Market Beat: Μικτά τα μηνύματα από το ταμπλό

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 10:19
UPD:23/10/2013 17:41
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Το ΧΑ κινήθηκε ανοδικά χθες με ένα ξεχωριστό τρόπο, που από μια άποψη φαίνεται πως στόχο είχε να μαζέψουν οι ισχυροί θεσμικοί, την προσφορά μετοχών από εκείνους που θέλησαν να πάνε τα κέρδη από την άνοδο των πρώτων ημερών του Σεπτεμβρίου, στην τράπεζα. Αλλά όταν εξαντλήθηκε η προσφορά μετοχών, με επιθετικές εντολές αγοράς στο τελευταίο μέρος - ενώ οι βασικοί δείκτες στην Νέα Υόρκη μείωναν τις αρχικές τους απώλειες - οδήγησαν τους βασικούς δείκτες σε κλείσιμο με κέρδη. Τελικά η συνέχεια στην Wall Street δεν ήταν ανοδική και αν αυτό ήταν το κίνητρο για τις επιλογές των θεσμικών στις δημοπρασίες των blue chip, σήμερα δεν ισχύει. Οι traders στα παράγωγα πάντως, με πολύ χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών, δεν έδωσαν premium στα ΣΜΕ που στις 20 του μήνα εκπνέουν. 

Το ΧΑ για άλλη μια φορά αυτή τη - φτωχή σε νέα εβδομάδα - με το δικό του κοινό και την ιδιαίτερη στατιστική του ιστορία μπορεί να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση καθώς είναι άγνωστο ποια ζητήματα θα αποτελέσουν τη βάση των επενδυτικών επιλογών. Στην περίπτωση καθόδου δίνεται ευκαιρία για τοποθετήσεις επιλεκτικά στα χαμηλά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

Οι διεθνείς αγορές την Πέμπτη, αρχίζοντας από τα ασιατικά χρηματιστήρια, που εμφάνισαν ανοδική εικόνα, με εξαίρεση μόνο τον ΝΙΚΚΕΙ, έδειξαν την τάση να κοντοσταθούν με ικανά ποσοστά αισιοδοξίας, αν κρίνουμε από τις μεταβολές των βασικών δεικτών των αγορών της ευρωζώνης. Ο DAX εμφάνισε μεταβολή -0,2% ο CAC -0,30% και ο FTSE 100 έκλεισε στο +0,01%. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών επέστρεψε στα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ την Πέμπτη, με τις αγορές να κλείνουν χωρίς ουσιαστική μεταβολή, καθώς οι συναλλασσόμενοι κοίταξαν μπροστά στην επόμενη συνεδρίαση επί της πολιτικής της Federal Reserve. Η εικόνα από την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη συνέβαλλε στην επίπεδη μεταβολή των αγορών στην Ευρώπη.

Η διαπίστωση πως στις αγορές των ΗΠΑ επικράτησαν οι πωλητές, συνέβαλε στο να εμφανίσουν στο τέλος αρνητικές μεταβολές οι βασικοί δείκτες με τον Dow στο -0,17% τον S&P500 στο -0,34% και ο NASDAQ έχασε -0,24% και σήμερα το κλίμα στην Ασία έχει επιβάλει μια εικόνα με μεγάλη επιδείνωση σε σχέση με χθες.

·     ΗΠΑ: οι μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη , σταματώντας επτά συνεχόμενες ημέρες κερδών από τον δείκτης S&P500, καθώς μια σημαντική πτώση των πολυτίμων μετάλλων έσυραν τις μετοχές των εταιριών εξόρυξης σε χαμηλότερα επίπεδα. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε 2,6% στα 1.331 δολάρια η ουγγιά, καθώς οι εντάσεις με τη Συρία χαλάρωσαν και οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να περιορίζει τα νομισματικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας στην σύνοδο της FOMC την Τρίτη και την Τετάρτη.

·     Τα οικονομικά δεδομένα έδειξαν ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τη βδομάδα που τελείωσε στις 7 Σεπτεμβρίου έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006. Μειώθηκαν κατά 31.000 σε 292.000, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην Ουάσιγκτον από το Υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Thomson Reuters ανέμεναν οι αξιώσεις για επίδομα να αυξηθούν ελαφρά σε 330.000, από την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν 323.000. Ο αριθμός μπορεί να ήταν χαμηλότερος από το αναμενόμενο, γιατί δύο Πολιτείες παρέλειψαν να αναφέρουν τα δεδομένα τους για την εβδομάδα. Οι επενδυτές εκτίμησαν πως αυτή η εξέλιξη συνηγορεί υπέρ του να αποφασιστεί από τη Fed στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης γνωστό ως QE.

·     Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν την Παρασκευή και το δολάριο διατήρησε τις απώλειες έναντι του γεν καθώς οι επενδυτές θεωρούν βέβαιο πως η Federal Reserve θα μειώσει τη μηνιαία τόνωση αλλά δεν γνωρίζουν κατά πόσο. Αλλά οι πρόσφατες ανακοινώσεις με ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία, ανάμεσα στα οποία εντοπίζουμε, την αύξηση της απασχόλησης τον Αύγουστο και στις καταναλωτικές δαπάνες και στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιούλιο, συμβάλλουν στο να εντείνεται η αβεβαιότητα σχετικά με την έκταση της μείωσης.

·     Η Fed κινείται προς την έξοδο, και τα ομόλογα θα παραμείνουν υπό πίεση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά όχι τόσο επιθετικά, με την υψηλότερη απόδοση να παρέχει στήριξη στο δολάριο κατά τους προσεχείς μήνες.

·     Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού με μετοχές εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,2% και απομακρύνεται από ένα υψηλό τριών μηνών μπαίνοντας σε πτωτική τροχιά για δεύτερη ημέρα μετά από μια περίοδο 10 ημερών συνεχούς ανόδου τη μεγαλύτερη σε διάρκεια σε έξι χρόνια. Ο δείκτης εξακολουθεί να είναι στο +2,8% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.

·     Το ΧΑ με χαμηλότερους όγκους και σε ρόλο αμυντικής διάταξης κόντρα στις πιέσεις τα περισσότερα blue chip, με κλείσιμο στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης, επέστρεψε σε άνοδο. Αλλά η δυναμική που αναπτύχθηκε κατά τη διαπραγμάτευση αρκετών δεικτοβαρών μετοχών αποκάλυψε την μονομαχία ισχυρών θεσμικών για τις τράπεζες ειδικά. Οι συναλλαγές σε πακέτα δεν υποχώρησαν, ενώ το κλείσιμο έσπασε το ταμπού της υπέρβασης των 340 μονάδων, αφού ο 25άρης άνοιξε με καθοδικό momentum, και σε μικρό χρονικό διάστημα κινήθηκε σε αρνητικό πεδίο αλλά πέρασε σε θετικό με εγγραφή υψηλού στις 11:22 λίγο κάτω από τις 340 μονάδες. Ωστόσο μετά βυθίστηκε από γενικευμένες πιέσεις σε πολλά blue chip. Το ελάχιστο ημέρας ήταν οι 335,7 μονάδες και κατόπιν επιθετικές εντολές αγοράς έφεραν νεότερα υψηλά και οι δημοπρασίες ένα ανοδικό κλείσιμο σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα. Αυτή η τακτική μοιάζει με μάζεμα μετοχών στα χαμηλά αλλά μπορεί να ήταν ένα λάθος μήνυμα από τις διεθνείς αγορές. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σήμερα. Για την ώρα μαζική απόφαση για ρευστοποιήσεις μετά την άνοδο επί σειρά συνεδριάσεων δεν έχει φανεί σε καμιά φάση των συναλλαγών τις δυο τελευταίες μέρες που οι ρυθμοί χαμηλώνουν κλιμακωτά.

Τεχνική ανάλυση

Η χθεσινή συνεδρίαση δεν άλλαξε σημαντικά την εικόνα των βασικών δεικτών και ειδικότερα του 25άρη και οι εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών δεν αλλάζουν. Μπορεί σήμερα να σημειωθεί η συνεδρίαση που θα έχει στο τέλος μεγάλο ποσοστό μεταβολής. Η στήλη αναμένει την πτώση ως πιθανότερη εξέλιξη με βάση τις επιλογές των traders στα παράγωγα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές μετά τα χθεσινά επιστρέφοντας στην τεχνική ανάλυση αναγνωρίζουν την βελτίωση των στατιστικών δεδομένων του 25άρη και έχουν κάπως μπερδευτεί με την εικόνα του ΓΔ που παραμένει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων. Βλέπουν τις τελευταίες συνεδριάσεις ως σχηματισμό συσσώρευσης για να «χωνευτούν» οι τιμές, αλλά η στήλη επιμένει πως ο 25άρης είναι που αξίζει να παρακολουθείται, καθώς πάνω στις μετοχές του αναλώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου.

Τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους επενδυτές δεν άλλαξαν

Αναφερόμαστε στην λεγόμενη ολοκλήρωσης της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες.

Θεωρούμε πως ξεκινά ένα διάστημα αναμονής καθώς η άφιξη του τεχνικού κλιμάκιου της τρόικας σηματοδοτεί την φάση του περιοδικού σκληρού ελέγχου των ανθρώπων που έχουν ορίσει οι δανειστές για να επιβλέπουν την τήρηση των συμφωνηθέντων όταν αποφάσισαν να δοθεί στη χώρα το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία της Ευρώπης σε σύγκριση με το ΑΕΠ της Ελλάδας αλλά και σε απόλυτους αριθμούς στην ευρωζώνη.

Εκθέσεις Ξένων Οίκων

Barclays: Το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ ανέρχεται σε $ 755 δις δολάρια για τους πρώτους 11 μήνες του οικονομικού έτους. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσίευσε το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον Αύγουστο, στα 148 δις δολάρια κοντά με τις προβλέψεις μας ($ 150 δισ.) και την μέση προσδοκία των αγοραίων 146 δις. Σε σύγκριση με τους πρώτους 11 μήνες του 2012, το έλλειμμα είναι σήμερα 35,1% χαμηλότερα. Το έλλειμμα έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της ύφεσης, καθώς τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί και προβλέπουμε η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Με τίτλο «Όλα για τη Fed» η Barclays αναμένει τις αγορές ομολόγων σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να φανεί πως απλά μετράνε τον χρόνο ως τη σύνοδο της FOMC την επόμενη Τετάρτη. Η παγκόσμια έρευνα επί των μακροοικονομικών μας δείχνει ότι η ήπια σταδιακή μείωση είναι προεξοφληθεί, και εμείς συμφωνούμε. Αυτό που έχει σημασία είναι η γλώσσα που θα επιλεγεί για την καθοδήγηση προς τα εμπρός, όπου δεν περιμένουμε αλλαγή. Ως εκ τούτου, οι αποδόσεις των ομολόγων θα έχουν ένα διάστημα σκληρό με ανοδικό ράλι στο εγγύς μέλλον και θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα μεσοπρόθεσμα.

Ηνωμένες Πολιτείες

Πιστεύουμε ότι η αντίδραση της αγοράς στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου FOMC θα εξαρτηθεί από το ποια είναι η κατάσταση και οι εντυπώσεις από τη συνέντευξη Τύπου όπου θα μεταφέρει τα επιχειρήματα για την έναρξη και το ρυθμό της μείωσης των προγραμμάτων τόνωσης. Ήδη οι προσδοκίες των αγοραίων συγκλίνουν. Η πιθανότητα έκπληξης από τη Fed είναι χαμηλή, καθώς η αγορά είναι υπολογίσει σε μια σταδιακή κύκλο μείωση στη δόση των ενέσεων ρευστότητας.

Σήμερα ανακοινώνονται από:

ΕΕ τα στοιχεία για την απασχόληση το δεύτερο τρίμηνο

ΗΠΑ Δείκτης ΡΡΙ που απεικονίζει την πορεία των τιμών παραγωγού τον Αύγουστο

ΗΠΑ Λιανικές πωλήσεις Αυγούστου

ΗΠΑ δείκτης της πορείας της εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν

ΗΠΑ τα επίπεδα των αποθεμάτων των επιχειρήσεων

Ειδήσεις από το εσωτερικό

·     Το μέτωπο των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι κάθε μέρα σε εξέλιξη, οι δάσκαλοι δεν προσχώρησαν στο πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΟΛΜΕ και θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας ενώ θα απεργήσουν μαζί με την ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου

·     Στη ΓΑΔΑ ο πρώην υπουργός της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης ενώ ο εισαγγελέας στη δίκη για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος της ομάδας Τσοχατζόπουλου ζήτησε τον δια βίου εγκλεισμό του.

·     Στην ομιλία του ο Φώτης Κουβέλης απέκλεισε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συζήτηση που είχε με τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου δήλωσε πως η διαθεσιμότητα αποδιαρθρώνει τα πανεπιστήμια

·     Την ώρα που πρόσφατές κυκλικές δημοσκοπήσεις δίνουν άνοδο της επιρροής σε ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει σήμερα τους βασικούς άξονες της πολιτικής του πρότασης

Ειδήσεις από το εξωτερικό

·     Η εταιρία Twitter κατέθεσε φάκελο για την Δημόσια Εγγραφή της με βασικό ανάδοχο την Goldman Sachs.

·     Επίλεκτο μυστικό σώμα του καθεστώτος Άσσαντ σύμφωνα με αρμόδιους των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής μετακινεί αποθέματα δηλητηριωδών αερίων σε περίπου 50 διαφορετικά σημεία για να καταστεί η ανεύρεσή τους αργότερα δυσκολότερη

·     Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ξεκίνησαν τις προσπάθειες για την εξάρθρωση του δικτύου χημικών όπλων της Συρίας, με βάση μια αβέβαιη υπόσχεση από τον Πρόεδρο Άσσαντ να ενταχθεί στη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση και την παραγωγή αυτών των όπλων. Η ικανότητά της Μόσχας να ελέγχει τον κ. Άσαντ, καθώς η διαδικασία αφοπλισμού θα κινείται προς την υλοποίησή της, αναδείχθηκε ως σημαντικό ζήτημα την Πέμπτη.

·     Από την JP Morgan ανακοινώθηκε πως θα απασχολήσει 5000 επιπλέον υπαλλήλους για να συμμαζέψει τα προβλήματα που έχει σχετικά με την διαχείριση κινδύνων και την συμμόρφωση με τους κανόνες που έχουν επιβληθεί.

·     Μια γνώμη από το ανώτερο δικαστήριο της ΕΕ πρότεινε ότι οι δικαστές να ακυρώσουν τμήματα της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων  short-selling, υποστηρίζοντας πως αυτή χρησιμοποιείται με λανθασμένη νομική βάση.

·     Η πρόταση για έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας, θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, αλλά η επιτυχία της εξαρτάται από θέματα όπως το αν τα όπλα είναι πλήρως υπό τον έλεγχο της Συρίας. Αυτή είναι η άποψη πρώην υπαλλήλων εθνικής ασφαλείας, από τις ΗΠΑ γερουσιαστής Sam Nunn και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ, που εμφανίστηκαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να αρχίσουν ένα νέο διάλογο μεταξύ Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

·     Η παραγωγή από τα εργοστάσια στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε απότομα τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο για περισσότερα από τρία χρόνια. Οι εξελίξεις θέτουν νέα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του μπλοκ να κρατήσει ζωντανή μια μέτρια έστω οικονομική ανάκαμψη. Τα στοιχεία της Πέμπτης από την Eurostat, προκάλεσαν έκπληξη, δεδομένων των γενικά ισχυρών στοιχείων της έρευνας για το φρόνημα που δικαρίνει τους βιομήχανους τους τελευταίους δύο μήνες. Η Γερμανική και Γαλλική επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ειδικότερα έχουν μια σχετικά σταθερή ανοδική πορεία για σχεδόν ένα χρόνο. Μια δημοσκόπηση της Wall Street Journal σε 21 οικονομολόγους είχαν προβλέψει μια ελαφρά αύξηση της παραγωγής.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα