Γερμανία: «Αναπόφευκτο» το κούρεμα, λέει ο καθηγητής Γιοργκ Ρόχολ

Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013 10:47
UPD:11:59
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο κ. Ρόχολ υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει καταγράψει ο ελληνικός προϋπολογισμός μέχρι τον Ιούλιο απέχει μακράν από το να καλύψει και τις πληρωμές των επιτοκίων.

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο δηλώνει στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο καθηγητής Γιοργκ Ρόχολ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα παραμένει το μεγαλύτερο δανειακό ρίσκο, καθώς το χρέος της χώρας έχει ξεπεράσει το 170% του ΑΕΠ για το 2013.

Ο κ. Ρόχολ υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει καταγράψει ο ελληνικός προϋπολογισμός μέχρι τον Ιούλιο απέχει μακράν από το να καλύψει και τις πληρωμές των επιτοκίων. Γι' αυτό είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη μία αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το ήμισυ των χρεών», κάτι που για τη Γερμανία θα μεταφραζόταν σε «διψήφιο νούμερο σε δισεκατομμύρια ευρώ».

Από την πλευρά του ο Χένινγκ Κλοντ από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου δηλώνει στην ίδια εφημερίδα ότι σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις του, οι δημόσιοι πιστωτές θα ήταν υποχρεωμένοι να παραιτηθούν από το 65% των δανείων τους προς την Ελλάδα.

«Υποθέτω ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μας ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο κούρεμα», σημειώνει ο καθηγητής Κλοντ.

CNN: Τρεις λόγοι για τους οποίους το πλεόνασμα στην Ελλάδα είναι πλασματικό

«Πλασματικό» θεωρεί τον πλεονασματικό προϋπολογισμό της Ελλάδας για το πρώτο επτάμηνο του έτους ο αρθρογράφος του CNN, Νιν Χάι Τσενγκ, θεωρώντας ότι δεν αντανακλά την οικονομική πραγματικότητα στη χώρα.

Ο αρθογράφος στηρίζει την εκτίμησή του αυτή σε τρεις λόγους. Καταρχάς, πλεόνασμα δεν σημαίνει χρήματα στα ταμεία του κράτους, καθώς πρόκειται για πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σημαίνει ότι εξαιρούνται οι πληρωμές των τόκων έναντι του υπέρογκου χρέους της χώρας.

Δεύτερον, το χρέος της Ελλάδας παραμένει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, τα οποία το καθιστούν μη βιώσιμο παρά το χαμηλό επιτόκιο που καταβάλει η χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ντέιβιντ Μπάιμ, καθηγητή Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το χρέος καθίσταται μη βιώσιμο καθώς σήμερα ανέρχεται σε 157% επί του ΑΕΠ και αναμένεται να εκτιναχθεί στο 171% ως το τέλος του έτους.

Τρίτον, η περικοπή των δαπανών από το ελληνικό κράτος έχει τεράστιο κόστος για την ελληνική οικονομία, η οποία συρρικνώνεται φέτος για έκτο συνεχές έτος. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, έντονες αμφιβολίες διατυπώνονται κατά πόσο η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014.

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα