Αποκλείει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Φ. Κουβέλης

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 14:05
UPD:15:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μιλά σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, στα πλαίσια της 78ης ΔΕΘ.

A- A A+

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 78η ΔΕΘ.

«Με τη σημερινή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατή μια συνεργασία μαζί του σε κυβερνητικό επίπεδο» τόνισε ο κ. Κουβέλης και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει τι επιλέγει: «τη μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, τη στάση πληρωμών;».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε «καταστροφική» τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζεται με το σύνθημα του «ή αυτοί ή εμείς» και τροφοδοτεί, όπως είπε, μόνο έναν «κακέκτυπο δικομματισμό» Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς αν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς τον κ. Σαμαρά πρωθυπουργό, απάντησε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η ουσία της πολιτικής που ακολουθείται. Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν και με ποια κόμματα μπορεί να συνεργαστεί η ΔΗΜΑΡ μετεκλογικά, ο κ. Κουβέλης απάντησε ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν είναι παρακολουθητική δύναμη και μόνο σε προγραμματική βάση θα γίνει μέρος κάποιας λύσης συνεργασίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε «υπερήφανος» για τη στάση της ΔΗΜΑΡ και για τη συμμετοχή και την αποχώρηση από την κυβέρνηση συνεργασίας. Εξήγησε δε ότι η συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση συνεργασίας έγινε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα και να παραμείνει το ευρώ. «Δεν μπήκαμε στην κυβέρνηση για να φύγουμε», είπε, αλλά το κόμμα αποχώρησε όταν διαπίστωσε πως η τρικομματική κυβέρνηση είχε αρχίσει να λειτουργεί σαν μονοκομματική και το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, τόνισε πως ο κόσμος θα αρχίσει να συνειδητοποιεί την ορθότητα των επιλογών του κόμματος του.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ ότι κινείται σε συντηρητική κατεύθυνση και η πολιτική των Μνημονίων αποδείχθηκε κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική και γι’ αυτό ζήτησε την αλλαγή της τώρα. Χαρακτήρισε ακόμη «λάθος» της κυβέρνησης την καλλιέργεια κλίματος υπεραισιοδοξίας ως προς το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρουσίασε στη συνέχεια την πρόταση του κόμματός του για τη δημιουργία του τρίτου πολιτικού πόλου, η οποία είναι και πρόταση κυβερνησιμότητας, αλλά μέχρι να διαμορφωθεί αυτή η πλειοψηφία θα συμμετέχει και σε άλλες κυβερνητικές λύσεις στη βάση προγραμματικών συμφωνιών.

Αναφέρθηκε επιπλέον για μία ακόμη φορά στην ανάγκη αλλαγής της πολιτικής των μνημονίων και υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να πετύχει το δημοσιονομικό πρόγραμμα. Ζήτησε την άμεση ανακοπή της λιτότητας και της ύφεσης, την «απαλλαγή» από τα Μνημόνια της «εσωτερικής υποτίμησης», γιατί διαφορετικά η έξοδος από την κρίση δεν είναι εφικτή.

Στο θέμα της κινητικότητας στο δημόσιο, ο κ. Κουβέλης πρότεινε να δοθεί χρονική παράταση και να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις.

Αναφερόμενος στη πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την έξοδο από την κρίση ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως αυτή έγκειται στην υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε: αναδιάρθρωση -μείωση του χρέους με διεκδίκηση μείωσης επιτοκίων, κατοχύρωση ελάχιστα εγγυημένου εισοδήματος, απαγόρευση των πλειστηριασμών όσο διαρκεί η κρίση, λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων.

Για τις απεργίες των εκπαιδευτικών ο κ. Κουβέλης είπε ότι είναι δίκαια τα αιτήματά τους και ότι πρέπει να ικανοποιηθούν, αλλά θα πρέπει να προσέξουν το ζήτημα των κοινωνικών συμμαχιών.

«Εμείς στηρίζουμε τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, δεν θέλουμε να κλείσουν τα σχολεία, αλλά από κει και πέρα οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες που πρέπει να υπάρξουν, ας καθορίσουν τη στάση τους», είπε.

Σε ερώτηση για τις τοποθετήσεις της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση και τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει, ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι το κόμμα δεν φιμώνει τα στελέχη του, ούτε λαμβάνει διοικητικά μέτρα σε βάρος τους και παρατήρησε:

«Οι απόψεις που διατυπώθηκαν δεν νομίζω ότι συνιστούν πρόκληση. Για παράδειγμα για τη διδασκαλία των θρησκευτικών έχουμε ταχθεί υπέρ της αλλαγής του περιεχομένου του μαθήματος. Για δε τα αρχαία, η κ. Ρεπούση δεν ζήτησε την κατάργηση της διδασκαλίας, αλλά τον περιορισμό των ωρών τους. Από πότε δικαιολογείται η όποια άποψη, που έχει στόχευση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, να εντάσσεται σε μια λογική μιας μισαλλόδοξης άποψης και ενός βαθύτατα εθνικιστικού λόγου; Ποιοι και για ποιον λόγο επενδύουν σε τέτοιες καταστάσεις, προκειμένου να προωθήσουν τι; Για να δείξουν ότι από τη μια είναι οι πατριώτες και από την άλλη οι εθνοπροδότες; Δεν αναγνωρίζω σε κανέναν να αισθάνεται περισσότερο πατριώτης από ό,τι αισθάνομαι εγώ και τα μέλη της ΔΗΜΑΡ».

Στην ερώτηση αν υπάρχει η σκέψη να μην συμπεριληφθεί η κ. Ρεπούση στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ στις επόμενες εκλογές, απάντησε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει συγκεκριμένες δημοκρατικές διαδικασίες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Για τη συνάντηση που είχε με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Καστανίδη, ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν συζήτησε για ενδεχόμενη συνεργασία του με τη ΔΗΜΑΡ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή