Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, με τις λιανικές πωλήσεις, ωστόσο, να σημειώνουν πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου τον Απρίλιο.
Η κοινοτική στατιστική επιβεβαίωσε σήμερα την προηγούμενη εκτίμησή της για μείωση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου και κατά 1,1% σε ετήσια βάση.
Το προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,6%. Η επιβράδυνση οφείλεται κυρίως στην σταθεροποίηση των αποθεμάτων και τη ζήτηση των νοικοκυριών.
Αρνητικά ήταν όμως τα στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας τη συνεχιζόμενη αδυναμία στις χώρες του ευρώ. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και 1,1% σε ετήσια βάση.
Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μηνιαία πτώση 0,1% και ετήσια πτώση 0,8%.
Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη συρρίκνωση
Τη μεγαλύτερη υποχώρηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση κατέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος, ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία, όπου μάλιστα η Εurostat αναθεώρησε επί τα χείρω το βάθος της ύφεσης σε σχέση με την πρώτη εκτίμησή της.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 5,3% (εκτίμηση μη προσαρμοσμένη εποχικά), ενώ ακολούθησαν η Κύπρος (-4,1%), η Πορτογαλία (-4,0%), η Σλοβενία (-3,3%), η Ιταλία (-2,3%) και η Ισπανία (-2,0%).
Αισιόδοξη εμφανίζεται, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές εξόδου από την ύφεση, με τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Όλι Ρεν να επικαλείται εσωτερικές εκτιμήσεις και προβλέψεις της Κομισιόν.
Ερωτηθείς σχετικά με τα στοιχεία της Εurostat, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ απάντησε ότι ευθυγραμμίζονται πλήρως τόσο με την πρώτη εκτίμηση της Euostat όσο και με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν.
Την εξέλιξη του ΑΕΠ πρέπει να τη βλέπουμε στο σύνολο του έτους, ανέφερε, ενώ επικαλούμενος εσωτερικές εκτιμήσεις της Κομισιόν, είπε ότι οι εξελίξεις έχουν ξεπεραστεί προς το θετικότερο σε σχέση με τα στοιχεία της Εurostat.
Πηγή: Reuters