Γνώμη: Τι είδαν οι αγορές;

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 07:00
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Εάν ήταν πραγματικό το πλεόνασμα, ο πρώτος και άμεσος αντίκτυπος θα ήταν στα γνωστά μας spreads, τα οποία θα κατέρρεαν. Στάθηκαν όμως στο ύψος τους, άρα η έξοδος στις αγορές αργεί ακόμη.

Στην περίπτωση που τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, για το πρωτογενές πλεόνασμα, έχουν κάποια επαφή με τη δημοσιονομική πραγματικότητα, τα μνημόνια τελειώνουν άμεσα, τώρα και η τρόικα έρχεται μεθαύριο για να μας αποχαιρετήσει και να μας ευχαριστήσει για τη συνεργασία.

Με πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο και με ανείσπρακτο το μεγαλύτερο μέρος του φόρου εισοδήματος και των φόρων ακινήτων, η χώρα εισέρχεται στον ενάρετο δημοσιονομικό κύκλο, ξεκινά να αποπληρώνει τα δάνεια και είναι έτοιμη να βγει στις αγορές για δανεισμό με χαμηλά επιτόκια.

Δυστυχώς για το υπουργείο Οικονομικών, την κυβέρνηση και κυρίως τους πολίτες αυτής της χώρας, είμαστε πολύ μακριά από τις στιγμές αυτές. Και είναι ακατανόητο γιατί η κυβέρνηση επενδύει επικοινωνιακά σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι τελικά -και το ξέρουν- πρωτογενές έλλειμμα. Μια απλή ματιά στους πίνακες που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στις προσθαφαιρέσεις ορισμένων μεγεθών, καθιστούν εμφανές το πρωτογενές έλλειμμα.

Αλλωστε, εάν ήταν πραγματικό το πλεόνασμα, ο πρώτος και άμεσος αντίκτυπος θα ήταν στα γνωστά μας spreads, τα οποία θα κατέρρεαν. Στάθηκαν όμως στο ύψος τους, άρα η έξοδος στις αγορές αργεί ακόμη. Θα αργήσουν επίσης και οι ξένοι επενδυτές, που δεν φαίνεται να κάνουν «ουρά» στην πόρτα της Ελλάδας. Πίσω από την επικοινωνιακή αυτή εκστρατεία κρύβεται η ανάγκη να εμφανιστεί μια «επιτυχία» της μνημονιακής πολιτικής και να δοθεί μια ελπίδα σε νοικοκυριά και επιχειρηματίες, πως τα δύσκολα πέρασαν και η έξοδος από την κρίση είναι κοντά.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν πως ο κόσμος θα δεχτεί εύκολα κάποια ενδεχόμενα νέα μέτρα, όπως για παράδειγμα την επιμήκυνση της επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και τα μέτρα τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, για τη διετία 2015-16, που η τρόικα θέλει να αποφασιστούν τώρα. Εάν εμφανιστεί, ότι η έξοδος από την κρίση είναι κοντά, εκτιμούν πως οι αντιδράσεις θα είναι ήπιες και θα αποτραπούν και ενδεχόμενες ανταρσίες κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι θα κατηγορηθούν πως υπονομεύουν την προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Υπάρχει και ο αντίλογος και ο κίνδυνος, να εγκλωβιστούν από το ίδιο τους το «επικοινωνιακό πλεόνασμα». Εάν χρειαστεί -που είναι βέβαιο- να επιβληθούν νέα μέτρα, λογικά θα αντιτείνουν πολίτες και βουλευτές: «Αφού έχουμε πλεονάσματα, τι τα θέλετε τα νέα μέτρα;». Και όχι μόνο αυτό, αλλά ήδη πιέζουν και για παροχές. Οσο για την τρόικα, δεν θα αντιδράσει ιδιαίτερα, γιατί κι αυτή θέλει το τεχνητό πλεόνασμα ως επιβεβαίωση της πολιτικής της.

Π. Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα