Σε στάδιο σχεδιασμού η δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων

Έγγραφο του υπουργού Οικονομικών
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 11:22
UPD:11:31

Την δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών «εφόσον το εγχείρημα κριθεί βιώσιμο και ωφέλιμο για την εθνική οικονομία», σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κ. Κατσαφάδου στη Βουλή.

Σύμφωνα μάλιστα με συνημμένα έγγραφα, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο επεξεργάζονται και σχεδιάζουν την δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα αφορά στη λειτουργία της αγοράς εμπορευμάτων αλλά και των προϊόντων που θα την απαρτίζουν.

Το ΧΑΑ στο έγγραφό του ενημερώνει τη Βουλή ότι «σε προηγούμενο χρόνο εκπόνησε μια προμελέτη σχετικά με τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων με βασικό προϊόν διαπραγμάτευσης το ελαιόλαδο», ενώ «μελέτησε και άλλα αντίστοιχα παραδείγματα στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά κυρίως και τις εξελίξεις και προοπτικές διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων ρύπων, ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τα οποία και αυτά εντάσσονται στα Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων».

Σύμφωνα με το ΧΑΑ «κομβικό σημείο επιτυχίας του εγχειρήματος, είναι η δημιουργία ενός επιτυχημένου από πλευράς κόστους και ποιότητας, δικτύου αποθηκών και γραφείων πιστοποιήσεως, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί και εξασφαλιστεί η φυσική παράδοση (physical delivery) των προϊόντων».

Το ΧΑΑ συνεργάζεται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τους ενδιαφερόμενους φορείς, τα Πιστωτικά Ιδρύματα και χρηματιστηριακές και τα εμπορικά επιμελητήρια, ενώ πρόσφατα συναντήθηκε με το προεδρείο του ΕΒΕΠ με το οποίο συμφώνησε να συνταχθούν 2 τεχνικές μελέτες για την ανάλυση και παρουσίαση των διαδικασιών διάθεσης και εμπορίας "scrap".

Από την πλευρά της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι σε συνεργασία με το ΧΑΑ εκπονείται μελέτη για τη δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων προϋπήρχε, όμως ανεστάλη καθώς υπολειτουργούσε.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα