Αρχίζει από σήμερα η συλλογή στοιχείων για την πορεία των οικονομικών μεγεθών, αλλά και για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που εγκαταστάθηκαν σε νευραλγικούς τομείς των υπουργείων, ενώ την προσεχή Τρίτη καταφτάνουν και οι επικεφαλής, μία εβδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι αναμένονταν.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που θα είναι ο συντονιστής και ο βασικός συνομιλητής με τους ελεγκτές, καλείται τις προσεχείς μέρες να κλείσει εκκρεμότητες που υπάρχουν για τα δεκάδες προαπαιτούμενα που προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου, καθώς σημαντικός αριθμός εξακολουθεί να εκκρεμεί, καθώς δεν έχουν προωθηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία.
Οι διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της τρόικας θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, με άγνωστο το χρόνο λήξης τους, δεδομένου ότι τα εκκρεμή ζητήματα είναι σημαντικά. Η εκταμίευση της δόσης του Οκτωβρίου, ύψους 1 δισ. ευρώ, είναι το έλασσον, αφού στην ατζέντα υπάρχουν ζητήματα όπως είναι ο προϋπολογισμός του 2014, το νέο Μεσοπρόθεσμο 2014-17, με τα μέτρα και τους στόχους που θα περιέχει, αλλά και τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά.
Στη διάρκεια του ελέγχου θα καταγραφούν από τους δανειστές και οι προοπτικές του δημοσίου χρέους που θα αποτυπωθούν στην νέα έκθεση βιωσιμότητας την οποία θα εκδώσουν και θα προδιαγράψει αφενός το χρηματοδοτικό κενό από τα μέσα του 2014 και μετά, αλλά και την ανάγκη για νέες παρεμβάσεις (νέο κούρεμα κ.λπ.).
«Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα φτάσει στην Αθήνα στις 17 Σεπτεμβρίου», γνωστοποίησε χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται να καταφτάσουν και οι Ματίας Μορς της Ε.Ε. και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Ράις απάντησε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν επισημαίνει πως θα προσφέρουν την απαιτούμενη βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά από αυτό, εφόσον η χώρα εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επιδιώκει να βγάλει από την ατζέντα των συζητήσεων την οποιαδήποτε αναφορά για «νέα μέτρα», που εκτιμά ότι θα έπληττε το κλίμα και την αξιοπιστία της, δεδομένου ότι κυβερνητικά στελέχη έχουν διαβεβαιώσει για το αντίθετο.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγραψε χθες η «Ν», εντάσσεται και η επίσκεψη στις Βρυξέλλες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει από τους επικεφαλής της Ε.Ε. ήπια αντιμετώπιση, σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία δείχνει να σταθεροποιεί τα δημοσιονομικά της και να ρηχαίνει η ύφεση. Θα επισημάνει δε και τον πολιτικό κίνδυνο για το πρόγραμμα, που θα σήμαινε μια αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται η αναβολή της οριστικοποίησης των μέτρων για το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-16, που κανονικά πρόκειται να γίνει στην προσεχή διαπραγμάτευση.
Στην ατζέντα των προαπαιτούμενων υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να επιλυθούν εντός των προσεχών ημερών, όπως είναι:
-
Η ολοκλήρωση της κινητικότητας τουλάχιστον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
-
Η δρομολόγηση των διαδικασιών για την κινητικότητα άλλων 12.500 έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι εντασσόμενοι στην κινητικότητα θα αμείβονται με το 75% των σημερινών αποδοχών τους.
-
Οι απολύσεις 4.000 υπαλλήλων εντός του 2013 και 11.000 το 2014.
-
Ο καθορισμός τριμηνιαίων στόχων για το πρόγραμμα κινητικότητας του 2014.
-
Η οριστικοποίηση των αποφάσεων για την αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ.
-
Το οριστικό σχέδιο για το νέο τέλος ακινήτων που θα εφαρμοστεί το 2014 και θα επιβάλλεται πλέον και στα αγροτεμάχια.
-
Η κατάρτιση του νέου Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]
Αγώνας δρόμου για την κάλυψη των κενών
Κινήσεις κάλυψης των κενών που άφησε η ελλιπής αποστολή στοιχείων από την πλευρά των φορέων του Δημοσίου -στην προκειμένη περίπτωση από ΑΕΙ και ΤΕΙ- πραγματοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει τη νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα τη Δευτέρα.
Στη διαπραγμάτευση αυτή η κυβέρνηση προσανατολιζόταν στο να ξαναζητήσει παράταση, αυτή τη φορά για το κύμα της κινητικότητας/διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου, έχοντας βέβαια ολοκληρώσει το πρώτο κύμα, για το οποίο της δόθηκε προθεσμία πριν από τρεις μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό και μέχρι την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την κατάργηση 2.000 οργανικών θέσεων σε έντεκα υπουργεία, ενώ επισημαίνεται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα, καθώς η ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σχετικών στοιχείων από το ΥΔΜΗΔ βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
Το θέμα που έχει ανακύψει προβληματίζει το υπουργείο, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι η όλη κατάσταση θυμίζει τις περιπέτειες του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν και πάλι δεν είχαν αποσταλεί στοιχεία στο ΥΔΜΗΔ από τα υπουργεία. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, το υπουργείο Παιδείας φέρεται έτοιμο να καλύψει τις υποχρεώσεις του απέναντι στο ΥΔΜΗΔ.
Και αυτή τη φορά εξάλλου οι ΟΤΑ θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξελίξεων. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ζητήσει να του αποσταλούν τα κενά στελέχωσης των υπηρεσιών τους, εκκρεμεί ωστόσο ακόμα το θέμα της αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού τους.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]
Εκτός βασικής ατζέντας του Eurogroup η Ελλάδα
Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να μην περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup, λόγω των γερμανικών εκλογών, ωστόσο στο παρασκήνιο θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις ενώπιον του επόμενου καθοριστικού για τη χώρα διμήνου, που θα πρέπει να βρεθεί λύση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Αυτό επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, ενώ χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος θέλοντας να δώσει και το στίγμα των εξαιρετικά δύσκολων συζητήσεων που θα ακολουθήσουν μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, χαρακτήρισε «ανιαρή» την προηγούμενη αξιολόγηση σε σχέση με αυτήν που θα ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου.
Στη βελγική πρωτεύουσα διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά των εταίρων για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, το οποίο ανέφερε και ο πρόεδρος της Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ στην Ευρωβουλή, επισημαίνοντας ότι «θα βοηθήσουμε τη χώρα μέχρι να σταθεί στα πόδια της», δηλαδή να μπορέσει να βγει στις αγορές.
Ωστόσο, εκείνο που δεν είναι γνωστό αφορά το πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να πάνε οι εταίροι, τόσο στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού όσο και στην επόμενη μεγάλη συζήτηση, που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2014, για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Πολλά θα κριθούν από την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα, αλλά και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει.
Η δόση στην Κύπρο
Στη σημερινή συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν τη χορήγηση της επόμενης δόσης στην Κύπρο, ενώ η εκταμίευση του 1,5 δισ. ευρώ έχει προγραμματιστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η έκθεση συμμόρφωσης της τρόικας επιβεβαιώνει ότι το κυπριακό πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά, τα συμφωνηθέντα μέτρα έχουν εφαρμοστεί και ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα είχαν ήδη εγκριθεί πριν από τη σύναψη του προγράμματος.
Αναφερόμενος στην Τράπεζα Κύπρου, υπενθύμισε ότι έχει εξέλθει από το καθεστώς αναδιάρθρωσης από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ έχει συμφωνηθεί οδικός χάρτης για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και ένας άλλος οδικός χάρτης κατά του ξεπλύματος χρήματος.Για τις άλλες τράπεζες είπε ότι το σχέδιο για την αναδιάρθρωσή τους μέχρι το τέλος του χρόνου έχει μπει σε φάση υλοποίησης.
Τα υπόλοιπα θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση είναι η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ σύντομες συζητήσεις θα γίνουν για τις άλλες δύο μνημονιακές χώρες, δηλαδή την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]