Market Beat: Τελειώνουν τα ψέματα αναφορικά με τις δυνατότητες υπέρβασης των ισχυρών αντιστάσεων

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 10:43
UPD:23/10/2013 17:35
FOSPHOTOS /MENELAOS MYRILLAS

Η διατήρηση των τιμών των βασικών δεικτών σε επίπεδα κοντά στις ισχυρές αντιστάσεις για τους βασικούς δείκτες του ΧΑ έχει δώσει συγκρατημένες ελπίδες αλλά εκτιμούμε ότι το φρόνημα των επενδυτών παραμένει ευαίσθητο και οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών υπογραμμίζουν, πως δεν είναι αποτέλεσμα εισροής φρέσκου χρήματος τα κέρδη που εμφανίζουν «δευτεροκλασάτες» μετοχές του 25άρη. Απλά, από τις ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και ΕΕΕ τα κεφάλαια επανατοποθετούνται στις νικήτριες της εβδομάδας που με τέσσερις συνεδριάσεις ο 25άρης κερδίζει +1,97% και ο ΓΔ +3,74%. Από Πέμπτη 19/9 ως σήμερα είχαμε μια πολύ γερή πτώση μόλις άγγιξε ο 25άρης την περιοχή των 350 μονάδων και μετά από μια σταθεροποιητική συνεδρίαση τη Δευτέρα, εμφανίστηκε μία μόνο πραγματικά ανοδική σε όλα συνεδρίαση, που δεν έβαλε καν θέμα υπέρβασης της αντίστασης. Μετά δε, ακολούθησαν νευρικές σταθεροποιητικές συνεδριάσεις με περιορισμένο όγκο. Λείπει  δηλαδή η δύναμη στην επιστροφή των τιμών των δεικτών στις ισχυρές τους αντιστάσεις. Κάτι που διαπιστώνουμε εν μέρει στην περίπτωση του ΓΔ με τη βοήθεια του FTSEM, που τα κέρδη του, σε 4 μέρες, άγγιξαν το +5,5%. Ο 25άρης δεν έχει την δυνατότητα που έδειξε ότι διαθέτει ο ΓΔ να σκαρφαλώνει σε νεότερα υψηλά μέρα με τη μέρα. Δεν θα αποκλείσουμε λοιπόν σήμερα αφού σημειωθούν τα υψηλά ημέρας για τον 25άρη, να ξεκινήσει πάλι μια διόρθωση.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

Στη Wall Street οι S&P500 και Dow έσπασαν την πέντε ημερών καθοδική αλυσίδα την Πέμπτη, παίρνοντας αφορμή από τα θετικά στοιχεία στην αγορά εργασίας, αλλά τα κέρδη ήταν περιορισμένα. Καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το αν οι νομοθέτες της Ουάσιγκτον θα βρουν τρόπο να περάσει το νομοσχέδιο για να αποφευχθεί, για την ώρα, η διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης και πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ. Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας από το κράτος μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κοντά στο χαμηλό εξαετίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί καλό οιωνό για τους εργοδότες προσθέτοντας εργαζομένους στις μισθοδοσίες τους.

Τα υπόλοιπα μακροοικονομικά στοιχεία τα σχετικά με τη στέγαση και τις τιμές καταναλωτή αποτέλεσαν λιγότερο θετικά σημάδια για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης. Τα στοιχεία για την απασχόληση ήρθαν λίγο πριν από την έκθεση για την ανεργία του Σεπτεμβρίου που αποτελεί σημαντική παράμετρο για τις αποφάσεις της Fed ως προς το πότε θα αποφασίσει να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική. Ο Dow Jones Industrial Average  ενισχύθηκε 55,04 μονάδες, ή 0,36% φθάνοντας στις 15.328,30 . Ο Standard & Poors 500 ανέβηκε  5,90 μονάδες, ή 0,35% κλείνοντας στις 1.698,67. Ο Nasdaq Composite σκαρφάλωσε 26,33 μονάδες, ή 0,70% ως τις 3.787,43 ήτοι λίγο πιο χαμηλά από το υψηλό που είχε να δει εδώ και 13 χρόνια. Στην Ουάσιγκτον, οι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να ενδώσουν στα αιτήματα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, για να διατηρήσει η κυβέρνηση τη δυνατότητα λειτουργεί πέρα από τις 30 Σεπτεμβρίου και να αυξηθεί το δικαίωμα δανεισμού του κράτους, για να αποφευχθεί μια ιστορική χρεοκοπία. Άλλα οικονομικά στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ άφησε αμετάβλητη την εκτίμησή της για την οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο στο 2,5%.

Ο συνολικός όγκος από τις μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το Nasdaq και το NYSE MKT, ανήλθε σε περίπου 5,4 δισ. μετοχές δηλαδή αρκετά κάτω από το μέσο ημερήσιο όγκο της τάξης του 6,3 δισ. τεμαχίων το τρέχον έτος.

Οι αγορές των Ευρωπαϊκών μετοχών έκλεισαν με μικρές μεταβολές την Πέμπτη  καθώς στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών οι επενδυτές έδειχναν να μην αποφασίζουν ποια κατεύθυνση θα δώσουν στις τιμές. Ο δείκτης Stoxx 600 ευρωπαϊκών μετοχών, den είχε ουσιαστικά μεταβολή καθώς οι ανησυχίες για την ανανέωση της πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία και η υπόθεση για την οροφή του χρέους εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον αντισταθμίστηκαν εν μέρει με καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ. Οι μετοχές στην Eυρωζώνη πιθανώς σήμερα να έχουν άνοιγμα ελαφρώς υψηλότερα, αν και οι επενδυτές αναμένουν την εξέλιξη του προϋπολογισμού των ΗΠΑ και των διαπραγματεύσεων για το χρέος και όσο αυτά δεν ξεκαθαρίζουν θα κρατήσουν τους δείκτες σε ένα στενό εύρος διακύμανσης.
Τα futures των FTSE100 DAX CAC εμφανίζουν άνοδο της τάξης του +0,10%.

Οι Ασιατικές μετοχές σήμερα κινήθηκαν ανοδικά σημειώνοντας μέτρια κέρδη μετά από την βελτίωση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά η έλλειψη προόδου των διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον για τον προϋπολογισμό και το χρέος κράτησαν τους επενδυτές σε επιφύλαξη.  Ο δείκτης για τις μετοχές MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 0,2 %, με την αυστραλιανή αγορά μετοχών σε κορύφωση στα υψηλά πέντε - έτων, σε ένδειξη συμπαράστασης στις μετοχές Wall Street, η οποία έσπασε ένα πενθήμερο πτώσεων την Πέμπτη.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αντιστέκεται στη διεθνή τάση σημειώνοντας πτώση 0,4% για λόγους που εξηγούμε πιο κάτω.  Τέσσερις κορυφαίοι αξιωματούχοι της Fed αναγνώρισαν την Πέμπτη, πως η Fed παράγει σύγχυση στις αγορές, αλλά δύσκολα θα συμφωνήσουν σχετικά με το τι θα γίνει στη συνέχεια, με τα γεράκια και τα περιστέρια να μ΄’ενουν αμετακίνητοι στις απόψεις τους, κάνουν ελάχιστα για να διευκολυνθεί η διάθεση των επενδυτών.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ δέχθηκε πιέσεις εν μέσω νέων ανησυχιών ότι η  Ιταλική κεντροδεξιά ανανέωσε τις απειλές πως κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας ενδέχεται να καταρρεύσει αν ο αρχηγός τους Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποβληθεί από το Κοινοβούλιο. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 1,3480 δολάρια, από το υψηλό επτά μηνών των 1,3569 δολαρίων που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα. Το γιέν ανέκτησε ένα μέρος του χαμένου εδάφους αφού ο υπουργός Οικονομικών Taro Aso είπε ότι δεν σκέφτεται τη μείωση του πραγματικού φορολογικού συντελεστή τώρα, σε αντίθεση με την εντύπωση εκ των μέσων ενημέρωσης την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα τέτοιο βήμα. Το δολάριο υποχώρησε 0,4% στα 98.65 γεν. Η βρετανική λίρα σημείωσε άνοδο 0,4% φθάνοντας στα 1,6092 δολάρια μετά την δήλωση του  διοικητή στην Τράπεζα της Αγγλίας Mark Carney  ότι ο ίδιος δεν βλέπει την ανάγκη για περισσότερες αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα με βάση τα σημάδια της ανάκαμψης στη βρετανική οικονομία.

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν μαλακά καθώς οι φόβοι κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, χαλάρωσαν. Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν σε ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα απαιτούσε από τη Συρία να εγκαταλείψει χημικά όπλα της. Παράλληλα η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη κατέκτησαν το υψηλότερο επίπεδο διαλόγου μετά την Ισλαμική επανάσταση στο Ιράν, περισσότερο από τρεις δεκαετίες πριν. Η τιμή των  futures του αργού στις ΗΠΑ υποχώρησε 0,5% στα 102,53 δολάρια το βαρέλι.

Στο ΧΑ το κεντρικό μήνυμα από τις συναλλαγές του τετραήμερου ήταν το εξής: Οι επενδυτές διαπίστωσαν πως πολλά από τα γεγονότα που ανέμεναν και θεωρούσαν κρίσιμα οι ξένοι και οι εγχώριοι θεσμικοί, εξελίχθηκαν καλύτερα από τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις των αγοραίων. Αυτή ήταν η βάση της αγοραστικής διάθεσης που οδήγησε  τους βασικούς δείκτες πάλι στο κάτω άκρο μιας ζώνης που αποτελεί ισχυρή οροφή από την πλευρά της στατιστικής ανάλυσης. Αναφερόμαστε στην επίσημη αναγνώριση του σχηματισμού πρωτογενούς πλεονάσματος και στην αλλαγή των προβλέψεων για την μεταβολή του ΑΕΠ το τρέχον έτος. Φέτος μετά την άνοιξη η οικονομία κινήθηκε τόσο καλά που είχαμε μεν για πολλοστή φορά αλλαγή στην εκτίμηση για την μεταβολή του ΑΕΠ το 2013, αλλά για πρώτη φορά η διόρθωση αφορούσε στη μείωση του ποσοστού της πτώσης και όχι στην αύξησή του.
Η σύγκριση του πλήθους των ανοδικών μετοχών έναντι των πτωτικών υπογραμμίζει πως η πρώτη εβδομάδα που η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα για τον πάντοτε κρίσιμο έλεγχο του φθινοπώρου, επέτρεψε, για πρώτη φορά, να σφραγίσουν οι αγοραστές τις μεταβολές των περισσότερων μετοχών του ταμπλό. Φυσικά οι όγκοι συναλλαγών δεν είναι μεγάλοι σε σύγκριση με εκείνους που σημειώθηκαν στις δυο πρώτες εβδομάδες του μήνα. Αλλά αξίζει να αναλογιστεί ο καθένας  ποιες εντυπώσεις είχαν σχηματίσει για το φετινό Σεπτέμβριο οι επενδυτές πριν αυτός αρχίσει να ξεδιπλώνεται και τι τελικά συνέβη στο ταμπλό.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Δεν ανακαλύψαμε κάποια ενδιαφέρουσα μη κοινότοπη ανάλυση προφανώς σε αναμονή του τέλους μιας εβδομάδας που στην έναρξή της κανείς δεν περίμενε να εξελιχθεί έτσι. 

Barclays: Ήπια αντίδραση στο μήνυμα ισχυροποίησης της απασχόλησης στις ΗΠΑ

Για την κατανομή των κεφαλαίων σε παγκόσμια κλίμακα με βάση την οικονομική ανάπτυξη και τις εξελίξεις  αξίζει να ασχοληθούν οι επενδυτές με τρία θέματα που, κατά την άποψή μας, θα είναι ζωτικής σημασίας για το επενδυτικό τοπίο πριν από το τέλος του έτους. Πρώτον, η ομαλοποίηση της πολιτικής αλλάζει τη  σχέση μεταξύ μετοχών / ομολόγων. Οι μετοχές και οι αποδόσεις των ομολόγων θα πρέπει να ανεβαίνουν σε συνδυασμό, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ ανακάμπτει. Δεύτερον, η ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα πρέπει να στηρίξει assets με χαρακτηριστικά που εμφανίζουν κυκλικότητα και ιδιαίτερα από τις αναδυόμενες αγορές. Τρίτον βλέπουμε μια ισχυρή μετατόπιση στην ηγεσία επί των μετοχικών αξιών αφού μετατοπίζεται από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και τα Emerging Markets. Οι Αμερικανικές αγορές μετοχών έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα σε απάντηση μιας, καλύτερης από την αναμενόμενη, έκθεσης για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα σε 305000, θέτοντας τις βάσεις για μια ισχυρή έκθεση για την απασχόληση του Σεπτεμβρίου την επόμενη Παρασκευή. Οι προσδοκίες μιας σημαντικής επαναφοράς στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση έριξε τον πυρετό αυτή την εβδομάδα από τις συμβιβαστικές δηλώσεις του Προέδρου Χασάν Rouhani κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ . Παρά τις πολύ πιο ήπιες δηλώσεις από την Τεχεράνη το καλοκαίρι, ο δρόμος για μια διαρκή διπλωματική συμφωνία που θα οδηγήσει τα ιρανικά βαρέλια να επιστρέψουν στην αγορά παραμένει αρκετά επικίνδυνη, κατά την άποψή μας.

Τεχνική ανάλυση

Φθάνει το τέλος της εβδομάδας που οι θεσμικοί στο ΧΑ κατάφεραν να κρύψουν τις προθέσεις τους καθώς οι περισσότερες συνεδριάσεις έφεραν μικρές ημερήσιες μεταβολές στους βασικούς δείκτες. Φάνηκε πως επιδίωκαν σταθεροποίηση γύρω από ισχυρές αντιστάσεις για αυτούς, αλλά στην πραγματικότητα διόρθωσαν προς τα πάνω τις κεφαλαιοποιήσεις μετοχών με μικρότερη βαρύτητα στη διαμόρφωση της τιμής  των ΓΔ και FTSE.

Από την αρχή της φάνηκε επίσης μια προτίμηση των αγοραστών σε μετοχές του FTSEM, που εμφανίζει μετά τις 4 πρώτες συνεδριάσεις σημαντική άνοδο που άγγιξε το +5,5% ενώ ο 25άρης κερδίζει +1,97% και ο ΓΔ +3,74%. Έχουμε λοιπόν λίγα αλλά δεικτοβαρή blue chip σε πίεση και πολλές από τις μετοχές του 25άρη με κέρδη μεγαλύτερα από τον δείκτη αφού στις καθοδικές μετοχές της εβδομάδας εντάσσονται οι ΑΛΦΑ -2,45%, ΒΙΟΧΚ -2,91%, ΕΤΕ -2,53%, ΣΩΛΚ -0,96% και με την μεγαλύτερη πτώση εμφανίζεται η μετοχή με την μεγαλύτερη βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των δεικτών. Η ΕΕΕ που χάνει -6,62% μετά από 4 συνεδριάσεις.

Τεχνικά η διάσπαση αυτής της ζώνης των 350 ως 355 μονάδων θα φέρει μεγάλη βελτίωση στην εικόνα της αγοράς, καθώς θα αποτελεί την ουσιαστικότερη απόδειξη πως οι θεσμικοί επενδυτές εκτίμησαν ότι απομακρύνεται η οικονομία για τα καλά από το χείλος του γκρεμού. Εκεί όπου την οδήγησαν και την κράτησαν πολλές καταστάσεις και χιλιάδες μικροαίτια με βάση τις εξελίξεις το εσωτερικό και το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον.

Η στήλη έχει ορίσει με βάση τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης που χρησιμοποιεί τη ζώνη μεταξύ των 350 μονάδων και των 355 ως μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Ο πλέον αποδεχτός τρόπος διάσπασής της είναι μια σειρά από θετικές ειδήσεις να προκαλέσουν εισροή φρέσκου χρήματος και με αυξημένους όγκους να περάσουν οι τιμές σε επίπεδα ανώτερα της οροφής. Ωστόσο όταν αναφερόμαστε σε ισχυρές αντιστάσεις αναμένουμε συνήθως, όταν η τιμή μιας αξίας προσκρούει σε αυτές, να προκαλείται υπολογίσιμη διόρθωση, οι αναλυτές που την μεταφέρουν στους επενδυτές σαν προσπάθεια να πάρουν φόρα  οι τιμές, για να τρυπήσουν την οροφή με μεγαλύτερη δύναμη αργότερα. 

Στην δεδομένη συγκυρία όμως είχαμε μια πολύ γερή πτώση μόλις άγγιξε ο 25άρης την περιοχή των 350 μονάδων και μετά από μια σταθεροποιητική συνεδρίαση τη Δευτέρα, εμφανίστηκε μια μόνο πραγματικά ανοδική σε όλα συνεδρίαση που δεν έβαλε καν θέμα υπέρβασης. Μετά δε ακολούθησαν νευρικές σταθεροποιητικές συνεδριάσεις με περιορισμένο όγκο. Λείπει  δηλαδή η δύναμη στην επιστροφή των τιμών των δεικτών στις ισχυρές τους αντιστάσεις που γίνεται εν μέρει στην περίπτωση του ΓΔ. Ο 25άρης δεν έχει την δυνατότητα που έδειξε ότι διαθέτει ο ΓΔ να σκαρφαλώνει σε νεότερα υψηλά μέρα με τη μέρα. Δεν θα αποκλείσουμε λοιπόν σήμερα αφού σημειωθούν τα υψηλά ημέρας για τον 25άρη να ξεκινήσει πάλι μια διόρθωση. Αντίθετα, εκτιμούμε ότι στην μεσαία κεφαλαιοποίηση θα συνεχίσουν να αποκαθίστανται οι «αδικίες» του β εξαμήνου στις μετοχές της, διευρύνοντας τη διαφορά μεταξύ των μεταβολών  του ΓΔ και του 25άρη. 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Συζητείται σήμερα στην  Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ με την οποία ζητεί να ανασταλεί η από 11.6.2013 απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Σ. Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
• «Προ των πυλών» βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τα σκάφη αναψυχής  αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έχουν συμφωνήσει για την αναπτυξιακή φιλοσοφία που θα πρέπει να έχει το νομοσχέδιο.
• Υπερψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών  Χθες είχε ψηφιστεί επί της αρχής με τις ψήφους της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
• Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνάντηση της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας  Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, η συνάντηση δεν κρίθηκε αναγκαία καθώς τα περισσότερα θέματα είχαν «κλείσει» κατά τις προηγούμενες συναντήσεις υπηρεσιακών στελεχών με τα τεχνικά κλιμάκια και συμφωνήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

• Οι έλεγχοι αντοχής (stress test) που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης ενδέχεται να αποκαλύψουν ότι ορισμένες εξ αυτών πρέπει να καλύψουν μεγάλα χρηματοδοτικά κενά, προειδοποίησε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιβ Μερς.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• Σε συμφωνία για μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο και να καταστραφεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας  κατέληξαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, μετά από βδομάδες διπλωματικών προσπαθειών.
• Συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι  είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο της διατλαντικού δείπνου εργασίας των υπουργών Εξωτερικών Ε.Ε. - ΗΠΑ, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη.
• Συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είχαν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και ο ιρανός ομόλογός του Μωχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

KΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα