Κίνα: Έρευνα αντιντάμπινγκ για τα κρασιά της Ε.Ε.

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 12:29
UPD:13:05
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Την έναρξη έρευνας αντιντάμπινγκ για τα εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση κρασιά ανακοίνωσε το Πεκίνο, μια ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει δασμούς στους κινεζικούς φωτοβολταϊκούς συλλέκτες.

«Η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαδικασία αντιντάμπινγκ για τα κρασιά της Ε.Ε.», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» είχε προειδοποιήσει ότι οι «τιμωρητικοί» φόροι που ανακοίνωσε η Ε.Ε. «δεν ήταν πιθανό να προκαλέσουν μια φιλική αντίδραση από την πλευρά της Κίνας». Σύμφωνα με το πρακτορείο, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να «εκτροχιάσει» τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την επιβολή δασμών στους κινεζικούς φωτοβολταϊκούς συλλέκτες, παρά τους δισταγμούς πολλών χωρών της Ε.Ε. και τους φόβους για εμπορικά αντίποινα από την Κίνα.

REUTERS

Η Κομισιόν αποφάσισε να επιβάλει από τις 6 Ιουνίου δασμούς κατά 11,8%, οι οποίοι θα αυξηθούν στο 47,6% δυο μήνες αργότερα εάν η Επιτροπή δεν καταλήξει σε μια συμφωνία με το Πεκίνο.

Καταδικάζει το Παρίσι την απόφαση

Το γαλλικό υπουργείο Εμπορίου καταδίκασε την απόφαση της Κίνας να ξεκινήσει την έρευνα, χαρακτηρίζοντας μη ενδεδειγμένη την ενέργεια αυτή και προειδοποίησε ότι η Γαλλία θα υπερασπιστεί τους παραγωγούς της.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την απόφαση αυτή. Θεωρούμε μη ενδεδειγμένο και κατακριτέο τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Παρίσι θα είναι σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για την ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα