Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 19:30
UPD:19:35
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία επισκίασε τα θετικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, όπου οι αγορές σήμερα έβαλαν φρένο στην πτώση των πέντε προηγούμενων συνεδριάσεων.

Ο δείκτης FTSEurofirst έκλεισε με οριακές απώλειες 0,3% στις 1256,63 μονάδες, ενώ ισχυρή πτώση σημείωσε ο ιταλικός FTSE MIB στις 17872,53 μονάδες με απώλειες 1,2%.

Ο δείκτης  FTSE 100 έκλεισε στις 6565.59 μονάδες με κέρδη 0,22%, ο DAX υποχώρησε οριακά στο  -0,02% και τις 8664,10 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 0,21% στις 4186,72 μονάδες, ενώ άνοδο σημείωσε ο ισπανικός IBEX 35 στο 0,32% και τις 9272,4 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ακύρωσε την συμμετοχή του σε πολιτικό συνέδριο σήμερα λέγοντας ότι έχουν ανακύψει ξαφνικές και αποσταθεροποιητικές πολιτικές εξελίξεις, μία μέρα μετά την απειλή με παραίτηση των μελών του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε περίπτωση που ο ηγέτης τους εκδιωχθεί από την ιταλική Γερουσία λόγω του σκανδάλου διαφθοράς.

Η επενδυτική ψυχολογία στην Ευρώπη αναθερμάνθηκε από το θετικό άνοιγμα στην Wall Street, με τις αμερικάνικες μετοχές να σημειώνουν την πρώτη μέρα ανόδου μετά από πέντε συνεχόμενες ημέρες πτώσης, λόγω των θετικών στοιχείων για την οικονομία, παρά την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.

Στη Γαλλία, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο ήταν ανάλογη των εκτμήσεων των αναλυτών, με τα στοιχεία να έρχονται μία ημέρα μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2014, ο οποίος περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές των κυβερνητικών δαπανών και αυξήσεις φόρων που θα χτυπήσουν τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές το περισσότερο, γεγονός που θα πλήξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Την ίδια στιγμή, το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου της Βρετανίας που ανακοινώθηκε, έδειξε σταθεροποίηση στο 0,7%, ωστόσο το χειρότερο από το αναμενόμενο έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών, έστειλε την στερλίνα σημαντικά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου.

Σε ότι αφορά τις μετοχές, η Hennes & Mauritz εκτοξεύθηκε πάνω από το 6% λόγω των πολύ θετικών αποτελεσμάτων κερδοφορίας , ενώ και οι μετοχές της γαλλικής Alcatel-Lucent ενισχύθηκαν κατά 6% λόγω των δημοσιευμάτων για συνεργασία με την φινλανδική Nokia.  

Η μετοχή της δανέζικης εταιρείας του κλάδου της ενέργειας, Vestas, σκαρφάλωσε 5,75%, υψηλότερα, στο +2,2% έκλεισαν οι μετοχές της ταξιδιωτικής εταιρείας Tui Travel, ενώ με εισχυρή πτώση 8,3% έκλεισε η μετοχή της βρετανικής εταιρείας στοιχημάτων Ladbrokes.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα