Eurobank: Παραμένει η αβεβαιότητα για τα έσοδα

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 16:36
UPD:16:57
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε σχέση με τον αντίστοιχο στόχο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ2013-16) το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένο κατά 68,8%.

Ικανοποιητική κρίνει η Eurobank την εξέλιξη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης, σημειώνει ωστόσο πως παραμένει η αβεβαιότητα για τα έσοδα.

Στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία», η τράπεζα αναφέρεται στα στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013, σύμφωνα με τα οποία, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση ήταν ελλειμματικό κατά 2,4 δισ. ευρώ, μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατά 80,4%.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο στόχο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ2013-16) το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένο κατά 68,8%.

Το πρωτογενές ισοζύγιο της κεντρικής κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013 ήταν θετικό (πρωτογενές πλεόνασμα) και διαμορφώθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ. Συνεπώς, στο οκτάμηνο του 2013 έχουμε μια εμφανή βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου τόσο σε ετήσια βάση όσο και σε σχέση με τον αντίστοιχο στόχο του ΜΠΔΣ2013-16, παρατηρούν οι αναλυτές της Eurobank.

«Η βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου της κεντρικής κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013 είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική. Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το σύνολο του 2013», αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος σύμφωνα με το ΜΠΔΣ2013-16 είναι για πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 0,3% του ΑΕΠ για το 2013. Σύμφωνα με τη Eurobank, το κρίσιμο σημείο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων μέχρι το τέλος του 2013. Με δεδομένη την παράταση της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τις καθυστερήσεις στην αποστολή των ειδοποιήσεων για φόρους ακίνητης περιουσίας προηγούμενων ετών (ΦΑΠ2011-12) η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα κριθεί κυρίως από την δυνατότητα των φορολογουμένων να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα