Τα μηνύματα του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013 11:58
UPD:12:04
FOSPHOTOS/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Ενημέρωση «από πρώτο χέρι» και διαμόρφωση του νέου πλαισίου συνεργασίας με τους δανειστές είναι τα ζητούμενα από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες την Τρίτη και τις συναντήσεις του με την ηγεσία της Ε.Ε.. Ο Αντ. Σαμαράς θα ενημερώσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, αλλά και για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό.

Η δημιουργία πλεονάσματος από το 2013, το οποίο το πρόγραμμα υπολόγιζε να υπάρξει το 2014, πρέπει να επιβεβαιωθεί και από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι ως τώρα λένε ότι το πλεόνασμα θα εκτιμηθεί μετά την ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013.

Η επιβεβαίωση του πλεονάσματος όμως εκ των πραγμάτων ανοίγει την συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα, συζήτηση που βάσει του προγράμματος θα έπρεπε να γίνει το 2014. Στο θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στις Βρυξέλλες έτοιμος για να συζητήσει θετικά, αλλά και με αιτήματα. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για μία νέα συμφωνία, όμως θα ξεκαθαρίσει στην ηγεσία της Ε.Ε. ότι νέα συμφωνία δεν μπορεί να σημαίνει νέους όρους, δηλαδή νέα μέτρα (μειώσεις μισθών καισυντάξεων, αύξηση φόρων).

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η κοινωνική και πολιτική πίεση είναι σε οριακό σημείο. καθώς βρίσκονται απέναντι σε μία αναμέτρηση με κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, η οποία έχει και την στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι κάθε φορά που έρχεται στην Αθήνα η τρόικα, οι απαιτήσεις της προκαλούν κοινωνική δυσαρέσκεια. Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι η τρόικα κατά τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου θα ζητήσει βελτίωση των φορολογικών εσόδων, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα. Επομένως η συνεννόηση με τις Βρυξέλες σε πρώτη φάση είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα για την κυβέρνηση.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή