Κίνα: Κάτω από τις προσδοκίες η βιομηχανική παραγωγή

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 14:27
UPD:14:45
REUTERS/CHINA DAILY

Κατώτερα από τις προσδοκίες ήταν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα τον Απρίλιο, γεγονός που αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε με ρυθμό 9,3% σε μηνιαία βάση, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 9,5%. Ωστόσο, τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τον Μάρτιο, όπου ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής είχε υποχωρήσει στα χαμηλά επτά μηνών.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το επόμενο βήμα των αρμοδίων χάραξης πολιτικής στην Κίνα, καθώς ήδη εφαρμόζεται στη χώρα χαλαρή νομισματική πολιτική. Επιπλέον, η άνοδος στις τιμές των κατοικιών περιπλέκει την κατάσταση, το οποίο σημαίνει ότι ίσως το Πεκίνο λάβει περιορισμένα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.

«Η οικονομική δραστηριότητα παραμένει ασθενής», σχολιάζει στο Reuters ο Λιανγκ Γιουσάι, κορυφαίος οικονομολόγος της κυβερνητικής δεξαμενής σκέψης «Κρατικό Κέντρο Πληροφοριών» στην Κίνα. «Αναμένουμε το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο να αυξηθεί με ρυθμούς 7,8 - 7,9%, εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα τόνωσης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα