Κίνα: Στα χαμηλά εννέα μηνών η βιομηχανική παραγωγή

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 11:31
UPD:11:45
REUTERS/WILLIAM HONG

Στα χαμηλά εννέα μηνών υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο στην Κίνα, επιτείνοντας τις ανησυχίες ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το β’ τρίμηνο με ρυθμό μεγαλύτερο από αυτόν που αναμενόταν.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της HSBC, ο δείκτης PMI τον Ιούνιο υποχώρησε στις 48,3 μονάδες, από 49,2 μονάδες τον Μάιο, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στις 47,1 μονάδες, υποχωρώντας στα χαμηλά 10 μηνών, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ζήτηση παρουσιάζει εξασθένηση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Το 2012 η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών και για το φετινό έτος, τα στοιχεία που προκύπτουν είναι κατώτερα των προσδοκιών. Η εξασθένηση αυτή ενισχύει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική.

«Οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις σε στοιχεία ενεργητικού σταθερού εισοδήματος παρουσιάζουν εξασθένηση αλλά όχι δραματική πτώση, ενώ η προσφορά θέσεων εργασίας εξακολουθεί να υπερβαίνει τη ζήτηση», σχολιάζει στο Reuters ο Ζανγκ Ζιουέι από τη Nomura International στο Χονγκ Κονγκ.

«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υποστεί τις βραχυχρόνιες συνέπειες προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους της πολιτικής της, όπως είναι ο περιορισμός των χρηματοοικονομικών κινήτρων και η διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα