Κίνα: Προς χαλάρωση των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων

Στόχος η απελευθέρωση της διακίνησης του γουάν
Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 15:26
UPD:15:34
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Την πλήρη χαλάρωση των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό εξετάζει η Κίνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να απελευθέρωση τη διαπραγμάτευση του γουάν, σύμφωνα με τους Financial Times.

Μία τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε στις επιχειρήσεις, τους επενδυτές και τα φυσικά πρόσωπα να διαπραγματεύονται το γουάν σε όλη την Κίνα χωρίς ουσιαστικά εμπόδια και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει το κινέζικο νόμισμα να ανταγωνιστεί επάξια το δολάριο.

Σε συνέδριο που είχαν οργανώσει εφέτος τον Μάρτιο από κοινού η κεντρική τράπεζα της Κίνας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο Γενικός Διευθυντής του κρατικού Οργανισμού για τη διαχείριση Ξένου Συναλλάγματος Γκουάν Τάο -που είναι επίσης ο αρχιτέκτονας της συναλλαγματικής μεταρρύθμισης της χώρας- δήλωσε ότι το Πεκίνο πρέπει να ακολουθήσει μία διαδικασία δύο σταδίων για τη χαλάρωση των περιορισμών στο νόμισμά της.

«Η Κίνα θα μπορούσε να επιτύχει μία βασική ή μερική μετατρεψιμότητα του γουάν σε λίγα χρόνια», δήλωσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η βασική μετατρεψιμότητα θα σήμαινε μία «δραματική» χαλάρωση των ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων. «Μετά από άλλα δύο χρόνια, η Κίνα θα μπορούσε να ανακοινώσει την πλήρη μετατρεψιμότητα του γουάν», πρόσθεσε.
  
Ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Ζου Σιάο Τσουάν δήλωσε, όπως καθίσταται σαφές από τα πρακτικά του συνεδρίου: «Η θέληση της Κίνας και η αποφασιστικότητά της να κινηθεί προς αυτό τον στόχο (της μετατρεψιμότητας του νομίσματος) είναι πολύ σαφής». Ωστόσο, δύο ξένοι σύμβουλοι που μετείχαν στο συνέδριο, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ για την Ασία, εξέφρασαν ανησυχία ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορεί, αν εφαρμοστούν πολύ γρήγορα, να θέσουν σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα