Market Beat: Οι ξένοι επενδυτές έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από τους εγχώριους

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 10:11
UPD:23/10/2013 17:29
EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS

Η θέση της στήλης ήταν και είναι πως η αβεβαιότητα που επικρατεί στο διεθνές περιβάλλον λειτουργεί υπέρ της ανάληψης ρίσκου στο ΧΑ και συνεπώς, όσο διατηρείται η χαμηλή ορατότητα για το άμεσο μέλλον της εικόνας της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου,  η παροχή επιπλέον ρευστότητας στην Wall Street δεν πρόκειται να αλλάξει. Μέρος αυτής - όλοι πλέον παραδέχονται - πως βρίσκει τρόπο να διοχετευθεί στο ΧΑ και η παρουσία της ηγεσίας της Templeton στην Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα καναλιού που φέρνει φρεσκοτυπωμένο δολάριο στον πάγκο της αθηναϊκής αγοράς.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι επενδυτές που αγόραζαν χθες ως τις 15:00 δεν ήταν παρασυρμένοι ιδιώτες που ζαλίστηκαν από τα κέρδη και όρμηξαν να μην χάσουν την ευκαιρία.  Είναι επαγγελματίες που θεωρούν ότι η υποβάθμιση από την MSCI αποτελεί ευκαιρία που θα την αντιληφθούν οι διαχειριστές των αναδυόμενων αγορών. Συνεπώς από τον Νοέμβριο και ειδικά στο ξεκίνημα του βίου του ΧΑ στην ομάδα των emerging markets, με νόμισμα της χώρας το ευρώ, θα σημειωθούν εισροές κεφαλαίων σε ποσοστό που η αγορά μετοχών του ΧΑ αυτές τις μέρες  δεν θα προκαλέσει ζημιά στα χαρτοφυλάκια στο τέλος του έτους. Άλλωστε υπάρχουν και σκοπιμότητες που χρειάζεται να εξυπηρετηθούν σχετικά με τη δυνατότητα του ΤΧΣ, μεγαλομετόχου των τραπεζών του ΧΑ, να εισπράξει μέρος από τα κεφάλαια που κατέθεσε κατά την ανακεφαλαιοποίησή τους. Αυτό είναι δυνατό να συμβεί για πρώτη φορά το Δεκέμβριο στην πρώτη φάση της ανταλλαγής, των warrants κάθε μιας με μετοχές που κατέχει από τις ΑΜΚ. Οι τράπεζες λοιπόν θα διατηρήσουν με τις απαραίτητες ανάσες την ανοδική τους δυναμική όσο δεν υπάρχει κάποιο γεγονός που θα ανατρέχει τα βασικά συστατικά του τρέχοντος κλίματος.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

Με νέα άνοδο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της αισιοδοξίας που υπήρξε στην αγορά για επίτευξη συμφωνίας στις ΗΠΑ ακόμη και μέσα στην ημέρα, αλλά και λόγω των θετικών μηνυμάτων για την οικονομία της Ευρωζώνης, από το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,87%, ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 0,64%, ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,78%, ο DAX έκλεισε στο  +0,92% και σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ 1,13% και 0,43% υψηλότερα έκλεισαν ο ισπανικός IBEX 35 και ο ιταλικός FTSE MIB, αντίστοιχα.

To γερμανικό ινστιτούτο ZEW ανακοίνωσε πως ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010, υποδηλώνοντας πως, προς το παρόν τουλάχιστον, η κρίση στην Ευρωζώνη έχει τελειώσει.

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, με τους ηγέτες των δύο πλευρών να δηλώνουν πως σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί μία βραχυπρόθεσμη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους.

Μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα δώσει τέλος στο shutdown της κυβέρνησης και θα αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους τόσο όσο χρειάζεται για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του αμερικάνικου υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου του 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Η μετοχή της Burberry Group υποχώρησε 7,63% μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης της διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας, Άγκελα Αχρεντς, στα μέσα του 2014, για να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου στα καταστήματα λιανικής και στις online αγορές, στην Apple.

Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς το επενδυτικό κλίμα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις χωρίς αποτέλεσμα διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του αδιεξόδου στο θέμα της χρηματοδότησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της αύξησης του ορίου του χρέους. Αν και στην αρχή της συνεδρίασης υπήρξαν κάποια κέρδη, γρήγορα ακολούθησαν μαζικές ρευστοποιήσεις. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση, από τον γερουσιαστή Ρίτσαρντ Ντέρμπιν, ότι οι  διαπραγματεύσεις στη Γερουσία για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ και την επαναλειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών αναβλήθηκαν για σήμερα μέχρι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ να επεξεργαστεί ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο θα μπορεί να εγκριθεί από το σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη Wall Street, με τα σημαντικότερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι μετοχές της Johnson & Johnson και Microsoft corp ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές της Home Depot Inc και Procter &  Cable Co. O δείκτης Dow Jones ^DJI-0,87% με απώλειες 0.87% στις 15,168.00 μονάδες, ο δείκτης S&P υποχώρησε κατά 0,71%  στις 1.698.06 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC-0,56% κατέγραψε πτώση 0,567% στις 3.794.01 μονάδες.

Τεχνική ανάλυση

Οι θέσεις – εκτιμήσεις της στήλης δεν άλλαξαν από εκείνες που αναπτύξαμε την περασμένη εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τεχνικά μετά από την χθεσινή άνοδο και την υπέρβαση  των 372 για δεύτερη φορά, η εκτίμησή μας είναι πως ο 25άρης που προτιμούμε να παρακολουθούμε στατιστικά, έχει μπροστά του δύο αντιστάσεις μικρής σχετικά ισχύος στην περίπτωση που διατηρηθούν οι όγκοι πάνω από τα 50 εκατ. τεμάχια τη μέρα. Αυτό, έχει μεγαλύτερη σημασία για την βραχυπρόθεσμη τάση του ΧΑ από τα στοιχεία επί των εισπράξεων των φόρων το τρίτο τρίμηνο ή τον περασμένο μήνα, όπως προβάλλουν αναλυτές που κράτησαν έξω τους εγχώριους ιδιώτες επενδυτές. Για την ώρα με τη βοήθεια των προσυμφωνημένων συναλλαγών οι όγκοι είναι ικανοποιητικοί αν και η κατανομή του συναλλακτικού ενδιαφέροντος είναι ανισοβαρής.

Διατηρούμε την εκτίμηση για τις αντιστάσεις του 25άρη στις 375 μονάδες ή τις 384 και τις 394 μονάδες που θα μεταμορφωθούν σε σκληρότερες οροφές αν υποχωρήσει το συναλλακτικό ενδιαφέρον. Είναι βέβαιο πως οι ισχυροί θεσμικοί δεν ξεφόρτωναν την Τετάρτη και την Παρασκευή την εβδομάδα που πέρασε. Ενώ χθες δεν ξεφόρτωσαν διαχειριστές που με τις αγορές τους τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες έφεραν τους δείκτες μια ανάσα κάτω από τα υψηλά έτους. Αλλά δεν είναι βέβαιο πως δεν θα αρχίσουν το ξεφόρτωμα, αν διαπιστώσουν πως οι ελπίδες για τακτοποίηση των διαδικαστικών επί δημοσιονομικών θεμάτων στις ΗΠΑ ήταν φρούδες. Για την περίπτωση της καθόδου θεωρούμε σημαντική την πρόσφατα δοκιμασμένη στήριξη στις 360 μονάδες και εκείνη στις 333 είναι ακόμα ισχυρότερη.  

Στο ΧΑ

Οι πιέσεις που ξέσπασαν μετά τις 15:20 δεν ήταν χωρίς αφορμή ούτε ήταν άσχετες με τη στατιστική προϊστορία του ΧΑ. Αντίθετα μια προσεκτική μελέτη θα αποκαλύψει πως τις πωλήσεις κατά κύματα ξεκίνησαν ισχυροί παράγοντες του ΧΑ που δεν ήταν αγοραστές αυτές τις μέρες αλλά είχαν εγκλωβιστεί με τις επιλογές τους  σε μετοχές του 25άρη από τις 10 ως τις 16 Μαΐου.  Δηλαδή χθες έπιασαν στα χέρια τους λεφτά επενδυτές που είχαν υποστεί την ακόλουθη βάσανο:

Τοποθετήθηκαν όταν ο 25άρης πέρασε πάνω από τις 340 μονάδες και αρκετές από τις θέσεις τους σε blue chip σχηματίστηκαν όταν ο 25άρης ήταν γύρω από τις 360 μονάδες. Και διαπιστώνοντας την ανοδική δυναμική των ημερών, συνέβαλλαν με τις αγορές τους στην εγγραφή του υψηλού των 410 μονάδων, που τη μέρα που σημειώθηκε, η κάθοδος σφράγισε το κλείσιμο του δείκτη στις 394,6 μονάδες. Όσοι δεν πούλησαν την αμέσως επόμενη συνεδρίαση, είχαν ήδη μικρές ζημιές αλλά αν δεν εφάρμοσαν το stop loss στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις, εγκλωβίστηκαν. Αφού ο δείκτης είχε περάσει κάτω από τις 340 μονάδες, ξεκινώντας μια κάθοδο διαρκείας που τον έφερε στις 273 μονάδες τον Ιούλιο.

Για να πάθει ένας επενδυτής τέτοιου είδους εγκλωβισμό, έχει χαρακτηριστικό πείσμα και άρα, διατήρησε τις θέσεις του και τα κεφάλαιά του σκλαβωμένα, βλέποντας τις μετοχές του χαρτοφυλακίου του και άλλες να σημειώνουν εντυπωσιακές επιδόσεις για κάποιον που είχε διαθέσιμα για να τις εκμεταλλευθεί. Η επιστροφή των τιμών στα επίπεδα των υψηλών του Μαΐου για αυτούς είναι ευκαιρία να απαλλάξουν ευατούς από το άγχος του εγκλωβισμού και ταυτόχρονα πιστεύουν, ότι όπως το Μάιο οι μετοχές δεν κατάφεραν να πάνε ψηλότερα, έτσι και τώρα θα κατρακυλήσουν.    

Τα παραπάνω αφορούν στο «απλό» ερώτημα που άφησε η χθεσινή συνεδρίαση. Οι ξένοι θεσμικοί που αγόρασαν τις προηγούμενες εβδομάδες δεν έχουν ικανούς λόγους να θέλουν ξαφνικά να γράψουν κέρδη βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, την ώρα που η κατάσταση στις ΗΠΑ υπόσχεται διατήρηση της φθηνής ρευστότητας στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Ποιοι από τους παλαιούς ισχυρούς παράγοντες του ΧΑ ρευστοποίησαν;

Αν ήταν εγκλωβισμένοι από το Μάιο και εγχώριοι που τους πιέζουν οι πελάτες τους, έχουν άραγε ικανή ποσότητα «πυρομαχικών» για να γυρίσουν σε καθοδική την κατεύθυνση μιας αγοράς που στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο κερδίζει το ενδιαφέρον των hedge funds;  

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημάδεψαν την έναρξη των συναλλαγών της ημέρας στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά με την εκδήλωση της νευρικότητας των επενδυτών, που φαίνεται να παρακαλούν οι ξέφρενες συνομιλίες στην Ουάσιγκτον να οδηγήσουν, μερικές μέρες πριν την προθεσμία, σε συμφωνία ώστε να ανοίξει εκ νέου με πλήρη λειτουργία η κυβέρνηση των ΗΠΑ και να αποτραπεί πιθανή χρεοκοπία. Οι βοηθοί των γερουσιαστών έλεγαν κατά το Reuters πως η συμφωνία ήταν στο τέλος της και απέμειναν λεπτομέρειες ώστε να γίνει η ανακοίνωσή της σήμερα αργά.   

Ο δείκτης μετοχών MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,1%, σήμερα το πρωί. Τα futures του S&P 500 εμφανίζουν κέρδη 0,5% στις αρχές της διαπραγμάτευσής τους στην ασιατική κεφαλαιαγορά σήμερα. Το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξηθεί μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Η Fitch Ratings προειδοποίησε την Τρίτη ότι θα μπορούσε να μειώσει πολύτιμο ΑΑΑ των Ηνωμένων Πολιτειών. Με μια μεγάλη πληρωμή τόκων που οφείλονται στις 31 Οκτωβρίου, και 58 δισεκατομμυρίων για άλλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις την επόμενη μέρα, πολλοί αναλυτές έχουν την 31η Οκτωβρίου ως πιθανή ημερομηνία για την χρεοκοπία αν στο Κογκρέσο αποτύχουν να καταλήξουν σε συμφωνία .

Αλλά ο Elliot Clarke, οικονομολόγος της Westpac Bank στο Σίδνεϊ , είπε ότι η ημερομηνία-κλειδί που πρέπει να προσέξετε είναι η 15η Νοεμβρίου, όταν 30 δισεκατομμύρια δολαρίων των τόκων πρέπει να πληρωθούν. Οι Moody και S & P έχουν αποφανθεί ότι μια χρεοκοπία θα συμβεί μόνο εάν διαπιστωθούν μη καταβληθέντες τόκοι. Συνεπώς 15 Νοέμβρη γίνεται η κρίσιμη ημερομηνία..

Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός ενισχύθηκε φθάνοντας περίπου στα 1280 από 1267 δολάρια η ουγγιά. Το αμερικανικό αργό υποχώρησε οριακά  και είναι περίπου στα 101,08 από 102 δολάρια το βαρέλι, ψαλιδίζοντας κάποια από τα κέρδη της Δευτέρας από την κατάσταση στην Ουάσιγκτον.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Σήμερα φιλοξενούνται απόψεις εγχώριων αναλυτών που ανήκουν στο στρατόπεδο των αισιόδοξων για το μέλλον του ΧΑ και υποστηρίζουν ότι αφού ο Γενικός Δείκτης πέρασε υψηλότερα των 1130 μονάδων, είναι θέμα χρόνου να σημειώσει νέα υψηλά με πρώτο στόχο τις 1250 μονάδες. Μια τέτοια εξέλιξη σε βάθος 18 μηνών, βάζει επόμενο στόχο τις 1965 μονάδες, αν παραμείνουν στο Χ.Α. τα κερδοσκοπικά funds, τα οποία θα επιζητήσουν αποδόσεις τουλάχιστον 100%. Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας θα επιβεβαιώσει τα αισιόδοξα σενάρια, το β΄ εξάμηνο του 2014.

Επισημαίνουν παράλληλα πως αν φανεί πως δεν τα καταφέρνει η ελληνική οικονομία οι ρευστοποιήσεις θέσεων θα προκαλέσουν κάθοδο διαρκείας καθώς αναγνωρίζουν πως  οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις σε αρκετές εταιρείες τουFTSE25 και όχι μόνο, δεν είναι απλά "απαιτητικές", αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, έχοντας προεξοφλήσει και τα πλέον αισιόδοξα σενάρια. Παρατηρούν ότι οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις στον Τραπεζικό κλάδο προεξοφλούν ότι οι Τράπεζες θα επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες, πριν τα τέλη του επόμενου έτους, για να αρχίσουν να γράφουν λειτουργικά κέρδη από το πρώτο τρίμηνο του 2015, σενάριο αρκετά αισιόδοξο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
 
Ξένοι αναλυτές

Barclays: Άμπωτης και παλίρροια

Στις ασιατικές αγορές έλειπε η κατεύθυνση μετά την ελάχιστη πρόοδο που σημειώθηκε χθες στην Ουάσιγκτον. Σε απάντηση στην αύξηση των κινδύνων από μια συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους, η Fitch αποφάσισε να θέσει την ΑΑΑ πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ σε αρνητική παρακολούθηση, επικαλούμενη την αδυναμία της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο του χρέους και την μειωμένη ευελιξία στα ζητήματα χρηματοδότησης του προϋπολογισμού.

Αυτό προκύπτει μετά από την αποτυχία της Γερουσίας να καταλήξει σε μια συμφωνία την Τρίτη, μετά από αναφορές σε διάφορες πηγές ( οι Financial Times , The Wall Street Journal ) που ανέφεραν τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι οι ηγέτες στη Γερουσία έχουν κάνει πρόοδο για μια συμφωνία που θα αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου και θα επιτρέψει τη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Η συμφωνία, εάν εγκριθεί, θα δημιουργήσει μια πιθανή μάχη για την μείωση των κρατικών δαπανών, δεδομένου ότι οι περικοπές που δεσμεύουν την κυβέρνηση το 2014 προγραμματίζεται να υλοποιηθούν από τις 15 Ιανουαρίου.

Σήμερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται μια σταδιακή βελτίωση στον τομέα της απασχόλησης, αλλά το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει αμετάβλητο. Στη ζώνη του ευρώ, η τελική εκτίμηση για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο είναι πιθανό να μείνει χωρίς αναθεώρηση. Μερικά δεδομένα για τη Στέγαση στις ΗΠΑ πιθανότατα να εμφανίσουν ελαφρά κάμψη. Η ανακοίνωση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αναβλήθηκε λόγω της συνεχιζόμενης διακοπής λειτουργίας της κυβέρνησης.

Ακόμα και αν οι αγορές επικεντρώνονται στην άμπωτη και τη ροή που προκαλούν οι πολιτικές συζητήσεις της Ουάσιγκτον, πολλά μένουν στην ποδιά της παγκόσμιας πολιτικής ώστε να επιτευχθεί η εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν κανονισμούς , ανοίγοντας το δρόμο για μια ενιαία εποπτική αρχή τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, αλλά απέτυχαν να κάνει σημαντική πρόοδο σε ένα μηχανισμό επίλυσης των προβλημάτων τους. Τα μέλη των εθνικών κυβερνήσεων εξακολουθούν να αγωνίζονται ώστε να καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μια σαφή δέσμευση για την παροχή χρηματοοικονομικών δικτύων ασφαλείας.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον 5-6 δισ. ευρώ  το 2014 για να κλείσει χρηματοδοτικό της κενό, και θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη για να εκπληρώσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2016, όταν λήγει το τρέχον προγραμμα διάσωσης, τονίζουν οι αναλυτές της Barclays.
  • Κρίσιμο θα είναι το επόμενο διήμερο για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ αλλά και για την περαιτέρω πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που φέρεται να αξιώνει νέα μέτρα, ακόμη και για το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις αναφορές του στελέχους της ΕΚΤ, Γ. Ασμουσεν περί νέων μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έγινε δέκτης συστάσεων και από μέλη του Eurogroup, πως απαιτούνται πρόσθετα μέτρα και το 2014, καθώς η τρόικα φοβάται αποκλίσεις από τους στόχους που τέθηκαν με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
  • Στο 6,4% διαμορφώθηκε η ύφεση στην Ελλάδα το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σε σταθερές τιμές, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 195,2 δισ. ευρώ, από 208,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2011, ενώ σε τιμές αγοράς εκτιμάται σε 193,7 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 7,1% έναντι του 2011.
  • Βελτίωση στους βασικούς οικονομικούς δείκτες προβλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Ειδικότερα, οι επικαιροποιημένες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του ΚΕΠΕ αναφορικά με τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το 2013 συμπίπτουν και διαμορφώνονται στο -3,5%, αντανακλώντας τη σημαντική επιβράδυνση της ύφεσης.
  • Στα 8.881 εκατ. ευρώ ανήλθε το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης την περίοδο  Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2013 από 6.534 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+1,46% (ΤτΕ). Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, στα οποία δεν περιλαμβάνονται έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, διαμορφώθηκαν σε 32.740 εκατ. ευρώ, από 34.062 εκατ. ευρώ πέρυσι.
  • Yπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων και του Αυτοτελούς Τμήματος Επιθεώρησης Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, αφότου ελήφθη η θετική γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με το Π.Δ. θα λειτουργήσει η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή για τις Στρατηγικές Επενδύσεις. Η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή συστήθηκε με το ν. 4146/2013 ως υπηρεσία μιας στάσης για την αδειοδότηση Στρατηγικών Επενδύσεων στο πλαίσιο του νόμου 3894/2010 (fast-track).
  • Η μη εφαρμογή του προγράμματος ANFA (μετακύληση ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν για επενδυτικούς σκοπούς από την πρωτογενή αγορά, τα οποία δεν κουρεύτηκαν το Μάρτιο του 2012) μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών, καθώς και ένα πιθανό 3ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank.
  • Η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία συνεισφέρει άμεσα ή έμμεσα με περισσότερα από 13 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία, ποσό που υπερβαίνει το 7% του ΑΕΠ κατά τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιοποίησε χθες η Boston Consulting Group. Η μελέτη δείχνει παράλληλα ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι η πλέον ανταγωνιστική διεθνώς, καθώς το μέσο λειτουργικό κόστος του ελληνόκτητου πλοίου είναι 23% χαμηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Απορριπτικός ήταν ο Λευκός Οίκος στην τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον προϋπολογισμό, χαρακτηρίζοντάς την προσπάθεια εξευμενισμού μιας μικρής ομάδας συντηρητικών του «Κόμματος του Τσαγιού» (Tea Party).
  • Οι διαπραγματεύσεις στη Γερουσία για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ και την επαναλειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών αναβλήθηκαν για σήμερα μέχρι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ επεξεργαστεί ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο θα μπορεί να εγκριθεί από το σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Ντέρμπιν.
  • Σε χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει προχωρεί η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, καθώς στοχεύει στο να γίνει η πρώτη χώρα της ευρωζώνης η οποία θα βγει από το πρόγραμμα που εφάρμοσε με αντάλλαγμα τον διεθνή δανεισμό της.
  • Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία σε ένα έτος, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για μια τραπεζική ένωση, στόχος της οποίας θα είναι να αντιμετωπίζει μελλοντικές κρίσεις.
  • Η απευθείας παροχή βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς τις τράπεζες απαιτεί την αλλαγή της γερμανικής νομοθεσίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «H αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι δυνατή προς το παρόν», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Στα 3,23 δισ. δολάρια, ή 1 δολάριο ανά μετοχή, αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Citigroup για το τρίτο τρίμηνο, από 468 εκατ. δολάρια, ή 15 σεντς ανά μετοχή, που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, τα προσαρμοσμένα κέρδη της Νο3 αμερικανικής τράπεζας σημείωσαν μικρή πτώση, καθώς η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων επιβράδυνε τις συναλλαγές των πελατών της.
  • Συγκεκριμένες προτάσεις έθεσε επί τάπητος το Ιράν στη Γενεύη, σε ό,τι αφορά το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος την Τρίτη, πρώτη ημέρα των συνομιλιών του με τις έξι μεγάλες δυνάμεις. Την πληροφορία μετέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, Μάικλ Μαν.
  • Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αναμένονται αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γενεύη, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Όπως επισημάνθηκε, οι συζητήσεις είναι πολύπλοκες και τεχνικού χαρακτήρα, και οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα παραμείνουν ως έχουν.


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα