Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 10:56

Ε.Ε./ΕΚΤ: Σε τροχιά το πρόγραμμα της Ισπανίας

Το πρόγραμμα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ισπανίας παραμένει σε τροχιά, επισημαίνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ μετά την τρίτη αξιολόγηση του ισπανικού προγράμματος.

Το πρόγραμμα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ισπανίας παραμένει σε τροχιά, επισημαίνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την τρίτη αξιολόγηση του ισπανικού προγράμματος.

Την αξιολόγηση διενήργησε αντιπροσωπεία της Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, από τις 21 Μαΐου μέχρι τις 31 Μαΐου 2013. Στην αξιολόγηση συμμετείχε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ως ανεξάρτητος ελεγκτής.

«Στη βάση της αξιολόγησης, μπορεί να βγει το συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Οι ισπανικές χρηματοοικονομικές αγορές έχουν σταθεροποιηθεί περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, με τις αποδόσεις των κρατικών και εταιρικών ομολόγων να υποχωρούν εν μέσω χαμηλότερης μεταβλητότητας.»

Επισημαίνεται, παράλληλα, πως έχουν βελτιωθεί περαιτέρω οι συνθήκες ρευστότητας στον ισπανικό τραπεζικό τομέα, γεγονός που επέτρεψε στις εγχώριες τράπεζες να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στις αγορές χρηματοδότησης και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας.

Η επόμενη αξιολόγηση του ισπανικού προγράμματος έχει προγραμματισθεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο.