Handelsblatt για την παραδοχή ΔΝΤ: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ»

Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 13:52
UPD:14:01
REUTERS/ISSEI KATO

Εκτενή δημοσιεύματα για την ομολογία του ΔΝΤ περί λαθών στο ελληνικό πρόγραμμα φιλοξενεί ο γερμανικός Τύπος, εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο νέου κουρέματος, αλλά και των επιπτώσεων που θα είχε για την κυβέρνηση Μέρκελ.

Με τον τίτλο «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» σχολιάζει την παραδοχή λαθών από πλευράς του ΔΝΤ η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Το ΔΝΤ ενεπλάκη στην ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης σε σημείο αυταπάρνησης, παραβιάζοντας έτσι τους κανόνες του. Η Άγκελα Μέρκελ ήθελε να συμπεριλάβει το Ταμείο ως θεματοφύλακα της οικονομικής σύνεσης, αλλά προφανώς αγνόησε τους ενδοιασμούς του. Καλό θα ήταν (η Μέρκελ) να άκουγε στο εξής το ΔΝΤ, εφόσον αυτό λάβει επιτέλους σοβαρά υπόψη του το ρόλο του», προσθέτει η εφημερίδα.

Εκτιμά παράλληλα ότι η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε δύσκολη θέση εν όψει εκλογών.

«Σαν να μην είναι ήδη αρκετά επώδυνη για την Αγκελα Μέρκελ η υπόθεση της ελληνικής διάσωσης, το ΔΝΤ προσέθεσε την Πέμπτη κάτι ακόμη. Δημοσίευσε την τρίτη έκθεση ελέγχου σχετικά με την εφαρμογή του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος. Οι 189 σελίδες του δεν αφορούν μόνο σε διαχείριση υποθέσεων από το παρελθόν. Οι ειδικοί του ΔΝΤ διατυπώνουν και αιτήματα, μεταξύ αυτών κι ένα που είναι τώρα άβολο για τη γερμανική κυβέρνηση. Το ΔΝΤ βάζει στο ‘παιχνίδι’ ένα νέο κούρεμα χρέους. (…) Η συζήτηση αυτή έρχεται για τη Μέρκελ, λίγο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, σε ακατάλληλη στιγμή», παρατηρεί η εφημερίδα.

«Το ΔΝΤ αναμένει από τα κράτη της ευρωζώνης νέα απομείωση χρέους για την Αθήνα» σημειώνει τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει τον πολιτικό χαρακτήρα των αποφάσεων οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι είναι «αστείο» οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ να ομολογούν τώρα λάθη και να αμφιβάλλουν αν το Ταμείο έπρεπε να είχε χορηγήσει το δάνειο το 2010.

«Το ΔΝΤ είναι ένα πολιτικό ίδρυμα, στο οποίο αποφασίζουν κυβερνήσεις και όχι οικονομολόγοι. Αν τα πράγματα ήταν ξανά όπως τότε, θα λαμβάνονταν οι ίδιες αποφάσεις και οι αναλύσεις θα προσαρμόζονταν αναλόγως», υποστηρίζει.

Στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζει η Süddeutsche Zeitung. Όπως επισημαίνει, «είναι αξιοσημείωτο ότι η Κομισιόν, η οποία επεξεργάστηκε τα προγράμματα βοήθειας μαζί με το ΔΝΤ, δεν σκέφθηκε τίποτα καλύτερο από το να προσβάλει τον εταίρο της, που αμφιβάλλει για τον ίδιο του τον εαυτό».

«Η ανάλυση του ΔΝΤ θα είχε αξία, αν απασχολούνταν κανείς με το περιεχόμενό της, καθότι υποδεικνύει ένα μεγάλο κατασκευαστικό λάθος στη διεθνή οικονομική αρχιτεκτονική. Σημαντικότερο από κάθε ωραιοποιημένη πρόγνωση για την ανταγωνιστικότητα, είναι το γεγονός ότι απουσιάζει μία συντεταγμένη διαδικασία για τη χρεοκοπία κρατών. Η συνέπεια είναι ότι οι αναδιαρθρώσεις χρέους αποδεικνύονται πάντα υπερβολικά καθυστερημένες και ακριβές», καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα