Άσμουσεν: Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα χρειαστεί «κούρεμα»

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 19:26
UPD:20:21
EPA/Uli Deck

Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν.

Την πεποίθηση ότι καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους της εξέφρασε ο Γεργκ Άσμουσεν, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Δεν περιμένω κάποια χώρα να χρειαστεί “κούρεμα” του χρέους της», δήλωσε ο κ. Άσμουσεν καταθέτοντας ενώπιον του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο εξετάζει προσφυγές εναντίον της συνταγματικότητας του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και εναντίον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Σημειώνεται πως στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης εξετάζεται η προσφυγή κατά της μαζικής αγοράς ομολόγων χωρών σε κρίση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνταγματική προσφυγή στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας. Η προσφυγή κατά του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κατατέθηκε από βουλευτές και καθηγητές Πανεπιστημίου, που στήριξαν με την υπογραφή τους πέρυσι 37.000 πολίτες. Αν και το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε το «πράσινο φως» στον ESM δεν έκρυψε τις αμφιβολίες του για την στρατηγική της ΕΚΤ.

Στο επίκεντρο της εξέτασης βρίσκεται ο ρόλος της ΕΚΤ στη διάσωση του ευρώ, δηλαδή εξετάζεται αν προσκρούει ή όχι στο γερμανικό Σύνταγμα η αγορά ομολόγων χωρών σε κρίση από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος OMT (Outright Monetary Transactions). Στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας θα λάβει υπόψη του και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα