Market Beat: Η συσσώρευση στο Χ.Α. θα «σπάσει» με εκτίναξη των όγκων μέσα στη βδομάδα

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013 10:57
UPD:23/10/2013 17:40
Icon/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το ΧΑ δεν κινήθηκε ανοδικά, παρά μόνο στα χαρτιά, χθες και συνεπώς, δεν επιβεβαίωσε την πρόβλεψή μας εξαιτίας μιας απροσδόκητης εξέλιξης σχετικής με την ΒΙΟΧΚ που είναι εταιρία με πολλές θυγατρικές στο ταμπλό. Αντίθετα επιβεβαιώθηκε η θέση μας πως οι τράπεζες είναι σε φάση διόρθωσης με ήπια μορφή.

Οι υπόλοιπες αγορές εμφάνισαν κέρδη  αφού οι πάντες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ και χθες με αφορμή την παραίτηση του Λόρενς Σάμερς από την υποψηφιότητα για τον νέο πρόεδρο της Fed, οι επενδυτές θα έδειχναν έτοιμοι να αναλάβουν ρίσκο. Το γεγονός πως έφυγε από την κούρσα της διαδοχής του Μπερνάκι ο ευνοούμενος του Λευκού Οίκου που ήταν και εκφραστής της σφικτής νομισματικής πολιτικής, σε αντίθεση με τον νυν πρόεδρο, συνέβαλε ώστε το άγχος για την απόφαση της FOMC αύριο να αντικατασταθεί από ενθουσιασμό. Αφού η αποχώρηση του Σάμερς σήμαινε πως θα διατηρηθεί στη Fed η λογική της πολιτικής που ήδη ακολούθησε επί χρόνια ο Μπερνάκι. Σήμερα δεν είναι βέβαιο πως θα έχουμε στα διεθνή χρηματιστήρια μια από τα ίδια και αυτό υπογραμμίζεται στην εξέλιξη των συναλλαγών στην κεφαλαιαγορά της Ασίας. Στο ΧΑ έχουμε διασκορπισμένο συναλλακτικό ενδιαφέρον για blue chip που ανήκουν σε διάφορους κλάδους το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις είναι πάνω από το σύνηθες για τον τίτλο. Εκεί αξίζει να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους και οι ιδιώτες επενδυτές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

• Οι διεθνείς αγορές χθες «ψήφισαν» υπέρ της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης. Στις ΗΠΑ οι μετοχές σημείωσαν τη Δευτέρα άνοδο επειδή ο Lawrence Summers αποσύρθηκε από υποψήφιος για πρόεδρος της Federal Reserve αλλά έκανε τον ενθουσιασμό να ξεθωριάσει , ο πρόεδρος Μπαράκ στέλνοντας μήνυμα προειδοποίηση στους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο ότι δεν θα διαπραγματευτεί την επέκταση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ , ως μέρος μιας συμφωνίας επί του του προϋπολογισμού .

• Οι μετοχές των Εταιριών ακινήτων ανέβηκαν , καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε πτωτικές πιέσεις στα επιτόκια στεγαστικών δανείων . Ο Dow Jones Industrial Average . κέρδισε 118,72 μονάδες ή +0,77% ο S&P500 +0,57% κλείνονας στις  1,697.6 μονάδες και ο Nasdaq Composite έπεσε -0,12%. Τα αρχικά κέρδη βοήθησαν τον S&P500 να βρεθεί χθες πάνω από το επίπεδο 1.700 για πρώτη φορά από τις αρχές Αυγούστου.

• Η Βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Αύγουστο, καθώς μια αναπήδηση του ενδιαφέροντος στη συναρμολόγηση αυτοκινήτων συνέβαλλε στην άνοδο της παραγωγής στην μεταποίηση, ένα ελπιδοφόρο σημάδι για την οικονομία καθώς η ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο ξεκίνησε με αργό ρυθμό.

• Το ΧΑ με χαμηλότερους όγκους και σε ρόλο αμυντικής διάταξης, κόντρα στις πιέσεις στα περισσότερα τραπεζικά blue chip, είχε ανοδικό κλείσιμο αλλά δεν είχε στην πραγματικότητα άνοδο. Απλά ανέπτυξε «άμυνα» στις πιέσεις που προκλήθηκαν από την διάθεση για την αποφυγή του ρίσκου που κυρίευσε αρκετούς επενδυτές, όταν έσκασε η είδηση για την αλλαγή της έδρας της Βιοχάλκο. Η μετοχή αν και ποτέ δεν ήταν σε χαρτοφυλάκια κυνηγών του κέρδους με κινήσεις βραχυχρόνιες, δέχθηκε μεγάλες πιέσεις που σε ένα βαθμό για τη στήλη είναι απολύτως δικαιολογημένες σαν πρώτη αντίδραση.  Αλλά θεωρούμε πιθανότερο οι δεύτερες σκέψεις που θα επικρατήσουν να μην έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στην τιμή της ΒΙΟΧΚ. Για την εταιρία δεν είναι αρνητικό το να βρεθεί σε περιβάλλον που οι συνθήκες δανεισμού είναι χαλαρότερες και για τους εγχώριους ιδιώτες επενδυτές είναι καλό να συνειδητοποιήσουν πως το ευρώ επιτρέπει την κυκλοφορία εργαζόμενων αλλά και επιχειρήσεων μέσα στην ευρωζώνη. Θα κατέχουν μετοχές που θα διαπραγματεύονται στο Euronext των Βρυξελών.

• Σήμερα: Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και το δολάριο ενισχύθηκε.  Στις αγορές ομολόγων προκαλεί κάποια ανησυχία, το δεδομένο πως η αποχώρηση  του πρώην υπουργού Summers κάνει τις αγορές να προβλέπουν πολύ μακρύτερο δρόμο για να αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων.

• Οι Ευρωπαϊκές αγορές πήραν τροχιά μετά από την εικόνα της Ασίας , τα futures του Euro STOXX 50 , του DAX της Γερμανίας και του CAC της Γαλλίας εμφανίζουν αρνητικές μεταβολές της τάξης του  -0,1% έως -0,3% ανάλογη εικόνα και στα futures για τη χρηματιστηριακή αγορά των  ΗΠΑ που είναι στο -0,1%.

• Τα τελευταία στοιχεία του δείκτη EPFR που αναφέρεται στην ροή κεφαλαίων σε ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία  φαίνεται να επιβεβαιώνει την τάση για στροφή από τα ομόλογα στις μετοχές με τα ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια απολαμβάνοντας δεύτερη μεγαλύτερη εισροή σε ετήσια βάση την εβδομάδα που έληξε στις 11 Σεπτεμβρίου χάρη στη συνεχιζόμενη μετάβαση των επενδυτών από τα ομόλογα σε μετοχές καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει.

• Στήριξη του φρονήματος των επενδυτών καταγράφεται από τη μείωση της έντασης στη Συρία μετά γεγονός πως κατέληξαν σε συμφωνία Ρωσία και ΗΠΑ για να δεσμεύσουν το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας του Μπασάρ αλ Άσαντ.

• Ο δείκτης δολαρίου που  μετρά την ισχύ του έναντι έξι βασικών νομισμάτων , διαμορφώθηκε σε 81,28 , αφού τη Δευτέρα είχε υποχωρήσει σε 80.968, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Αυγούστου.

• Στο μέτωπο εμπορευμάτων , ο χαλκός  στο London Metal Exchange, υποχώρησε 0,2% η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο βελτιώθηκε από τις προσδοκίες μιας διπλωματικής λύσης στην κρίση στη Συρία και το δολάριο υποχώρησε ο χρυσός ήταν ελαφρώς προς τα κάτω στα 1,313.06 δολάρια η ουγγιά.

Το μπρεντ με παράδοση το Νοέμβριο έπεσε κατά 0,4% στα 109,63 δολάρια το βαρέλι , απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το υψηλό εξαμήνου των 117,34 δολαρίων το βαρέλι στα τέλη Αυγούστου με την υπόθεση  της Συρίας.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Τις προσδοκίες από την επίσκεψη πελατών της UBS στην Αθήνα εκφράζουν οι αναλυτές τονίζοντας παράλληλα την απογοήτευση τους από την απόφαση της Βιοχάλκο.

Εκθέσεις Ξένων Οίκων

Barclays: Το ράλι στη διάθεση για ανάληψη κινδύνου μετά την αποχώρηση Larry Summers ' αντανακλά μια μείωση της αβεβαιότητας , κατά την άποψή μας, αφού η νυν Αντιπρόεδρος Janet Yellen, είναι γνωστή και αποτελεί συνέχεια του υπάρχοντος πλαισίου πολιτικής, καθίσταται πλέον κορυφαία υποψήφιος. Ο πρώην αντιπρόεδρος πρόεδρος Donald Kohn, ο οποίος αναχώρησε το διοικητικό συμβούλιο μετά από QE1, παραμένει επίσης υποψήφιος. Και οι δύο έχουν υποστηρικτική θέση σε αντισυμβατικές κινήσεις επί της πολιτικής της Fed , αλλά βλέπουμε τον Kohn πιο ανοιχτό στην ιδέα ότι το κόστος της ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να υπερτερεί τελικά τα οφέλη, από ό, τι η Yellen , που υπήρξε μία από τις πιο ισχυρές υποστηρίκτριες της αντισυμβατικής πολιτικής της χαλάρωσης. • Εμείς και ο μέσος όρος της αγοράς αναμένουμε μικρή σταδιακή μείωση των αγορών από την FOMC αυτή την εβδομάδα . Εισερχόμενα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνεχίζουν να καταδεικνύουν ελαφρώς καλύτερα στοιχεία, τον Αύγουστο από τον Ιούλιο.

Αναμένουμε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών με γεμάτο πρόγραμμα αυτό το φθινόπωρο . Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν στον ενιαίο μηχανισμό ( SRM ) για τις τράπεζες που συμμετέχουν στην τραπεζική ένωση , και θα πρέπει επίσης να προετοιμάσουν τις ενέργειες που απαιτούνται για την εμφάνιση του  ισολογισμού σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΚΤ για τις τράπεζες που συμμετέχουν στην τραπεζική ένωση. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θα πρέπει να συζητήσει την δύσκολη κατάσταση των χωρών του που βρίσκονται υπό τη στήριξη προγράμματος.

Standards & Poor’s : Πέρασαν πέντε χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers, και το ταξίδι που διαδραματίστηκε ήταν εντυπωσιακό. Η ανάκαμψη των ΗΠΑ είναι, με μια λέξη, άσχημη. Η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει υποστεί τέσσερα χρόνια υποτονικής ανάπτυξης, η αγορά κατοικίας πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου αυτού για να κρατηθεί απλά στη ζωή, και έχει ακόμα ποσοστό ανεργίας πολύ πάνω από το μέσο όρο της χώρας στα τελευταία 65 έτη που είναι της τάξεως του 5,8%. Για να είμαστε σίγουροι, μετά από πέντε χρόνια εξυγίανσης των ισολογισμών των Αμερικανών, η οικονομία χρειάζεται επιδιορθώσεις. Θέσεις εργασίας εμφανίζονται, και οι καταναλωτές ξοδεύουν, παρά την αύξηση των φόρων. Εμπορική κατασκευή έχει αρχίσει να βελτιώνεται. Τέλος, η αγορά κατοικίας έχει δείξει τελευταία σημάδια αντοχής. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη χάνει μέρος της ορμής της στο τρίτο τρίμηνο.

Τεχνική ανάλυση

Στο διάγραμμα του ΓΔ θα λέγαμε πως εμφανίζονται με μεγαλύτερη ευκρίνεια τα σημάδια της εξάντλησης της ανοδικής ορμής που τον έφεραν από τις 875,8 μονάδες, που ήταν το χαμηλό στην συνεδρίαση της 27/8 με κλείσιμο εκείνη τη μέρα στις 881,35, στο υψηλό στις 10/9 των 1001,97 μονάδων. Μετά από αυτή την κορύφωση δεν αναζήτησε νεότερα υψηλά ο ΓΔ, αν και πραγματοποιήθηκαν ακόμα τέσσερις συνεδριάσεις στις οποίες οι θεσμικοί σεβάστηκαν την στήριξη των 980 μονάδων. Αλλά, χωρίς την βοήθεια του τραπεζικού κλάδου δεν μπόρεσαν να διαπεράσουν το ψυχολογικό όριο του 1000, όπως το πλασάρουν οι εγχώριοι αναλυτές στους ιδιώτες επενδυτές. Τη βελτίωση στα στατιστικά δεδομένα που επέφερε η συνεδρίασης της 12/9 όταν ο «γρήγορος» ΚΜΟ 30 ημερών διάτρησε από κάτω προς τα πάνω  τους αργότερους ΚΜΟ100 και ΚΜΟ200 ημερών, αλλοιώνει το φαινόμενο ο ΚΜΟ100 να τέμνει τον ΚΜΟ200 από την αντίθετη κατεύθυνση.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Το μέτωπο των απεργιακών κινητοποιήσεων αποκτά ακόμα πιο έντονα χαρακτηριστικά και προστίθενται διαρκώς σε αυτό κλάδοι που απεργούν όπως οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιο επιθετικά καθώς ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο.
• το κόμμα της ΔΗΜΑΡ με πολιτικό άνοιγμα αναγνωρίζει την ανάγκη για σχηματισμό ενός «άλλου» πόλου στο χώρο της κεντροαριστεράς και συναντήθηκε με τον Ανδρέα Λοβέρδο. 
• Πολλοί σχολίασαν και οι αγορές θα αξιολογήσουν την απόφαση της Βιοχάλκο να μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο και τη διαπραγμάτευση της μετοχής της στο Euronext στις Βρυξέλλες.
• Φιλικός ο διακανονισμός μεταξύ ΟΛΠ και Cosco
• Βούλιαξαν εισοδήματα και η παραγωγή της χώρας μετά από τα πέντε χρόνια ύφεσης σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
• Ο ΣΕΒ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση με ευκαιρία την απόφαση της Βιοχάλκο.
• ΟΙ τράπεζες μείωσαν τον Αύγουστο τη χρηματοδότησή τους από τον ELA.
• Εμφανίστηκαν ενδιαφερόμενοι για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τους Ρώσους να συνδέουν το ενδιαφέρον τους με την παραχώρηση και του ΟΛΘ.
• Θετικά σχόλια παρέθεσε για την Κύπρο ηΚριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• Η Γερμανία με βάση τα τελευταία προγνωστικά που εμφανίζει η WSJ θα παρουσιάσει στις εκλογές αποτέλεσμα που θα δώσει39% στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, 5% στους Ελεύθερους Δημοκράτες, που είναι ο μικρός εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, 26% στους Σοσιαλδημοκράτες του Στάϊνμπρουκ 10% στους πράσινους και 9% στην αριστερά και 11% θα μοιραστούν τα υπόλοιπα κόμματα. Πολλά λοιπόν θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα δώσουν την Κυριακή στους Ελεύθερους Δημοκράτες και στους Πράσινους.     
• Η απόσυρση  της υποψηφιότητας του Lawrence Summers, ενθουσίασε τις αγορές.
• Στην Καταλονία την περιοχή της Ισπανίας που θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί μίλησε ο Ιωακίμ Αλμούνια λέγοντας: «Αν ένα τμήμα του εδάφους ενός κράτους μέλους αποφασίσει να χωρίσει, το χωριστό μέρος δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ήταν μία από τις ισχυρότερες δηλώσεις για το θέμα, από ηγέτη Διοικητικού Οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Η αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων στην Ευρώπη μειώνεται.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ


 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα