Τα χαμηλότερα επίπεδα πειρατικών επιθέσεων από το 2006 κατέγραψε για το εννεάμηνο του 2013 το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με το IMB στο εννεάμηνο του 2013 έχουν καταγραφεί 188 πειρατικές επιθέσεις από 233 το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Αλλά και ο αριθμός των ναυτικών που κρατήθηκαν ως όμηροι έπεσε στους 266 από 458 πέρσι.
Ειδικότερα, στο εννεάμηνο του 2013 πειρατές κατέλαβαν 10 πλοία, σε 17 περιπτώσεις άνοιξαν πυρ, ενώ κατάφεραν να επιβιβαστούν 140 φορές. Ακόμα 21 επιθέσεις αποτράπηκαν, ενώ ένας ναυτικός έχασε τη ζωή του, 20 τραυματίστηκαν και ένας αγνοείται.
Σύμφωνα με το διευθυντή του IMB Pottengal Mukundan μπορεί ο αριθμός των πειρατικών επιθέσεων να έχει μειωθεί, αλλά ο κίνδυνος παραμένει τόσο στη Σομαλία όσο και στον κόλπο της Γουινέας. «Είναι καθοριστικής σημασίας, οι πλοίαρχοι να είναι σε επαγρύπνηση όταν διαπλέουν από τις συγκεκριμένες περιοχές», τόνισε.
Ανοιχτά της Σομαλίας
Οι επιθέσεις στα ανοικτά της Σομαλίας, που αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα για την παγκόσμια ναυτιλία, αλλά και την οικονομία τα προηγούμενα χρόνια, έχουν μειωθεί δραστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εννεάμηνο του έτους έγιναν μόλις 10 επιθέσεις, ενώ πέρσι είχαν γίνει συνολικά 70.
Η κάθετη μείωση των επιθέσεων σύμφωνα με το IMB οφείλεται στη μεγάλη δράση που έχουν αναπτύξει οι πολυεθνικές ναυτικές δυνάμεις, η παρουσία φρουρών στα πλοία αλλά και το γεγονός ότι τα πλοία ακολουθούν τις πρακτικές ασφαλείας. Ενα ακόμη στοιχείο, που για πρώτη φορά δίνει το Γραφείο, είναι ότι έχει επιδράσει σταθεροποιητικά και η κεντρική κυβέρνηση της Σομαλίας.
Ο κ. Mukundan, πάντως, στέλνει και ένα μήνυμα προς τις χώρες που συμμετέχουν στις ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους, αφού όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο καθοριστικός ρόλος τους δεν πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς η παρουσία τους στέλνει μήνυμα στους Σομαλούς πειρατές, ενώ δεν θα υπάρξει ατιμωρησία.
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 οι Σομαλοί πειρατές κρατούσαν για λύτρα, δύο πλοία και 15 ναυτικούς. Επίσης 49 ναυτικοί κρατούνται στην ξηρά εκ των οποίων οι 37 κρατούνται για περισσότερα από δύο χρόνια.
Στη Νιγηρία
Μετά τη μείωση των επιθέσεων στη Σομαλία η προσοχή στρέφεται στον Κόλπο της Γουινέας. Στην περιοχή καταγράφηκαν περισσότερες από 40 επιθέσεις στο εννεάμηνο με 132 ναυτικούς να κρατούνται ως όμηροι, και επτά πλοία συνολικά κατελήφθησαν. Από αυτές τις επιθέσεις οι 29 έγιναν στην περιοχή της Νιγηρίας, εκ των οποίων στις 13 έγινε χρήση όπλων.
Στις επιθέσεις καταγράφεται μικρή μείωση λόγω της παρέμβασης τόσο της κυβέρνησης της Νιγηρίας όσο και από το Benin. Ωστόσο, το IMB σημειώνει ότι οι πειρατές στην περιοχή επιχειρούν και σε διπλανές περιοχές, κάτι που αποδεικνύεται και από την επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στη Γκαμπόν τον Ιούλιο.
Στον υπόλοιπο κόσμο έντονα προβλήματα πειρατείας αντιμετωπίζει και η Ινδονησία, αφού το IMB έχει καταγράψει 68 επιθέσεις σε αγκυροβολημένα πλοία. Οι Ινδονήσιοι συνηθίζουν να ανεβαίνουν στα πλοία προκειμένου να ληστέψουν τους ναυτικούς κρατώντας μαχαίρια.
Το κόστος
Σημειώνεται ότι μειώθηκε κατά 850 εκατ. δολάρια στη διάρκεια του 2012 η άμεση δαπάνη για την αντιμετώπιση της πειρατείας στη Σομαλία, σε σχέση με το 2011.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που κάνει τα τρία τελευταία χρόνια η Oceans Beyond Piracy (OBP), το κόστος για την αντιμετώπιση των επιθέσεων σε πλοία στις ανατολικές ακτές της Αφρικής κυμάνθηκε το 2012 ανάμεσα στα 5,7 δισ. και τα 6,1 δισ. δολάρια, ποσό που είναι μειωμένο κατά 12,6% σε σχέση με το 2011.
Ωστόσο, το άμεσο κόστος ανά περιστατικό εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς σε σχέση με το 2011. Οι πολιτικές που αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση των πειρατικών επιθέσεων, η καλύτερη οργάνωση που ήρθε και σαν αποτέλεσμα των εμπειριών που έχουν συσσωρευτεί, η παρουσία ένοπλων φρουρών σε όλο και περισσότερα πλοία, αλλά και η μόνιμη παρουσία των ναυτικών δυνάμεων περιόρισε σημαντικά τους Σομαλούς πειρατές.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - [email protected]