Εφ' όλης της ύλης η συνάντηση Γ. Στουρνάρα - τρόικας

Το απόγευμα η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 11:01
UPD:14:43
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα συναντηθούν στις 18.00 στο Μέγαρο Μαξίμου οι επικεφαλής της τρόικας

Οι εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ και τη χθεσινή συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, το θέμα μείωσης στο ΦΠΑ της εστίασης, αλλά και ο νέος φόρος επί των ακινήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. 

Το απόγευμα, στις 18.00, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί η παρουσία των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, με το ακριβές χρονοδιάγραμμα της αποστολής των εκπροσώπων των δανειστών να αναμένεται να καθοριστεί μετά την απογευματινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο ενδέχεται οι επικεφαλής της τρόικας να επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την προσεχή Πέμπτη, στην οποία θα παραβρεθούν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Παράλληλα, υπάρχουν και τεχνικής φύσεως ζητήματα που ενδέχεται να παρατείνουν την παρουσία της τρόικας, όπως, για παράδειγμα, η προγραμματισμένη απουσία στο εξωτερικό του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Ένα από τα βασικά «αγκάθια» των συζητήσεων, το οποίο τέθηκε και στη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, είναι το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, που ενδέχεται να προκύψει λόγω του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως έχει συσταθεί ειδική επιτροπή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, όπου εξετάζονται τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, για τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζητήθηκαν η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η υλοποίηση των μέτρων της περιόδου 2013- 2014, καθώς και το θέμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ. Το οικονομικό επιτελείο έθεσε και το ζήτημα της μείωσης για ένα εξάμηνο του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για το οποίο η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη, καθώς εξετάζει τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Πάντως στην προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών την περασμένη Κυριακή η τρόικα εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο μείωσης στο ΦΠΑ της εστίασης, αλλά και επικριτική για το γεγονός ότι ο νέος φόρος ακινήτων είναι ακόμη στα «σενάρια».

Σε ό,τι αφορά στο ΦΠΑ σημείωσαν αφενός ότι ήδη οι εισπράξεις από έμμεσους φόρους υπολείπονται σημαντικά του στόχου που έχει τεθεί από το πρόγραμμα και αφετέρου ότι η μείωση - έστω και πιλοτικά - του ΦΠΑ μόνο για την εστίαση δεν είναι σίγουρο ότι θα μεταφραστεί σε περισσότερα έσοδα.

Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η τρόικα είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δυσαρεστημένη από το γεγονός ότι η διακομματική επιτροπή, που ασχολείται εδώ και περίπου 8 μήνες με το θέμα, δεν έχει καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα με τη μορφή ενός νομοσχεδίου που να διασφαλίζει τις αναμενόμενες εισπράξεις των 3,2 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο φόρο.

Τελεσίγραφο για τις αποκρατικοποιήσεις

Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν χθες πεντάωρη σύσκεψη με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν για την πορεία του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

Η τρόικα αναμένεται να επιβάλει ριζικές λύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά από το Σεπτέμβριο, δίνοντας ένα χρονικό περιθώριο ώς τότε να απορροφηθεί η πολιτική πίεση που έχουν δημιουργήσει η αποτυχία της ΔΕΠΑ και το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και για να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα στο μέτωπο των εσόδων.

Παρά τις πιέσεις που υπήρξαν για εκτίμηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις (που αποτελεί και μια από τις δημοσιονομικές παραδοχές του προγράμματος), οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν πήραν σαφή απάντηση. Και οι δύο πλευρές, πάντως, συμφώνησαν ότι ο στόχος για 1 δισ. ευρώ έσοδα αποκρατικοποιήσεων μέχρι και το Σεπτέμβριο βρίσκεται ακόμη σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα παρότι δείχνει πως δυσανασχετεί σε καθυστερήσεις και ανατροπές, διατηρεί προς το παρόν χαμηλούς τόνους και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων αναβάλλοντας ριζικές λύσεις για το Σεπτέμβριο. Στο ενδιάμεσο θα δεχθεί μια μεταβατική αναθεώρηση του προγράμματος που θα συμφωνήσει τις επόμενες μέρες το ΤΑΙΠΕΔ με το υπουργείο Οικονομικών. 

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στις δύο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, πάνω στις οποίες βασίστηκε το πρόγραμμα του 2013, του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ. Στο θέμα του ΟΠΑΠ δεν υπάρχει ακόμη εξέλιξη με δεδομένη τη διαφορά που έχει προκύψει μεταξύ της ΕΜΜΑ DELTA με την Intralot  για τη σύμβαση που υπέγραψε μεσούσης της κρίσης με τον ΟΠΑΠ. Το θέμα αυτό έχει καθυστερήσει και την είσπραξη των 190 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση της διαχείρισης της εταιρείας κρατικών λαχείων στην κοινοπραξία ΟΠΑΠ Ιntralot.

Τα στελέχη του ταμείου διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης ούτε στη συμφωνία με τα κρατικά λαχεία ούτε και με τον ΟΠΑΠ, παρότι δεν δεσμεύτηκαν για το χρόνο υπογραφής των τελικών συμβάσεων. Στο - πιο πρόσφατο - θέμα της ΔΕΠΑ παραδέχθηκαν ότι αιφνιδιάστηκαν από την ξαφνική αποχώρηση της Gazprom. Τόνισαν, πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει (με άγνωστο χρονικό ορίζοντα) για την προσφορά της Socar για τη ΔΕΣΦΑ πάνε καλά και θα καλύψουν ένα μέρος από το τίμημα που αναμενόταν από τη ΔΕΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα