«Δεν υπάρχει λόγος αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος» επιμένει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη εμπιστευτικού εγγράφου της Bundesbank που περιήλθε στην κατοχή του περιοδικού «Der Spiegel», όπου η γερμανική κεντρική τράπεζα εκφράζει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας, το αργότερο στις αρχές του 2014.
Επιπλέον η Bundesbank φαίνεται να διατυπώνει αμφιβολίες για την υλοποίηση του προγράμματος, αλλά ακόμα και για τη θέληση της Ελλάδας να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Αντικρούοντας το εν λόγω έγγραφο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι μόλις πρόσφατα η τρόικα είχε εξετάσει εμπεριστατωμένα την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και είχε αποφανθεί ότι η Ελλάδα εκπληρώνει όλα τα κριτήρια.
«Γι' αυτό το υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπει λόγο συζήτησης για οποιαδήποτε προσαρμογή ή αλλαγή» δηλώνει η εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα όπως αυτό έχει συμφωνηθεί. Υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν ήδη υποσχεθεί περαιτέρω υποστήριξη προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το «Spiegel», στο έγγραφό της η Bundsbank χαρακτηρίζει ως «εξαιρετικά υψηλούς» τους κινδύνους που συνδέονται με το υφιστάμενο πρόγραμμα στήριξης, ενώ εκφράζει «σημαντικές αμφιβολίες» ως προς τη βούληση της Ελλάδας να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Δεν παραλείπει επίσης, να ασκήσει κριτική στην απόφαση των Ευρωπαίων να εγκρίνουν την εκταμίευση 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας, κάνοντας λόγο για κίνηση στηριζόμενη σε «πολιτικά κίνητρα», η οποία δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα για την πορεία του προγράμματος.
Κρίνεται εξάλλου πως η συνολική απόδοση της ελληνικής κυβέρνησης «δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική», παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Μέρκελ, έχουν επανειλημμένα εξάρει την προσπάθεια προώθησης μεταρρυθμίσεων.
Η γερμανική κεντρική τράπεζα αναφέρει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «είναι βέβαιο πως θα συμφωνήσουν σε νέο πρόγραμμα, έως τις αρχές της επόμενης χρονιάς το αργότερο».
Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και ηγετικό στέλεχος του συγκυβερνώντος κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), Ράινερ Μπρούντερλε, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επαναλαμβάνει ότι «δεν βλέπει την ανάγκη» για νέο κούρεμα του χρέους στην Ελλάδα.
Οπως επισημαίνει, η τρόικα έχει ήδη λάβει μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα και αυτό που προέχει τώρα είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων από την ελληνική πλευρά.
Σύμφωναμε τον ίδιο, η ρίζα του κακού για τη χώρα μας εντοπίζεται στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ενώ υποστηρίζει ότι επί χρόνια η Ελλάδα ζούσε «πάνω από τις δυνατότητές της».
Σαφή πρόοδο, αλλά και καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα διαπιστώνει, από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκίντερ Ετινγκερ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», ενώ διαμηνύει ότι τα σενάρια για χρηματοδοτικό κενό και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους «δεν ωφελούν κανέναν».
Ο γερμανός Επίτροπος, αν και αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλλει η ελληνική πλευρά, επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα σε μέτωπα όπως ο περιορισμός του Δημοσίου και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Εκφράζει, πάντως, αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα και στα πεδία αυτά, καθώς και ότι, το αργότερο στις αρχές του 2014, ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα.
Υπενθυμίζεται ότι, σε παλαιότερη συνέντευξή του, είχε επισημάνει ότι, την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο νέου κουρέματος, σε περίπτωση εμφάνισης πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο Επίτροπος της Ε.Ε. αναφέρεται και στο ενδεχόμενο μελλοντικών προγραμμάτων στήριξης χωρών της Ευρωζώνης, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν θα χρειάζεται να συμμετάσχει σε αυτά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο και έχει έλθει σε ευθεία σύγκρουση με την Κομισιόν το τελευταίο διάστημα.
Οπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι σε θέση να σηκώσουν μόνες το βάρος ενός προγράμματος στήριξης».
Κατά την άποψή του δικαίως υπάρχουν φωνές, οι οποίες διερωτώνται για ποιο λόγο η «πλούσια» Ευρώπη απορροφά σήμερα το 60% των πόρων στήριξης του ΔΝΤ.
«Σύντομα η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια» εκτιμά και ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DWI) -και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ- Μαρσέλ Φράτσερ.
«Φαίνεται ότι δεν ήταν και πολύ σωστοί οι υπολογισμοί της τρόικας, εάν αποδειχθεί ότι χρειάζονται και πάλι περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα» γράφει ο αναλυτής της Commerzbank Λουτς Κάρποβιτς σε σχόλιό του για το πρακτορείο Reuters.
«Όλοι μιλούν για κούρεμα, εκτός από το Βερολίνο» σχολιάζει η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού οικονομικού περιοδικού Wirtschaftswoche. Σε ρεπορτάζ για την ελληνική οικονομία σημειώνεται η συνεχής άνοδος της ανεργίας, αλλά και η εντυπωσιακή ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού για το 2013, η οποία όμως, όπως επισημαίνει το περιοδικό, δεν μπορεί ούτε να εκσυγχρονίσει τις απαρχαιωμένες δομές της οικονομίας ούτε να αναπληρώσει την καθίζηση της εσωτερικής ζήτησης.
Πηγές: Ναυτεμπορική / DW / DPA / Reuters / Der Spiegel / Wirtschaftswoche