Στα υψηλά πέντε ετών έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 19:20
UPD:19:25
REUTERS/STEFAN WERMUTH

Οι ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν και σήμερα να κινούνται στους ρυθμούς του ράλι, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, μετά το νέο ρεκόρ στη Wall Street αλλά και τα πολύ θετικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,79% και βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2008, με όλους τους βασικούς δείκτες στην Ευρώπη, να κλείνουν σε θετικό έδαφος μετά και το νέο ιστορικό ρεκόρ που σημειώνει σήμερα ο δείκτης S&P 500 στην Wall Street.

Έτσι, ο FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε κέρδη 0,71%, ο CAC 40 έκλεισε στο +1,09% , ο DAX σημείωσε άνοδο 0,60%, 0,38% υψηλότερα έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB , ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 0,84% σκαρφαλώνοντας πάνω από τις 10.000 μοναδές, για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2011.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Federal Reserve θα καθυστερήσει την σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, συνεχίζοντας έτσι να παρέχει επιπλέον ρευστότητα στην αγορά, μία πολιτική που έχει ωθήσει τα χρηματιστήρια υψηλότερα το τρέχον έτος.

Τα πολύ θετικά στοιχεία για τη  δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, επίσης «ανέβασαν» την επενδυτική ψυχολογία. Συγκεκριμένα η Κίνα αναπτύχθηκε κατά 7,8% το τρίτο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση, από 7,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Anglo American υποχώρησαν 1,35% μετά από την μικτή εικόνα που παρουσίασαν τα αποτελέσματα γ’ τριμηνου της εταιρείας. Από τη μία, η παραγωγή χαλκού χτύπησε ύψη ρεκόρ, ωστόσο, η παραγωγή σιδήρου κινήθηκε σημαντικά κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς.

Η σουηδική εταιρεία καταναλωτικών ειδών SCA ανακοίνωσε υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη τρίτου τριμήνου, λόγω τωνυψηλότερων πωλήσεων και της μείωσης του κόστους. Η μετοχή της ενισχύθηκε 6,9%.

Η νορβηγική εταιρεία λιπασμάτων Yara ανακοίνωσε 23% μείωση στα κέρδη τρίτου τριμήνου,  αλλά σχεδιάζει να κάνει μια μεγάλη επένδυση στην αγορά των ΗΠΑ και έτσι οι μετοχές της έκλεισαν με άνοδο 4,31%.

Οι μετοχές της William Hill υποχώρησαν 3,19%, μετά την υποβάθμιση σε "underweight" από την JPMorgan.

Οι μετοχές της Google στο γερμανικό χρηματιστήριο ενισχύθηκαν 11,91%, μέτα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας της εταιρείας χθες, τα οποία ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες της αγοράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα