ΕΚΤ: Θα επισημανθούν τυχόν στρεβλώσεις του φόρου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 16:22
UPD:16:30
EPA/LUCAS DOLEGA

«Πιστεύω πως ο (συγκεκριμένος) φόρος μπορεί να είναι καλός, αν έχει σχεδιαστεί καλά. Αλλά αυτή είναι απλώς η προσωπική μου άποψη», δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της τράπεζας, Μπενουά Κερέ.

Η ΕΚΤ θα επισημάνει τυχόν στρεβλώσεις που μπορεί να προκαλέσει ο σχεδιαζόμενος φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, διαβεβαίωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει καμιά ένσταση στο σχεδιαζόμενο φόρο, καθώς αυτός δεν εμπίπτει στις εξ’ ορισμού αρμοδιότητές της, ξεκαθάρισε ο κ. Κερέ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης στην Σεούλ.

«Εάν, όμως, διαπιστώσουμε ότι το σχέδιο μπορεί να προκαλέσει στρεβλώσεις στις αγορές δανεισμού και στις χρηματαγορές στην Ευρώπη, τότε είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε συζητήσεις με τις κυβερνήσεις για να εξεταστούν εναλλακτικά μέτρα αλλά και πάλι, ουδεμία αντίρρηση επί της αρχής — η ΕΚΤ δεν ενίσταται για φορολογικά ζητήματα», είπε ο Κερέ.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος τον περασμένο μήνα , η ΕΚΤ προτίθεται να προσφέρει τη βοήθειά της ώστε να διασφαλιστεί πως το τέλος αυτό δεν θα αποσταθεροποιήσει τις χρηματαγορές.

Ο Κερέ είπε πως θεωρεί ότι ο φόρος αυτός μπορεί να έχει δυνητικά οφέλη. «Πιστεύω πως ο (συγκεκριμένος) φόρος μπορεί να είναι καλός, αν έχει σχεδιαστεί καλά. Αλλά αυτή είναι απλώς η προσωπική μου άποψη», δήλωσε.

Η Γερμανία και άλλα δέκα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συμφωνήσει να θεσπίσουν ένα φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, που ελπίζουν ότι θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2014, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος του κόστους της οικονομικής κρίσης.

Αλλά αξιωματούχοι οι οποίοι έχουν γνώση της διαδικασίας για την θέσπιση του φόρου αυτού είχαν δηλώσει στο Reuters την περασμένη εβδομάδα πως οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. πρόκειται να μειώσουν κατά πολύ το ύψος του φόρου αυτού και να καθυστερήσουν την πλήρη επιβολή του για αρκετά χρόνια.

Ο Γερμανός συνάδελφός του, Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, είχε εκφράσει τον Απρίλιο την ανησυχία του ότι ο φόρος θα μπορούσε να προκαλέσει δυσχέρειες στις αγορές, ειδικά σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές επαναγοράς τίτλων, οι οποίες κρίνονται σημαντικές για την εξασφάλιση ρευστότητας.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα