Κομισιόν: Διετής παράταση σε Γαλλία και Ισπανία

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013 15:50
UPD:16:43
REUTERS/THIERRY ROGE

Η Κομισιόν εισηγείται τη χορήγηση διετούς παράτασης στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία και ετήσιας παράτασης στον Ολλανδία και την Πολωνία.

Επιμήκυνση του χρόνου για την επίτευξη των δημοσιονομικών τους στόχων δίνει στη Γαλλία, την Ισπανία και άλλες τέσσερις χώρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εμφανίζεται πλέον διαλλακτικότερη στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Κίνηση ματ της Κομισιόν κατά της λιτότητας

Σε μία προσπάθεια να «χαλαρώσει» τη θηλιά της λιτότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε, την Τετάρτη, να άρει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για 11 από τα 27 κράτη μέλη της Ε. Ένωσης. Πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, βγαίνουν οριστικά από τη διαδικασία. Στις υπόλοιπες έξι χώρες, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία, θα δοθεί περισσότερος χρόνος για να μειώσουν το έλλειμμά τους κάτω από το 3%. Η Ευρώπη μπορεί να χαλαρώσει τους ρυθμούς δημοσιονομικής πειθαρχίας και να συγκεντρώσει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη, διαμηνύει η Κομισιόν. «Καλώ όλα τα μέλη της Ευρώπης να ενωθούν γύρω από μία συναινετική πολιτική. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις προτάσεις για πολιτικές που έρχονται από τη μία ή την άλλη πρωτεύουσα, χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή συναίνεση.» δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο, Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν.

Ειδικότερα, η Κομισιόν εισηγείται τη χορήγηση διετούς παράτασης στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία και ετήσιας παράτασης στον Ολλανδία και την Πολωνία.

Προειδοποιεί, παράλληλα, το Βέλγιο ότι δεν έχει λάβει δραστικά μέτρα για την μείωση του ελλείμματός του, ενώ συστήνει στη Γαλλία να επιταχύνει τον ρυθμό περικοπής των δημοσίων δαπανών, να απλοποιήσει το φορολογικό της σύστημα και να λάβει μέτρα για να διασώσει το ασφαλιστικό της σύστημα.

Επιπλέον, η Επιτροπή συστήνει στο Συμβούλιο της Ε.Ε. την έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για πέντε χώρες: Ιταλία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία. Όπως τόνισε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής Όλι Ρεν, πρόκειται για πολύ σημαντική μείωση μέσα σε μία διετία, καθώς ο αριθμός των κρατών-μελών σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος περιορίστηκε από 24 σε 16. 

EC
Συνέντευξη Τύπου Ζ. Μ. Μπαρόζο

Συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σχετικά με την παρουσίαση των συστάσεων της Επιτροπής ανά χώρα για το 2013.

Οι ειδικές συστάσεις που παρουσίασε σήμερα η Επιτροπή αφορούν όλες τις χώρες, εκτός της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου και εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα