Ιρλανδία: «Πράσινο» από ΔΝΤ για τη νέα δόση

Το Ταμείο εκτιμά ότι η χώρα είναι εντός των στόχων
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 11:01
UPD:12:05
REUTERS/ISSEI KATO

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δέκατης δόσης του προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας της Ιρλανδίας, ύψους 1,27 δισ. δολαρίων, άναψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), επισημαίνοντας ότι η χώρα είναι εντός των στόχων που είχαν τεθεί.

Το ΔΝΤ εποπτεύει - μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) - το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 85 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, ενώ τα κεφάλαια που έχει δανείσει μέχρι στιγμής το Ταμείο στη χώρα ανέρχονται σε 27, 79 δισ. δολάρια.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό το 2012, για δεύτερο κατά σειρά έτος, και ότι η απασχόληση αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2013 κατά 1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Ο προεδρεύων του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον, δήλωσε ότι η Ιρλανδία έδειξε σταθερότητα στην προσπάθειά της επί δυόμισι χρόνια να ελέγξει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να βελτιώσει την οικονομία της.

Το δημόσιο χρέος της χώρας αναμένεται να φθάσει στο υψηλό του επίπεδο φέτος, καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας της αναμένεται να επιταχυνθεί το 2014. Η ανεργία παραμένει υψηλή στο 13,7%, ενώ το ένα τέταρτο των τραπεζικών δανείων «δεν εξυπηρετούνται και οι ζημιές (των τραπεζών) συνεχίζονται, εμποδίζοντας το νέο δανεισμό», αναφέρει το Ταμείο.

Τον περασμένο Απρίλιο, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η ανάπτυξη της Ιρλανδίας θα ανέλθει στο 1,1% φέτος και στο 2,2% το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση που συνέταξε η τρόικα τον Μάιο σημείωνε ότι η Ιρλανδία είναι σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα βοήθειάς της στο τέλος του 2013, αλλά προειδοποιούσε ότι η χώρα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να αντιμετωπίσει την παγιωμένη ανεργία και τα προβληματικά δάνεια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα