Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική στην Ιαπωνία

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013 09:29
UPD:11:46
REUTERS/YUYA SHINO

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), παρά τις ανησυχίες για την πρόσφατη αστάθεια στην αγορά ομολόγων, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης έχει αρχίσει να επιταχύνεται.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αναβάθμισε την εκτίμησή της για την οικονομία, τη στιγμή που τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχουν τονώσει το κλίμα, ενώ το αδύναμο γεν έχει ανακόψει τη μείωση των εξαγωγών.

Όπως ευρέως αναμενόταν, η BOJ διατήρησε σταθερό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Απριλίου, με το οποίο είχε δεσμευτεί να δώσει τέλος σε 15 χρόνια αποπληθωρισμού, διπλασιάζοντας τα κρατικά ομόλογα που κατέχει μέσα σε δύο χρόνια.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κεντρικός τραπεζίτης Χαρουχίκο Κουρόντα δεσμεύτηκε ότι η BOJ θα παρακολουθεί στενά τις μεταβολές στην αγορά κρατικών ομολόγων και θα ανταποκριθεί με ευελιξία μέσω της αγοράς ομολόγων και άλλων διευκολύνσεων.

Όσον αφορά στην πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξαν ουσιαστικές επιπτώσεις για την ιαπωνική οικονομία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεν πρόκειται να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο.

Επιπλέον, επανέλαβε τη δεύσμεση της κεντρικής τράπεζας για αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 490 δισ. δολαρίων σε διάστημα ενός έτους με στόχο την άνοδο του πληθωρισμού στο 2% σε βάθος διετίας.

Τον προηγούμενο μήνα, η BOJ ανακοίνωσε το πιο επιθετικό πρόγραμμα στήριξης στον κόσμο, υποσχόμενη να διοχετεύσει 1,4 τρισ. δολάρια στην ιαπωνική οικονομία.

Η σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας οδήγησε τον δείκτη Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο σε νέο υψηλό 5,5 ετών.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα