Ιαπωνία: Στόχος η αύξηση των εισοδημάτων κατά 3% ετησίως

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 11:04
UPD:11:10
REUTERS/Toru Hanai

«Πιστεύω ότι ο πιο σημαντικός στόχος είναι [η αύξηση] του κατά κεφαλήν ΑΕΠ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε.

Για αύξηση των εισοδημάτων κατά 3% ετησίως και θέσπιση ειδικών οικονομικών ζωνών για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων δεσμεύτηκε ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, στο νέο πακέτο μέτρων που παρουσίασε σήμερα.

Η αύξηση των εισοδημάτων θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του Άμπε για καταπολέμηση του αποπληθωρισμού και τόνωση της ιαπωνικής οικονομίας μετά από δεκαετίες οικονομικής στασιμότητας.

«Πιστεύω ότι ο πιο σημαντικός στόχος είναι [η αύξηση] του κατά κεφαλήν ΑΕΠ», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η κυβέρνησή του ευνοεί τις επιχειρήσεις έναντι των ιδιωτών.

«Για το λόγο αυτό, ο στόχος της αναπτυξιακής πολιτικής μας δεν είναι άλλος από τη δημιουργία θέσεων εργασίας για ενθουσιώδεις ανθρώπους και αύξηση των καθαρών αποδοχών για τους σκληρά εργαζόμενους. Εν ολίγοις, να ευνοηθούν τα νοικοκυριά. Αυτό είναι το νόημα», τόνισε.

Η επεκτατική νομισματική πολιτική που εκπόνησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας τον Απρίλιο στοχεύει στην αύξηση του πληθωρισμό στα επίπεδα του 2% εντός της διετίας. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι μισθοί θα πρέπει να αυξηθούν με ταχύτερο ρυθμό προκειμένου οι τιμές καταναλωτή και οι ρυθμοί ανάπτυξης να εισέλθουν σε ανοδική τροχιά.

Η αντίδραση των ασιατικών αγορών, ωστόσο, ήταν αρνητική στις δηλώσεις του Σίνζο Άμπε, καθώς θεωρήθηκε ότι ο ιάπωνας πρωθυπουργός απέφυγε να λάβει τις τολμηρές αποφάσεις που απαιτούνται για να βγει η οικονομία από το τέλμα, σύμφωνα με αναλυτές.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα