Σκληρή γλώσσα από Όλι Ρεν

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με ΔΝΤ για την Ελλάδα
Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 12:48
UPD:16:06
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο Ολι Ρεν για την Ελλάδα και το ΔΝΤ

Ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) χρησιμοποίησε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομία Όλι Ρεν, συνεχίζοντας την κόντρα που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

«Δεν θεωρώ ότι είναι δίκαιο να προσπαθεί το ΔΝΤ να νίψει τας χείρας του και να ρίξει το φταίξιμο στους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Ρεν από το Ελσίνκι, σχολιάζοντας την έκθεση και το «mea culpa» του Ταμείου.

Σημείωσε δε ότι όταν ήταν επίτροπος, αρμόδιος για την Διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ε.Ε. συντόνιζε τις κινήσεις της με τις ΗΠΑ. «Μαζί πήγαμε και μαζί αποχωρήσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη και της αντιπολίτευσης. Άφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις τότε θα ξαναδούνε το πρόγραμμα. Πάντως, ο Όλι Ρεν Ρεν διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στο τραπέζι θέμα για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου, Σάιμον Ο’ Κόνορ, επιχείρησε χθες να υποβαθμίσει την έκθεση, ισχυριζόμενος πως πρόκειται για «ένα κείμενο που έγραψαν υπάλληλοι του ΔΝΤ», ενώ εξέφρασε τη διαφωνία της Κομισιόν με πολλά σημεία της έκθεσης.

ΔΝΤ

Λίγες ώρες αργότερα, πάντως, το ΔΝΤ επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχουν προβλήματα στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους, τόσο στο ελληνικό όσο και στα άλλα προγράμματα στήριξης.

Απορρίπτει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ο Σόιμπλε

Εν τω μεταξύ, τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απέρριψε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση από την πλευρά της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στην επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ο γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να απέρριψε το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο ίδιος είπε στους βουλευτές ότι τέτοιου είδους δεσμεύσεις έναντι της Αθήνας δεν έχουν αναληφθεί από τα κράτη της Ευρωζώνης.

Στην έκθεσή του για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, όπου επισημαίνονται σφάλματα και παραλείψεις, το ΔΝΤ παρέπεμπε σε απόφαση της Ευρωζώνης «να προχωρήσει μετά το 2014 σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» των ελληνικών υποχρεώσεων.

Όπως φέρεται να δήλωσε ο Σόιμπλε, η εν λόγω ανακοίνωση δεν συνιστά δέσμευση για ενδεχόμενη απομείωση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται απλά για μια ερμηνεία του ΔΝΤ, είπε ο γερμανός υπουργός.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα