WSJ: Η Δαμασκός διασκορπίζει τα χημικά σε όλη τη χώρα

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 08:51
UPD:08:57
REUTERS/SANA

Επικαλούμενη ανώνυμους αμερικανούς αξιωματούχους και μέλη του Κογκρέσου που ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες αυτές, η εφημερίδα ανέφερε στον ιστότοπό της πως η αποκαλούμενη Μονάδα 450 μετακινεί εδώ και μήνες τα αποθέματα για να αποφευχθεί ο εντοπισμός των όπλων (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Μια  εξειδικευμένη στρατιωτική μονάδα του συριακού καθεστώτος, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα χημικών όπλων της κυβέρνησης, διασκορπίζει τα όπλα αυτά σε δεκάδες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, περιπλέκοντας ενδεχομένως τα σχέδια των ΗΠΑ για αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με δημοσιεύμα της Wall Street Journal.

Επικαλούμενη ανώνυμους αμερικανούς αξιωματούχους και μέλη του Κογκρέσου που ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες αυτές, η εφημερίδα ανέφερε στον ιστότοπό της πως η αποκαλούμενη Μονάδα 450 μετακινεί εδώ και μήνες τα αποθέματα για να αποφευχθεί ο εντοπισμός των όπλων.

Ωστόσο οι αμερικανικές και οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και αξιωματούχοι στη Μέση Ανατολή πιστεύουν πως εξακολουθούν να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα περισσότερα από τα χημικά όπλα της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Όμως «γνωρίζουμε πολύ λιγότερα απ' ό,τι γνωρίζαμε πριν από έξι μήνες για το πού βρίσκονται τα χημικά όπλα», φέρεται να δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Η εφημερίδα επικαλείται επίσης δήλωση ανώτερου αμερικανού αξιωματούχου σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον εκτιμά πως η Δαμασκός διαθέτει 1.000 τόνους χημικών και βιολογικών παραγόντων, «αν και μπορεί να υπάρχουν και περισσότεροι».

Η συριακή κυβέρνηση, η οποία παραδοσιακά αποθήκευε τα περισσότερα από τα χημικά και βιολογικά όπλα της σε λίγες εγκαταστάσεις στη δυτική Συρία, άρχισε πριν από περίπου ένα χρόνο να διασκορπίζει τα όπλα αυτά, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν τώρα πως το οπλοστάσιο έχει μεταφερθεί μέχρι και σε 50 εγκαταστάσεις στη δυτική, τη βόρεια, τη νότια και την ανατολική Συρία.

Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθούν επιθέσεις εναντίον διοικητών της Μονάδας 450, η οποία αποτελείται από αξιωματικούς από την κοινότητα των Αλαουιτών του Άσαντ, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο.

Επίσης δεν υπάρχουν σχέδια να βομβαρδιστούν οι εγκαταστάσεις των χημικών όλων λόγω του κινδύνου τα δηλητηριώδη αέρια να εξαπλωθούν σε περιοχές αμάχων, είπαν αξιωματούχοι στην αμερικανική εφημερίδα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή