Την παραίτηση του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, με αφορμή τις δηλώσεις περί «πλήρους λάθους» του ΔΝΤ στην πρόσφατη εκτίμησή του για τις παθογένειες του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ζητεί, σε άρθρο το οποίο φιλοξενεί ο ηλεκτρονικός Telegraph, ο οικονομικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας, Άμπροουζ Έβανς – Πρίτσαρντ.
Ο κ. Πρίτσαρντ χαρακτηρίζει τον κ. Ρεν «αξιοπρεπή άνθρωπο, ο οποίος ανέλαβε ένα αδύνατο στην εκπλήρωσή του καθήκον, αναλαμβάνοντας την ευθύνη χωρίς αντίστοιχη εξουσία».
Παρά το γεγονός ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκανε για πρώτη φορά το βήμα της αναφοράς σε πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Πρίτσαρντ, ο Όλι Ρεν είναι ο τυπικά υπεύθυνος, καθώς «η Τρόικα είναι δικό του τέκνο».
«Εάν ήταν υπουργός Οικονομικών ενός δημοκρατικού κράτους, θα είχε σίγουρα παραιτηθεί μετά από το μέγεθος της κατεδάφισης την οποία επέφεραν τα πεπραγμένα της θητείας του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.
«Η Τρόικα είχε δηλώσει αρχικά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,6% το 2010, πριν επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,1% το 2011 και 2,1% το 2012. Στην πραγματικότητα, το ελληνικό ΑΕΠ παρέμεινε σε μια διαρκή ελεύθερη πτώση. Συρρικνώθηκε κατά 7,1% το 2011 και κατά 6,4% το 2012. Κοινώς, η Τρόικα έπεσε έξω κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ. Η συνολική του συρρίκνωση θα φθάσει το 25%, κάτι που σίγουρα ισοδυναμεί με οικονομική κρίση τύπου δεκαετίας του ‘30», υπογραμμίζει ο βρετανός συντάκτης.
Ο βρετανός δημοσιογράφος τονίζει ότι μια παραίτηση του φιλανδού επιτρόπου θα «αποκάθαιρε τον αέρα» και θα άνοιγε το δρόμο για πλήρη αλλαγή πολιτικής η οποία θα επέτρεπε μια πορεία ανάκαμψης για την Ευρωζώνη.
Ο Α.Ε. Πρίτσαρντ σημειώνει ότι μολονότι έχει γίνει κατανοητό και στην ίδια την ευρωπαϊκή επιτροπή ότι το ύψος των φορολογικών δεικτών μετά από μια πανευρωπαϊκή οικονομική κρίση κάνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία, κανείς δεν έχει τη διάθεση να αλλάξει γραμμή πλεύσης.
Σε περίπτωση μη παραίτησης του επιτρόπου, ο οικονομικός συντάκτης κάνει λόγο για συνέχιση του «Τρόμου Ρεν» (λογοπαίγνιο στα αγγλικά με τη «Βασιλεία του Τρόμου») και πρόσθεση 100.000 ανέργων κάθε μήνα στις λίστες των κρατών της Ευρωζώνης.
Η ανεργία των νέων, η οποία έχει αγγίξει το 58,3%, σημειώνει ο κ. Πρίτσαρντ, αποτελεί γλαφυρή αποτύπωση του λάθους ΕΕ – ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας.
Συμπληρώνει δε ότι το «mea culpa» του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει ανοικτή παραδοχή ότι η Τρόικα θυσίασε την Ελλάδα για να σώσει το ευρώ.
Ο συντάκτης του Telegraph κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την άρνησή της να παίξει το ρόλο του τελευταίου καταφυγίου ως δανειστής, θεωρώντας ότι με τη συγκεκριμένη στάση διακύβευσε την ευστάθεια του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.
«Σαν τους Σπαρτιάτες, τους Θηβαίους, τους Θεσπιείς στις Θερμοπύλες, οι Έλληνες θυσιάστηκαν για να αγοράσουν χρόνο για τη συμμαχία της Ευρωζώνης. Στη συνέχεια, αντί για εύσημα, κακολογήθηκαν για τις ηρωικές τους προσπάθειες από ανενημέρωτους και ιδιοτελείς ολλανδούς, φιλανδούς, αυστριακούς και γερμανούς πολιτικούς. Πρόκειται για ένα άθλιο επεισόδιο», καταλήγει ο κ. Πρίτσαρντ.