ΗΠΑ: Νωρίς για αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 20:54
UPD:22:31
REUTERS/POOL

Στιγμιότυπο από αντιπροσωπείες του Ιράν και άλλων χωρών που αναμένουν την έναρξη των διήμερων συνομιλιών για τα πυρηνικά του Ιράν, που θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη.

A- A A+

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αναμένονται αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γενεύη, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Όπως επισημάνθηκε, οι συζητήσεις είναι πολύπλοκες και τεχνικού χαρακτήρα, και οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα παραμείνουν ως έχουν.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι κανείς, παρά τα θετικά σημάδια τα οποία έχουμε δει, δεν θα έπρεπε να περιμένει σημαντική εξέλιξη εν μία νυκτί» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, προσθέτοντας ωστόσο ότι εκτιμάται η πρόσφατη «αλλαγή τόνου» από πλευράς της ιρανικής κυβέρνησης πάνω στο ζήτημα.

EURONEWSGREEK

Σε παρεμφερές πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί, στο πρακτορείο Reuters. «Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε» είπε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συν τη Γερμανία.

EURONEWSGREEK

Ερωτώμενος σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών, δήλωσε ότι «πήγαν καλά», χαρακτηρίζοντάς τις εποικοδομητικές και πολύ σοβαρές. «Ήταν, μπορώ να πω, πολύ επαγγελματικές» είπε χαρακτηριστικά.

Διμερής συνάντηση ΗΠΑ - Ιράν

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό η αμερικανική αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις της Ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα είχε διμερείς επαφές με την αντιπροσωπεία της Τεχεράνης, σε μία συνάντηση που σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπήρξε «επωφελής».

Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ουέντι Σέρμαν, το τρίτο τη τάξει στέλεχος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Γενεύη.

Η Σέρμαν κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της χώρας της συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ του Ιράν Αμπάς Αραγτσί και άλλα μέλη της ιρανικής αντιπροσωπείας, ανακοίνωσε η ίδια πηγή.

«Οι συνομιλίες ήσαν χρήσιμες και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις στις αυριανές συναντήσεις με την πλήρη σύνθεση των 5+1 και το Ιράν», είπε ο ίδιος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομασθεί και πρόσθεσε πως οι συνομιλίες διήρκεσαν περί τη μία ώρα. Τη συνάντηση επιβεβαίωσαν με τις ανταποκρίσεις τους και τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή