Συνάντηση Κέρι - Ζαρίφ για τα πυρηνικά του Ιράν

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 06:14
UPD:07:04
REUTERS/BRENDAN MCDERMID
A- A A+

Συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είχαν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και ο ιρανός ομόλογός του Μωχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μετά από τη συνάντηση αμερικανοί και ιρανοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι, ωστόσο και οι δύο πλευρές δεν εφησυχάζουν, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να δηλώνουν ότι θα χρειαστεί να εργαστούν περισσότερο πάνω στο ζήτημα και το Ιράν να επιμένει για γρήγορη ανακούφιση από τις κυρώσεις.

«Είναι περιττό να πω ότι μία συνάντηση και μια αλλαγή στην ατμόσφαιρα – η οποία ήταν ευπρόσδεκτη- δεν απαντούν στα ερωτήματα. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας», ανέφερε ο κ. Κέρι.

Προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν. Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι η Τεχεράνη πρότεινε την πλήρη εφαρμογή μιας συμφωνίας εντός ενός έτους σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

EURONEWSGREEK
REUTERS
EURONEWSGREEK

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS ο κ. Κέρι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να άρουν τις κυρώσεις του Ιράν έως ότου αποδείξει ότι δεν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα για την ανάπτυξη όπλων.

Ο αμερικανός υπουργός είπε ότι ένα συγκεκριμένο βήμα το οποίο θα μπορούσε να κάνει το Ιράν ώστε να αποδείξει πως οι προθέσεις του είναι ειλικρινείς, θα ήταν να επιτρέψει την πρόσβαση σε επιθεωρητές ΟΗΕ να εξετάσουν τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στην περιοχή Φορντό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή