Με χαρακτηριστική άνεση κέρδισε το στοίχημα των αγορών η Alpha Bank, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την αύξηση κεφαλαίου και παραμένοντας στον ιδιωτικό τομέα.
Το ισχυρό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή στις επαφές με την επενδυτική κοινότητα, αποτυπώθηκε στην αύξηση, ώστε τα ανεπίσημα στοιχεία να δείχνουν κάλυψη πάνω από 1,5 φορά κατά την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και κατά 5 φορές στην ιδιωτική τοποθέτηση.
Δείχνει το δρόμο
Η Alpha Bank δείχνει το δρόμο στις άλλες δύο ελληνικές τράπεζες, που ακολουθούν τις επόμενες ημέρες, την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς, και οι οποίες επιχειρούν, επίσης, να αξιοποιήσουν τη θετική επενδυτική διάθεση έναντι του κλάδου και της χώρας.
Η Alpha Bank, με την αύξηση κεφαλαίου που ολοκλήρωσε χθες, καλύπτει το στόχο του 12% των κεφαλαιακών αναγκών της, συγκεντρώνοντας το ποσό των 550 εκατ. ευρώ.
Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα, τόσο για το μέρος των 457,1 εκατ. ευρώ που προέρχονται από την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και το οποίο καλύφθηκε τουλάχιστον κατά 1,5 φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν ως αργά χθες το βράδυ, όσο και για το κομμάτι της ιδιωτικής τοποθέτησης, στο οποίο η ζήτηση ήταν πέντε φορές το ύψος του που ανέρχεται στα 92,9 εκατ. ευρώ.
Από τη στιγμή που η Alpha Βank συγκέντρωσε 550 εκατ. ευρώ και κάλυψε από ιδιώτες το 12% της αύξησης κεφαλαίου, δεν θα εκδώσει coco΄s, ενώ οι ιδιώτες θα λάβουν για κάθε μία νέα μετοχή ένα warrant, που τους δίνει το δικαίωμα να αγοράσουν μελλοντικά 7,33 μετοχές της Alpha Βank, κυριότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι νέες μετοχές και τα warrants θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. από τις 10 Ιουνίου.
Η Alpha Bank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που δοκίμασε τις δυνάμεις της στις αγορές, έπειτα από μεγάλο διάστημα, κατά το οποίο η χώρα και οι τράπεζές της στερήθηκαν την πρόσβαση στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Θετικές επαφές
Οι επαφές με θεσμικά χαρτοφυλάκια και επενδυτικούς οίκους ήταν εξαρχής θετικές για το story της τράπεζας, ενώ η εγγύηση κάλυψης που διασφάλισε η Αlpha Bank από τις JP Morgan, Citigroup HSBC και Credit Agricole, παρότι δεν ήταν πρακτικά αναγκαία, ενίσχυσε τη δυναμική της αύξησης, καθώς έβαλε την τράπεζα στο «ραντάρ» μεγάλων θεσμικών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενισχυμένο ενδιαφέρον συμμετοχής, το οποίο διευρύνθηκε και από την πλευρά του retail, αφού και από τους μικρούς ιδιώτες επενδυτές καταγράφηκε ζήτηση και για αδιάθετες μετοχές.
Η τράπεζα επιδίωξε τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων και των μικρών ιδιωτών, ώστε να διατηρήσει την παραδοσιακή πολυμετοχικότητά της, ενώ ενδιαφέρον καταγράφηκε και από επενδυτικά κεφάλαια που άρχισαν να τοποθετούνται και να «βλέπουν» την Ελλάδα και τις υπόλοιπες τράπεζες που βγαίνουν στην αγορά το επόμενο διάστημα.
Ευκολότερη διαδρομή
Ξεκινώντας με βάση τα θεμελιώδη και τις προοπτικές του Ομίλου, καθώς και με την επωφελή συμφωνία με την Credit Agricole, η «διαδρομή» για την Alpha Bank προς το στόχο του 10% -και μάλιστα του 12%- ήταν ευκολότερη. Στην πορεία, η διοίκηση της τράπεζας επιδίωξε να ενισχυθεί η επικοινωνία με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και να μείνει «ζεστό» το ενδιαφέρον που καταγράφεται για την τράπεζα, έχοντας ως ορίζοντα την επόμενη ημέρα μετά την ανακεφαλαιοποίηση, όταν ο κλάδος θα επιδιώξει την απεμπλοκή του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα στηριχθεί εκ νέου μόνο στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι σημαντική η λήψη και η άσκηση, εφεξής, των warrants, ώστε να διευρύνεται σταθερά η ιδιωτική συμμετοχή.
ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ - [email protected]