Ιρλανδία: Σταδιακή ανάκαμψη διαπιστώνει η κεντρική τράπεζα

Ζητεί να συνεχιστεί το πρόγραμμα λιτότητας
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 13:50
UPD:13:54
EPA/ANDY RAIN

Σε μικρή υποβάθμιση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας φέτος προχώρησε η κεντρική τράπεζα της χώρας, σημειώνοντας πάντως πως συνεχίζεται η σταδιακή ανάκαμψη.

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας στο τριμηνιαίο δελτίο του προβλέπει ότι το ιρλανδικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί φέτος το 2013 με ρυθμό 1,2%, έναντι 1,3% που προέβλεπε τρεις μήνες νωρίτερα. Όσον αφορά στο 2014, διατήρησε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 2,5%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), από την πλευρά του, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,1% φέτος. Ήταν η πρώτη φορά που το ΔΝΤ, έπειτα από έξι τριμηνιαίες επιθεωρήσεις της, δεν αναθεώρησε επί το δυσμενέστερο την πρόβλεψή του για το 2013.

Η Ιρλανδία, η οποία συνήψε δανειακή σύμβαση με την τρόικα στα τέλη του 2010, είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωζώνης που γνώρισε οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα, τον περασμένο μήνα βρέθηκε πιο κοντά στην έξοδο από το μνημόνιο, όταν διέθεσε στις αγορές δανεισμού ομόλογα 10ετούς διάρκειας.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας προειδοποίησε, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από το πρόγραμμα λιτότητας το οποίο εφαρμόζει.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα