Ε.Ε./ΕΚΤ: Σε τροχιά το πρόγραμμα της Ισπανίας

Ολοκληρώθηκε η τρίτη αξιολόγηση
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 10:56
UPD:11:18
REUTERS/PAUL HANNA

Το πρόγραμμα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ισπανίας παραμένει σε τροχιά, επισημαίνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την τρίτη αξιολόγηση του ισπανικού προγράμματος.

Την αξιολόγηση διενήργησε αντιπροσωπεία της Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, από τις 21 Μαΐου μέχρι τις 31 Μαΐου 2013. Στην αξιολόγηση συμμετείχε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ως ανεξάρτητος ελεγκτής.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Άρχισε το ξεπούλημα η bad bank της Ισπανίας

Μεγαλύτερη αξιοπιστία και ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας βλέπουν η Ε. Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην τελευταία τους έκθεση. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι παραμένουν καθώς η Ισπανία παραμένει σε ύφεση, που αναμένεται να συνεχιστεί όλο το 2014. Για να «καθαρίσει» το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας, μία «κακή» τράπεζα απορρόφησε ακίνητα συνολικής αξίας 51 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τώρα, πρέπει να βρει τρόπο να τα αξιοποιήσει. Τους τρεις πρώτους μήνες της λειτουργίας της, πούλησε 550 ακίνητα. Έχει, όμως, ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. Μόνο οι κατοικίες στο χαρτοφυλάκιό της ξεπερνούν τις 55.000. Ακολουθούν χιλιάδες γραφεία και καταστήματα, αλλά και τριάντα ξενοδοχεία. Οι Ισπανοί συνεχίζουν να κατεβαίνουν στους δρόμους, όπως έκαναν το Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι για τη λιτότητα και την ανεργία ρεκόρ. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, δήλωσαν ότι προσδοκούν τη δημιουργία νέων κομμάτων.

«Στη βάση της αξιολόγησης, μπορεί να βγει το συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Οι ισπανικές χρηματοοικονομικές αγορές έχουν σταθεροποιηθεί περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, με τις αποδόσεις των κρατικών και εταιρικών ομολόγων να υποχωρούν εν μέσω χαμηλότερης μεταβλητότητας.»

Επισημαίνεται, παράλληλα, πως έχουν βελτιωθεί περαιτέρω οι συνθήκες ρευστότητας στον ισπανικό τραπεζικό τομέα, γεγονός που επέτρεψε στις εγχώριες τράπεζες να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στις αγορές χρηματοδότησης και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας.

Η επόμενη αξιολόγηση του ισπανικού προγράμματος έχει προγραμματισθεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα