ΔΝΤ: Χάσαμε χρόνο με την Ελλάδα παραδέχεται και ο Μπλανσάρ

Σάββατο, 08 Ιουνίου 2013 14:58
UPD:15:45
REUTERS/STEPHEN JAFFE

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι έχασαν χρόνο στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας, αρνούμενοι να μειώσουν από το 2010 το βάρος του χρέους της, παραδέχθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο «France Inter».

«Πράγματι, δεν ήταν ιδανικά τα πράγματα …χάσαμε πιθανώς χρόνο», ανέφερε ο γάλλος οικονομολόγος, κληθείς να σχολιάσει το mea culpa του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.

«... Θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος στην αρχή για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει πιο εύκολα, αλλά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της εποχής εκείνης, οι συνθήκες δεν ήταν έτοιμες», υποστήριξε.

Το ΔΝΤ είχε συστήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν εντελώς αντίθετοι, φοβούμενοι τη μετάδοση των προβλημάτων και σε άλλες χώρες. Η λύση αυτή τελικά εφαρμόστηκε ένα χρόνο αργότερα, αλλά όχι με αποφασιστικό τρόπο, λέει ο Μπλανσάρ.

«Το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό» και αυτό έχει επιπτώσεις και σήμερα, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα, ενώ η επίδραση από το βαρύ χρέος «επιβραδύνει την επιστροφή της Ελλάδας σε μια αποδεκτή ισορροπία», επεσήμανε, τονίζοντας πως το κύριο δίδαγμα είναι ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε πάντα την πραγματικότητα». «Όταν μια χώρα έχει ένα βάρος από μη βιώσιμο χρέος, θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα» και να το μειώσει, παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην υποτίμηση από το ΔΝΤ των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στην ανάπτυξη, ο Μπλανσάρ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος εκτίμησης. «Δεν υπάρχει κάποιο δόγμα, βασιζόμαστε στη θεωρία, σε αυτό που συνέβη σε πολλές χώρες προηγουμένως, και μερικές φορές κάνουμε λάθος», αρκέστηκε να πει για να προσθέσει: «Κάναμε ό,τι καλύτερό εκείνη τη χρονική περίοδο ... και το ΔΝΤ επέδειξε ρεαλισμό μπροστά σε μια τρομερά πολύπλοκη πραγματικότητα».

Τέλος, ο Μπλανσάρ απέδωσε την καθυστέρηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που επηρεάζει την γηραιά ήπειρο, και ιδίως τη Γαλλία, η οποία παρόλα αυτά, όπως είπε, «δεν τα πάει και πολύ άσχημα».

Ευ. Βενιζέλος: Διάλογος συγκρουσιακού χαρακτήρα στις πλάτες του ελληνικού λαού

Οι εταίροι μας «νομίζουν ότι μπορούν να αναπτύσσουν ένα διάλογο συγκρουσιακού χαρακτήρα μεταξύ τους στις πλάτες του ελληνικού λαού», παρατήρησε από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως η συζήτηση σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ «δείχνει πόσο δύσκολοι ήταν και είναι πάντα οι διεθνείς συσχετισμοί».

Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα και δεν πρέπει και δεν μπορεί να λάβει πρόσθετα μέτρα

Αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου σε εκδήλωση με θέμα «Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη- Προϋπόθεση εξόδου από την κρίση» στο  Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης

Αυτό που έχει για την Ελλάδα σημασία , τόνισε, είναι «να αντλήσουμε τα ισχυρότερα και σοβαρότερα επιχειρήματα προκειμένου να πείσουμε τους συνομιλητές μας ότι η χώρα δεν πρέπει και δεν μπορεί να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία». «Να πείσουμε τους συνομιλητές μας να μείνουν στην ανειλημμένη δέσμευση τους να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, με όλα τα μέτρα που απαιτούνται, δηλαδή με ένα πρόσθετο "κούρεμα"που θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε πραγματικά την κρίση», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του στο πρώην δημαρχείο Νεάπολης, όπου παρουσίασε τις θέσεις και προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

ΣΥΡΙΖΑ: Το πιο σύντομο ανέκδοτο το success story του κ. Σαμαρά

Παρόλο που οι δανειστές παραδέχονται το λάθος του προγράμματος, η εμμονή του Πρωθυπουργού στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του καταστροφικού μνημονίου δείχνει ότι ο ίδιος βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, σχολίασε από την πλευρά της η Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά την κριτική που άσκησε από την πρώτη στιγμή αναφορικά «με τα αλλεπάλληλα μνημόνια και τις τραγικές επιπτώσεις που αυτά έχουν για την κοινωνία και την οικονομία και τις εναλλακτικές προτάσεις που έχει παρουσιάσει για μια δίκαιη έξοδο από την κρίση».

«Είναι πλέον φανερό ότι το success story του κ. Σαμαρά αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. Παρόλα αυτά, η πρόσκληση που έχουμε δημόσια διατυπώσει για διάλογο παραμένει και τον περιμένουμε να ανταποκριθεί. Για πόσο καιρό ακόμα θα κρύβεται;» καταλήγει το σχόλιο της η Κουμουνδούρου.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα