Ανοίγουν νέα μέτωπα στην υλοποίηση του προγράμματος

Εκτός από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, προστέθηκαν και τα ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ και στα Ταμεία
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 07:00
UPD:07:13
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, Κλάους Μαζούχ, από την ΕΚΤ (δεξιά), και Ματίας Μορς, από την Ε.Ε., εξέρχονται του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ολα τα κρίσιμα θέματα και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τέθηκαν επί τάπητος στη διάρκειας τεσσάρων ωρών συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, με τους επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Στα ήδη γνωστά ζητήματα, τα οποία αφορούν στην υστέρηση των εσόδων και γενικότερα στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, προστέθηκαν, εκτός από τις μεγάλες αντιστάσεις που συναντά το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων που υπηρετούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και η αποτυχία του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και εκτιμήσεις για εκτίναξη του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, που δημιουργούν νέο δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013-2014, γεγονός το οποίο ενδέχεται να σημαίνει πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα.

Ολα αυτά τέθηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος παρίστατο σε αυτήν, και θα συζητηθούν εκ νέου με την επιστροφή της τρόικας, στις αρχές Ιουλίου.

«Πρόοδος»

«Ολα τα θέματα είναι ανοικτά. Υπήρξε σημαντική πρόοδος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η δήλωση του ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα

Ανέφερε, επίσης, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπήρξαν συζητήσεις για την ΕΡΤ, ενώ, αναφερόμενος στο αν υπάρχει σχέδιο επαναπρόσληψης των 2.500 εργαζομένων της ΕΡΤ, απάντησε «θα τα δούμε σήμερα αυτά», αναφερόμενος στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πρωθυπουργού με την τρόικα, υπήρξε μια εκτενής συζήτηση για το πώς μπορούν να καλυφθούν διάφορα κενά που υπάρχουν.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής της τρόικας, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι με το οικονομικό επιτελείο, έθεσαν υπόψη πλήθος παρεμβάσεων για πιο σφικτό προϋπολογισμό, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών και αυτόματη διόρθωση των επικουρικών συντάξεων.

REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

 

Εκτός από τον ακριβή υπολογισμό και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, η ηγεσία των ελεγκτών έχει ανοίξει και τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων -δημοσιονομικού χαρακτήρα- στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και το Σεπτέμβριο.

Στις υποχρεώσεις αυτές, όπως είναι φυσικό, μεγάλο μέρος αφορά στην ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Στον τομέα αυτόν, τα συναρμόδια υπουργεία έχουν καθυστερήσει το νομοσχέδιο το οποίο θα προχωρούσε στην αναμόρφωση των φορολογικών ποινών και που θα έπρεπε να είναι σε διαβούλευση από το Μάιο, ώστε να ψηφιστεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Στην ίδια κατεύθυνση, το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να παρουσιάσει το νέο κώδικα απεικόνισης συναλλαγών μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση μέτρων που καταγράφονται στο μνημόνιο, μεταξύ των οποίων:

  • Για τα Ταμεία. μέχρι και το τέλος του μήνα οι Αρχές θα πρέπει να δημιουργήσουν μια ειδική ομάδα εργασίας, για να εξετάσει το απόθεμα ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΚΑ). Η ομάδα θα πρέπει να αξιολογήσει την εισπραξιμότητα, και να εντοπίσει εισπράξιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές για τη μεταφορά τους στο νέο ενιαίο φορέα είσπραξης.
  • Μέχρι και το Σεπτέμβριο θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συνεχή ισορροπία μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών, μεταφέροντας νωρίτερα (τον Ιούνιο του 2014 αντί για τις αρχές του 2015) την έναρξη ισχύος του δεσμευτικού μηχανισμού. Αυτό σημαίνει ότι, αν υπάρχει απόκλιση στις ασφαλιστικές εισφορές που εισπράττουν τα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει να γίνονται διορθώσεις (περικοπές) από τις επικουρικές συμβάσεις.
  • EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
    Μέχρι και το Σεπτέμβριο, επίσης, θα πρέπει να γίνουν μελέτες πιθανών αλλαγών στο σύστημα των κοινωνικών εισφορών και θα προταθούν αντίστοιχα σχέδια δράσης.
  • Το ίδιο διάστημα, θα πρέπει να γίνουν μελέτες για συνταξιοδοτικά προγράμματα του πρώτου πυλώνα σε εταιρείες όπου οι εισφορές για τέτοια προγράμματα υπερβαίνουν τους συντελεστές των κοινωνικών εισφορών για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα σε αντίστοιχες εταιρείες / τομείς που καλύπτονται από το ΙΚΑ, και παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις για τη μείωση των κοινωνικών εισφορών.
  • Θα πρέπει να εξορθολογιστεί το σύστημα αναφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013.
  • Θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς το αυστηρότερο οι κυρώσεις για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας μέχρι τον Ιούλιο του 2013, ώστε οι αλλαγές να ενσωματωθούν στον Εργατικό Κώδικα που βρίσκεται στο στάδιο της κατάρτισης.
  • Μέχρι και το Σεπτέμβριο, θα πρέπει να προχωρήσει στην αυτόματη μείωση της μέγιστης τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων προέλευσης, όταν η πατέντα τους (περίοδος αποκλειστικότητας) λήγει («εκτός πατέντας» επώνυμα φάρμακα) στο 50 τοις εκατό της τιμής που είχαν κατά τη στιγμή της λήξης της πατέντας. Περαιτέρω μείωση θα επιτευχθεί με τη σύνδεση των εκτός πατέντας φαρμάκων με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, περιοδικά αναθεωρητέων με τον τιμοκατάλογο.
  • Μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2013 και σε διαβούλευση με την Ε.Ε./EKT/ΔΝΤ, το ΥΠΟΙΚ, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις εμπορικές τράπεζες, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για να βοηθήσει τους οφειλέτες σε δυσχέρεια. Θα τεθεί σε ισχύ, μόλις τεθούν σε εφαρμογή οι απαραίτητοι κανονισμοί για την εφαρμογή του, δηλαδή έως και τον Αύγουστο του 2013. Το μέτρο βρίσκει εφαρμογή στο σχέδιο για την ελάφρυνση των πιεσμένων νοικοκυριών που έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια.
  • Μέχρι και το τέλος Αυγούστου, θα πρέπει να υπάρξει νομοθεσία για την εκκαθάριση του συνόλου των «κόκκινων» δανείων των εμπορικών τραπεζών, γεγονός που θέτει σε πρώτο πλάνο και το θέμα του «ξεπαγώματος» των πλειστηριασμών.
  • Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να αξιολογήσει, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013, με τη βοήθεια ανεξάρτητων τρίτων και σε διαβούλευση με την Ε.Ε./EKT/ΔΝΤ, την αποτελεσματικότητα των καθιερωμένων πλαισίων και πολιτικών για την αντιμετώπιση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού των εμπορικών τραπεζών.

Σε πλήρη λειτουργία

Μέσα στο καλοκαίρι, θα πρέπει, σύμφωνα με το μνημόνιο, να μπει σε πλήρη λειτουργία η νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και να συσταθούν όλες οι επιμέρους μονάδες ελέγχου, μη εξαιρουμένης και αυτής η οποία θα ξεχωρίσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να εντοπιστεί τι ποσό από αυτά είναι εισπράξιμα.

Εναρμόνιση διατάξεων δημοσιονομικού συμφώνου

Η τρόικα έχει βάλει στο τραπέζι και διαβουλεύεται με το υπουργείο Οικονομικών θέματα που αφορούν τη δημοσιονομική διαχείριση και συγκεκριμένα μέχρι και τον Αύγουστο η κυβέρνηση πρέπει να θεσπίσει την απαραίτητη νομοθεσία για την εναρμόνιση των διατάξεων του Δημοσιονομικού Συμφώνου με τον προϋπολογισμό. Στόχος της αλλαγής είναι η καθιέρωση ενός διαρθρωτικού κανόνα ισολογισμού του προϋπολογισμού με αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης. Ειδικότερα ο νέος οργανωτικός νόμος για τον προϋπολογισμό θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Καθορισμένα ανώτατα όρια δαπανών για τα κύρια υπουργεία και τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης κάθε χρόνο ένα ανώτατο όριο για ένα επιπλέον έτος ,ενώ τα ήδη καθορισμένα ανώτατα όρια (δηλαδή για τα δύο πρώτα έτη της κυλιόμενης τριετούς περιόδου που καλύπτεται από τα ανώτατα όρια) θα παραμείνουν όπως καθορίστηκαν.
  • Δεσμευτικούς ετήσιους στόχους ισολογισμού του προϋπολογισμού για την τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Να προσδιορίσει τους στόχους απόδοσης για ΔΕΚΟ.
  • Να περιέχει προβλέψεις για το εκ των προτέρων πάγωμα του 10% των διακριτικών πιστώσεων ανά γραμμή του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο της ΜΠΔΣ. Οι παγωμένες πιστώσεις θα αποδεσμευτούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους κατόπιν τηρήσεως των δημοσιονομικών στόχων. Η πρώτη εφαρμογή θα πρέπει να αφορά τον προϋπολογισμό του 2014.
  • Να θεσπίζει κανόνα εσόδων για τη γενική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο τουλάχιστον το 30% των εκτάκτων εσόδων άνω του στόχου θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ μέχρι 70% θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν το επόμενο έτος από την κυβέρνηση για να στηρίξει προσωρινές πολιτικές με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής αυτομάτως, κατόπιν επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα