«Καμπανάκι» για το δημοσιονομικό χρέος στην Ιαπωνία

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 13:09
UPD:13:27
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Τον κίνδυνο εκτίναξης των spreads στην Ιαπωνία εξαιτίας του υπέρογκου δημόσιου χρέους επισήμανε με έκθεσή της κυβερνητική επιτροπή, η οποία προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τις μακροχρόνιες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής του ιαπωνικού ΥΠΟΙΚ, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εγχώριοι επενδυτές θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το υπέρογκο δημόσιο χρέος, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η κυβέρνηση Άμπε έχει δρομολογήσει δραστικά δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα με στόχο την τόνωση της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης στη χώρα. Την ίδια ώρα, όμως, προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές να λάβουν μακροχρόνιες θέσεις, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα κατορθώσει μακροπρόθεσμα να περιορίσει το δημόσιο χρέος.

Από το κατά πόσο θα καταφέρει η Ιαπωνία να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της θα εξαρτηθεί η επιτυχία της πολιτικής κινήτρων που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση Άμπε, γνωστή ως «Abenomics». Μόνο έτσι θα μπορέσει η τόνωση της εμπιστοσύνης που έχει επιτευχθεί θα μετεξελιχθεί σε βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

«Καθώς οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές διεθνοποιούνται, απελευθερώνονται σε μεγάλο βαθμό οι υπεράκτιες επενδύσεις, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι τα εγχώρια κεφάλαια στην Ιαπωνία θα κατευθύνονται στην αγορά κρατικών ομολόγων», σημειώνει η έκθεση την οποία απέσπασε το Reuters. «Είναι σημαντικό για τα κρατικά ιαπωνικά ομόλογα να εξακολουθούν να θεωρούνται επενδυτικά καταφύγια», υπογραμμίζει η επιτροπή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα