επικείμενη πτώση διαρκείας, εξακολουθούν ορισμένοι εγχώριοι αναλυτές να αναφέρουν ως κυρίαρχο ζήτημα για την γοητεία των μετοχών του ΧΑ την εξέλιξη της προσπάθειας που γίνεται στη Γερμανία για τη δημιουργία Κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Οι τελικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν στις 23/11. Βασική προϋπόθεση, κατά την εκτίμησή τους, είναι η καθιέρωση του κατώτατου ωρομισθίου στα 8,50 ευρώ και ζητούμενο είναι η πολιτική που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και των υπερχρεωμένων Χωρών.
 
Άρα, η Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Οκτωβρίου, δεν πρόκειται να έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά το σκέλος της πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΕΕ για την κρίση χρέους. Αναμένουν, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας να επιδιώξει σε αυτήν να αποκτήσει περισσότερους "συμμάχους" για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους. Βάσει των θέσεων του ΔΝΤ θα πρέπει η λύση να περιλαμβάνει εκτός από  επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου, και ένα νέο "haircut".

Για τις επιφυλάξεις τους, αναφορικά με την βραχυπρόθεσμη τάση, υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι θέσεις της Τρόικας σχετικά με το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2014-2016, όπου, μέχρι στιγμής, φαίνεται να προτείνεται νέα δανειακή σύμβαση, που λογικά θα απαιτεί και νέα δημοσιονομικά μέτρα. Η Ελληνική Κυβέρνηση, στην τρέχουσα φάση, εμφανίζεται κάθετα αντίθετη στη λήψη οριζοντίων μέτρων, αμφισβητώντας ευθέως την αποτελεσματικότητά τους αφού η επικύρωσή τους στη Βουλή θεωρείται αμφίβολη και επικίνδυνη.

Άλλοι πάλι αναγνωρίζουν τη δύσκολη θέση εκείνων που την περασμένη βδομάδα πούλησαν για να κατοχυρώσουν κέρδη και να αποκτήσουν ρευστότητα και τους εξέθεσε η κίνηση της αγοράς. Τώρα παρατηρούν ότι το ΧΑ δεν είναι μια αγορά φθηνή αλλά στα χρηματιστήρια "εχθρός του ακριβού δεν είναι το φθηνό αλλά το ακριβότερο". Έτσι αναγνωρίζουν πως οι επενδυτές στο ΧΑ, ξεπερνώντας τα θεμελιώδη, έχουν την άποψη ότι οι τιμές διαθέτουν σημαντικό ανοδικό περιθώριο, που δικαιολογείται από την συγκυρία και τοποθετούνται με γνώμονα την δυναμική της τάσης, αφού οι διορθώσεις που έχουν μεσολαβήσει περιορίζονται στο ελάχιστο δυνατό, σε μέγεθος και διάρκεια. Διαπιστώνουν πως οι κίνδυνοι που συνδέονται με την έγκριση της δόσης από την Τρόικα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, οι δυσκολίες που ενδεχομένως υπάρχουν στην ρευστότητα της οικονομίας θεωρούνται ενσωματωμένες στις τιμές και τα Κρατικά ομόλογα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία χωρίς συναλλακτική ένταση.
 
Υπογράμμιζαν ότι οι μετοχές των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πλην των Τραπεζών, βρίσκονται σε επίπεδα Γενικού Δείκτη κοντά στις 2000 μονάδες με τα μεγέθη πλέον των προσδοκώμενων πολλαπλασιαστών κερδών ακόμα και της επόμενης χρονιάς να βρίσκονται στην περιοχή της υπερβολής (18x). Από αυτή την άποψη η Αγορά δεν είναι ελκυστική και είναι μια σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στο ενδεχόμενο ανάληψης νέου ρίσκου ή στην διαχείριση του βαθμού έκθεσης στην Αγορά έστω και βραχυχρόνια. Δεν είναι μέσα στα πιθανά τους σενάρια αυτό που η κίνηση μπορεί να συνεχιστεί χωρίς κάποιο ενδιάμεσο στάδιο διόρθωσης ή κάποια τοπική συσσώρευση τιμών. Προτείνουν στάση αναμονής, ενόψει νέων τοποθετήσεων και καλύτερα σημεία εισόδου σε μια διόρθωση που περιμένουν επειδή συνηθίζεται να ακολουθεί μετά από την επίτευξη νέων υψηλών για το Γενικό Δείκτη. Μια τέτοια διόρθωση θα ήταν κατά την εκτίμηση και κατά τις προσδοκίες τους της τάξης του 10%.

«Στο αδέσποτο χρήμα των hedge funds που μέχρι τώρα δραστηριοποιείτο στο ελληνικό Χρηματιστήριο προστίθεται ένας διαχειριστής που πιστεύει στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και διατείνεται ότι η στρατηγική του stock picking είναι αυτή που θα ακολουθήσει στο Χ.Α. Αναμφισβήτητα η εξέλιξη είναι αξιοσημείωτη και διαμορφώνει αισιοδοξία για τις προοπτικές του ελληνικού Χρηματιστηρίου που από το τέλος του 2009 έζησε 3 και πλέον έτη απαξίωσης.

Ωστόσο, το σενάριο αυτό έχει και σκληρές προϋποθέσεις: στη χώρα πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές, να επανεκκινήσει η οικονομία και να πραγματοποιηθεί θετικός ρυθμός μεγέθυνσης το 2014, με τις τράπεζες να εγκρίνουν νέα δάνεια βγαίνοντας από τη σημερινή τους εσωστρέφεια και τις εισηγμένες εταιρείες να  επανέρχονται στην κερδοφορία.

Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την απρόσκοπτη πορεία προς αυτή την πορεία» σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος επενδύσεων της TEC Group, ενώ ο κ. Ανδρέας Κοντογούρης, εκπρόσωπος του τμήματος ξένων θεσμικών της Beta ΑΧΕΠΕΥ, δηλώνει: «Η χρηματιστηριακή αγορά αρχίζει να πιστεύει σε ένα Greek Recovery για το 2014. Ο Τύπος αναφέρει ότι η τρόικα, που επανέρχεται τέλος του μήνα στη χώρα, ζητεί από την Ελλάδα μέτρα ύψους 2 δισ. το 2014.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να είναι μόνο διαρθρωτικά από τώρα και στο εξής - σε καμία περίπτωση φοροεισπρακτικά» τονίζει ο κ. Κοντογούρης και συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα δεν ζητεί από την τρόικα να κάνει τα “στραβά” μάτια, απλά ζητεί να έχουμε αλλαγή πολιτικής, μακριά από τη λιτότητα».

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Επιστροφή από το χείλος του γκρεμού


Είναι διαρκώς αυξανόμενες οι προσδοκίες καθυστέρησης από πλευράς Fed να αποφασίσει το tapering και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη των επιχειρήσεων των ΗΠΑ υποστηρίζουν την άνοδο των τιμών των μετοχών παγκοσμίως. Μια έρευνα του Bloomberg που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο δείχνει, πως οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα tapering το 2014, ενώ σχεδόν το 60% των αναφερθέντων κερδών τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες. Οι τιμές των μετοχών είναι γενικά υψηλότερες σήμερα στην Ασία, και μικτή εικόνα επικρατεί στις αγορές ομολόγων. Το δολάριο έχει ενισχυθεί, ειδικά εναντίον νομισμάτων αναδυόμενων οικονομιών. Ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο έλλειμμα στο εμπορικό ιαπωνικό εμπορικό ισοζύγιο παράσχει πρόσθετη στήριξη στο USD / JPY σήμερα.

Η οικονομική επίπτωση του πρόσφατου πολιτικού αδιέξοδου είναι πιθανό να είναι περιορισμένη και δεν θα πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την πολιτική της Fed . Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι ο Δεκέμβριος παραμένει το πιο πιθανό χρονοδιάγραμμα για το  tapering, με δεδομένες τις προβλέψεις μας για μια αύξηση των θέσεων εργασίας στο τέταρτο τρίμηνο έναντι του τρίου. Η μεσοπρόθεσμη πορεία των αποδόσεων των ομολόγων θα πρέπει να συνεχίσει να είναι υψηλότερη.

Η καθυστερημένη έκθεση για την απασχόληση τον Σεπτέμβριο θα δημοσιευθεί αύριο , και προβλέπουμε αύξηση 200000 μισθοδοσίες και μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 7,2 %. Τα αποτελέσματα , σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ένα ευρύ ράλι το δολάριο. Ως εκ τούτου, σας συνιστούμε θέσεις long στο USD / JPY αυτή την εβδομάδα.

Αυτή την εβδομάδα, προβλέπεται εκ των προτέρων Q3 αύξηση του ΑΕΠ του Ενωμένου Βασιλείου  κατά 0,7 % την Παρασκευή. Στην ευρωζώνη , αναμένουμε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών της Γερμανίας IFO ( ένας ισχυρός δείκτης που οδηγεί την πορεία του γερμανικού επιχειρηματικού κύκλου ) να αυξηθεί οριακά, στις 104,5 μονάδες την Παρασκευή. Οι Flash δείκτες PMI αναμένονται επίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Στην ίδια λάθος συνταγή, που οδήγησε σε αδιέξοδα την οικονομία και σε εκτροχιασμό όλα τα βασικά μεγέθη, φαίνεται να επιμένει η τρόικα, ζητώντας από την κυβέρνηση έξτρα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2014, ενώ ταυτόχρονα οι δανειστές φαίνεται να αδιαφορούν για το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, το εκρηκτικό και μη βιώσιμο, με τα τωρινά δεδομένα, δημόσιο χρέος.
  • Iσοδύναμα μέτρα ύψους 5,6 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους θα πρέπει να επιλέξουν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την κατηγορηματική άρνηση του εκτελεστικού μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γεργκ Ασμουσεν στο ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών και η ΕΚΤ.
  • Απέκλεισε εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών κάθε αύξηση φόρων και νέες περικοπές σε μισθούς και κύριες συντάξεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα - στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα - ότι κανέναν δεν συμφέρει να προβάλει παράλογες θέσεις. Μάλιστα, ο Γιάννης Στουρνάρας ζητά από την Ευρώπη απόφαση για το χρέος, ακόμη και με έκτακτο Eurogroup την ημέρα που θα πιστοποιηθεί το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο του 2014, ενώ θεωρεί άδικη τη θέση ορισμένων χωρών που θα επιθυμούσαν να πάνε στις ευρωεκλογές τον Μάιο χωρίς αποφάσεις.
  • Απορρίπτει τα περί «τελεσίγραφων» και «αδιεξόδου» το Μαξίμου επιχειρώντας παράλληλα να στείλει το μήνυμα των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τους πολιτικούς της προϊστάμενους εντός του προσεχούς εξαμήνου. Όσο για τις σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και πολλών υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών, λέει στέλεχος της κυβέρνησης, «κινούνται εντός του πλαισίου της οριοθέτησης των σημείων τα οποία δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να υπερβούμε».
  • Την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και την Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ+1,02%ΑΕΕΑΠ ανακήρυξε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ως πλειοδότριες του διαγωνισμού για την πώληση και μίσθωση 28 ακινήτων που έχουν κατανεμηθεί σε δυο χαρτοφυλάκια και στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, υπουργεία, εφορίες και υπηρεσίες δημόσιας τάξης. Το έργο αφορά στην πώληση και λειτουργική μίσθωση των εν λόγω κτιρίων από το Ελληνικό Δημόσιο για τα επόμενα είκοσι χρόνια. 
  • Κορυφαία είδηση των ημερών αποτέλεσε η πώληση 4,97 εκατ. μετοχών του Ομίλου Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+3,62% στην υπερδύναμη των fund με το διακριτικό τίτλο Fairfax. Την ώρα που τα αναπτυξιακά σχέδια της κεντρικής εξουσίας κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, η πραγματική οικονομία, σε επίπεδο επιχειρήσεων πρώτης γραμμής, επιδεικνύει τα ισχυρά αντανακλαστικά της δημιουργώντας νέα δεδομένα με την προσέλκυση επενδυτών διεθνούς βεληνεκούς.
  • Τη δέσμευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), Χρήστος Γκόρτσος, μιλώντας στις Επιτροπές Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.
  • Άγνωστη λέξη και ανύπαρκτο στοιχείο ισολογισμού αποτελεί το μέρισμα για τις 9 στις 10 ελληνικές εταιρείες, καθώς για τη χρήση 2012 ελάχιστες ήταν εκείνες οι οποίες κατάφεραν να εξασφαλίσουν από τα όποια κέρδη τους κάποιο ποσό στους ιδιοκτήτες. Σύγκεκριμένα όπως προκύπτει από ένα δείγμα 4360 εταιρειών που συγκέντρωσε η ICAP με κύκλο εργασιών άνω των 3 εκατ. ευρώ, μόλις 530 κατάφεραν να δώσουν μέρισμα. Μάλιστα ο αριθμός των εταιρειών αυτών είναι μικρότερος κατά περίπου 100 εταιρείες έναντι εκείνων που είχαν διανέμει μέρισμα για τη χρήση 2011.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει φέτος, για πρώτη φορά, τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης για το 2014 πριν εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλιά τους, καθώς έχει το δικαίωμα να ζητήσει τροποποιήσεις τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Το δικαίωμα απορρέει από τη νομοθεσία για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, γνωστής ως «δέσμης δύο μέτρων» (Two Pack).
  • Επιπλέον εξουσίες όσον αφορά την οικονομική και τη χρηματοπιστωτική πολιτική ζητεί να δοθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Άγκελα Μέρκελ και εργάζεται για την εξέλιξη των ευρωπαϊκών συνθηκών προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με δημοσίευμα στο αυριανό τεύχος του «Der Spiegel».
  • Βέβαιος ότι η οικονομία θα ανακάμψει μετά από το μερικό πάγωμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λου, τονίζοντας ωστόσο είναι σημαντικό το έθνος να μην ξαναβρεθεί αντιμέτωπο με μια παρόμοια κατάσταση. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο κ. Λου έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα στην οικονομία και περιέγραψε τα γεγονότα που οδήγησαν στο «πάγωμα» ως μια πολιτική και όχι οικονομική κρίση.
  • Έτοιμη να άρει την αντίθεση που εξέφρασε τον Ιούνιο σχετικά με το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι η Γερμανία, σύμφωνα με το Reuters. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στην ετήσια έκθεση προόδου των υποψηφίων προς ένταξη χωρών την περασμένη εβδομάδα, παρότι ανέφερε ότι η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική βία για την αποκατάσταση της τάξης.


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα